Úmyslně uvádím na prvním místě originální název tohoto receptu, myslím, že je ve světě už známý podobně jako lasagne nebo cappuccino. Je dalším důkazem, jak italská kuchyně dokáže z jednoduchých, dá se říct i chudých surovin,vytvořit chutné a zdravé jídlo. Je to jedna z nejjednodušších příprav těstovin, kde platí jediná podmínka -používat výhradně kvalitní suroviny.
Jen tak oceníte jejich plnou chuť. Já tyto špagety nazývám obdobou naší česnečky - přijdou vhod hlavně po vánočních hodech nebo po silvestrovské oslavě. Italský "vyprošťovák".
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g špaget kvalitních, z tvrdé pšenice, italské výroby
2 větší stroužky utřeného česneku
1 dl olivového, extra panenského oleje
1/2 lžičky mletého peperoncina (množství je orientační, protože peperoncino bývá více či méně ostré podle toho, z jakého kraje Itálie pochází . Je lepší dát méně a eventuálně přidat.
2 - 3 lžíce sekané petrželky
strouhaný parmezán dle libosti
sůl
********************************************************************************************************
Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety. Když se začne vařit, osolíme a vhodíme napůl přelomené špagety. Hned zamícháme dlouhou vidličkou a pokračujeme než se voda začne pět vařit. Pak stačí jen občas, délka varu je vždy napsaná na obalu, ale je lepší vyzkoušet - těstoviny mají zůstat trochu tužší, "al dente" .
Než se uvaří, stačíme si připravit zbytek. Do větší mísy, ve které budeme špagety servírovat, dáme utřený česnek (když z něj předtím vyjmeme vlákno, které se nachází uprostřed, bude stravitelnější), mleté peperoncino, drobně sekanou petrželku, trochu soli a zalijeme olivovým olejem. Uvařené špagety neproplachujeme, ani nenecháme v horké vodě "dojít", ale hned scedíme ,vložíme do mísy a dobře promícháme.
Pokud chcete být úplně perfektní, mísu před přípravou nahřejte.
Posypeme hojně strouhaným parmezánem a lehce promícháme. Sýr dáme i na stůl, aby si každý mohl jídlo ještě posypat na talíři. BUON APPETITO!