A ještě jednou chřest , tentokrát jej použijeme k přípravě chutného rizota. Dělám klasické italské krémové, komu nechutná a je zvyklý na suché, udělá si jej podle sebe. Může použít stejný základ a smíchat s dušenou rýží, i když je to trochu jiná záležitost.
U italského rizota rýže během vaření a častého míchání vsákne všechny chutě základu, což se v případě pouhého smíchání nepodaří, ale jak říkám, je to každého chuť a zvyk.
V případě že chcete mít italské rizoto , nepoužívejte rýži předvařenou, ale kvalitní typ např. Carnaroli, Vialone nano nebo jinou speciální rýži pro rizota.
***********************************************
INGREDIENCE:
320 g rýže
500 g čerstvého chřestu
1 čerstvá cibulka nebo šalotka
máslo , strouhaný parmazán Parmigiano Reggiano
kořenová zelenina na vývar
zhruba 1 litr vody
olej, sůl a pepř
************************************************
Nejdříve očistíme chřest . Když jej vezmete jeden po druhém do ruky a ohnete, přelomí se přesně tam, kde se dělí na tvrdou a měkkou část . Tvrdší konce dobře omyjte, nakrájejte na kousky a dejte vařit spolu s trochou kořenové zeleniny .
Zbytek chřestu také omyjte a dejte vařit do vyššího hrnce tak, aby špičky zůstaly venku, jsou velmi jemné a stačí pár minut v páře . Přikryjte poklicí, k změknutí bude stačit tak 10-15 minut.
Chřest vyjměte a odřízněte špičky, dáte je až do hotového rizota.
Na oleji nechte zesklovatět jemně krájenou cibulku a vložte opranou rýži . Míchejte až zesklovatí, pak podlijte trochou vývaru . Uvařený chřest rozmixujte ponorným mixérem a po částech přidávejte do rýže, vždy počkejte až se jedna dávka vsákne a přidejte druhou. Podle potřeby přidávejte i vývar, rizoto má být měkké, ne suché . U italského rizota se nevyhnete častému míchání a hlídání ! Veškerá příprava u plotny s vařečkou v ruce by ale neměla zabrat víc jak 20 minut.
Když je rýže měkká, přidejte lžíci másla, dvě až tři lžíce strouhaného parmazánu, zamíchejte a nakonec vložte chřestové špičky na ozdobu. Nechte “usadit” pár minut a můžete podávat . Na talíři si ještě každý může posypat strouhaným parmazánem. BUON APPETITO!