úterý 17. září 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka je typická pro toskánskou kuchyni, dělá se jednoduše, jen musí být hustí a ještě se do ní zavářejí těstoviny, já dávám nejraději široké nudle. Tím polévka ještě víc zhoustne a jak se říká "stojí v ní lžíce".
Můžete použít i jiný druh těstovin menšího formátu, třeba kolínka.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 g suchých fazolí nebo větší konzerva sterilovaných, ai 500 g
šálek kořenové zeleniny
2 stroužky česneku
široké nudle nebo těstoviny malého formátu - 2 plné hrsti
olivový olej
3 - 4 lístky šalvěje
1 zralé rajče
*********************************************************************************************************
Připravit tuto polévku ze suchých fazolí je lepší, protože tak získáte vodu ve které se vaří, jako základ do polévky. Pokud použijete sterilované, musíte je vodou rozředit.
Postup je následující : fazole namočíte na noc do studené vody a ráno je uvaříte spolu se lžící olivového oleje, lístky šalvěje, stroužky česneku a na kousky nakrájené čerstvé rajče.
Fazole vařte jen mírně potopené (podle potřeby přilejte trochu horké vody) a pozvolna, zhruba hodinu.
V kastroli osmahněte drobně krájenou zeleninu a pak zalijte trochou vody z fazolí. Na stranu si dejte asi šálek vařených fazolí, zbytek propasírujte a nechte si stranou jejich vodu. V Itálii používají speciální pasírovač na zeleninu, jinak můžete použít i tyčkový mixér. Fazole propasírované dejte do hrnce se zeleninou, podle potřeby rozřeďte vodou z fazolí a přiveďte k varu. Vsypte těstoviny a za častého míchání uvařte téměř do měkka, pak přidejte i celé fazole které jste si dali stranou. Zamíchejte a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Těstoviny během té doby dojdou. Na talíři pokapejte olivovým olejem a můžete posypat lžící strouhaného parmezánu..
Pokud chcete mít sytější variantu, spolu s kořenovou zeleninou osmahněte na kostičky krájenou slaninu.
BUON APPETITO!

úterý 3. září 2013

Borůvkový koláč hrníčkový

Dostalo se mi čerstvých borůvek -zde vzácnost! Prodávají se v supermarketech, jsou drahé, velké a nestojí za nic. Tady u nás nikde nerostou a musíme za nimi "na kopečky" což jsou v našem případě Apenniny. A ani tak to není jednoduché - jejich sbírání je jen na povolení (asi jako u nás rybářský lístek) a smí se nasbírat jen určité množství. To samé platí i o jiných lesních plodech a houbách.
Tamní obyvatelé se jejich sběrem živí a moc neradi vidí vetřelce. Nezřídka se stává, že necháte auto na cestě a když se vrátíte, máta rozřezané gumy. Takže je bezpečnější koupit borůvky na místě za poměrně přijatelnou cenu. Kamarádka si udělala výlet a vrátila se s dárkem v podobě krásných a voňavých borůvek! Část jsme snědli hned, něco šlo do mrazáku a ze zbytku jsem upekla tento koláč.
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 kostky másla
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
borůvky (přidala jsem i dvě nektarínky nakrájené na kousky)
********************************************************************************************************************
Ze suchých přísad a másla uděláme drobenku. Odebereme asi 1/3 a dáme stranou. Do zbylé části vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem a dobře promícháme. Do formy nalijeme těsto, mírně posypeme drobenkou (aby ovoce nepropadlo příliš hluboko) rozložíme borůvky a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme asi půl hodiny při 180°.
BUON APPETITO!