"Palla" v názvu této polévky (minestra) znamená doslova "koule" a neoznačuje nic jiného než květák. Recept jsem vybrala ze staré toskánské kuchařky a určitě najde uplatnění i v kuchyni české.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 květák
těstoviny - zhruba hrst na osobu. Originál předepisuje špagety nebo linguine rozlámané na kousky ale osvědčily se i nudle nebo krátký formát, např.ditalini (malé, asi půl cm dlouhé trubičky - jsou trochu vidět na fotce)
300 gr rajčat z plechovky (pelati) nebo drcená rajčata eventuelně pár lžic rajského koncentrovaného protlaku
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru /nebo lžíce obyčejného nakrájeného celeru/
1 - 2 stroužky česneku - podle velikosti a obliby
vývar - asi litr a může být i z kostky
strouhaný parmezán nebo tvrdý ovčí sýr Pecorino - na posypání, alespoň lžíci na osobu
olivový olej
sůl a pepř
*******************************************************************************************************************************************
Květák rozkrojte na čtvrtky, odstraňte listy a košťál, opláchněte a nakrájejte na plátky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na oleji. Po pár minutách přidejte kousky rajčat (nebo rajský koncentrát rozředěný v trošce vody) a nechte povařit asi 10 minut. Pak vložte nakrájený květák, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek a zalejte vývarem tak, aby byla zelenina potopená. Vaří se tak dlouho, až je květák měkký.Během vaření dolévejte vývar je-li potřeba.
Tětoviny nalámejte na kousky pokud použijete delší formát a uvařte "al dente" (do polotuha), sceďte a vložte do polévky. Nechte ještě 2-3 minuty povařit - nezapomeňte míchat! - a servírujte polévku posypanou sýrem a pokapanou olivovým olejem. Buon appetito!!