pondělí 28. prosince 2020

Spaghetti aglio olio e peperoncino (Špagety česnek, olej, peperoncino)

Úmyslně uvádím na prvním místě originální název tohoto receptu, myslím, že je ve světě už známý podobně jako lasagne nebo cappuccino. Je dalším důkazem, jak italská kuchyně dokáže z jednoduchých, dá se říct i chudých surovin,vytvořit chutné a zdravé jídlo. Je to jedna z nejjednodušších příprav těstovin, kde platí jediná podmínka -používat výhradně kvalitní suroviny.  
Jen tak oceníte jejich plnou chuť. Já tyto špagety nazývám obdobou naší česnečky - přijdou vhod  hlavně po vánočních hodech nebo po silvestrovské oslavě. Italský "vyprošťovák".
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g špaget kvalitních, z tvrdé pšenice, italské výroby 
2 větší stroužky utřeného česneku
1 dl olivového, extra panenského oleje
1/2 lžičky mletého peperoncina (množství je orientační, protože peperoncino bývá více či méně ostré podle toho, z jakého kraje Itálie pochází . Je lepší dát méně a eventuálně přidat. 
2 - 3 lžíce sekané petrželky
strouhaný parmezán dle libosti
sůl
********************************************************************************************************
Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety. Když se začne vařit, osolíme a vhodíme napůl přelomené špagety. Hned zamícháme dlouhou vidličkou a pokračujeme než se voda začne pět vařit. Pak stačí jen občas, délka varu je vždy napsaná na obalu, ale je lepší vyzkoušet - těstoviny mají zůstat trochu tužší, "al dente" .
Než se uvaří, stačíme si připravit zbytek. Do větší mísy, ve které budeme špagety servírovat, dáme utřený česnek (když z něj předtím vyjmeme vlákno, které se nachází uprostřed, bude stravitelnější), mleté peperoncino, drobně sekanou petrželku, trochu soli a zalijeme olivovým olejem. Uvařené špagety neproplachujeme, ani nenecháme v horké vodě "dojít", ale hned scedíme ,vložíme do mísy a dobře promícháme. 
Pokud chcete být úplně perfektní, mísu před přípravou nahřejte. 
Posypeme hojně strouhaným parmezánem a lehce promícháme. Sýr dáme i na stůl, aby si každý mohl jídlo ještě  posypat na talíři. BUON APPETITO!

středa 23. prosince 2020

Vánoční přání

Všem návštěvníkům mého blogu přeji klidné Vánoce ve zdraví a spokojenosti ! Růžena



sobota 19. prosince 2020

Opilé kuličky

Pokud se vám stane, že "neznámí " lupiči vykradli spíž, kde bylo uložené vánoční cukroví, nezoufejte a vyzkoušejte nějaké nepečené, bude mít stejný úspěch jako tradiční. Já vyzkoušela opilé kuličky..
*******************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 g hořké čokolády
150 g strouhaných ořechů, oříšků nebo mandlí (i směs všeho dohromady)
5 lžic moučkového cukru
150 g rozmixovaných nebo nadrobno krájených rozinek
1-2 lžíce mléka nebo smetany
2-3 lžíce rumu
********************************************************************************************************
Rozmixované nebo nakrájené rozinky zalijeme rumem a necháme odpočinout. Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a zamícháme do ní nastrouháme ořechy a rozinky s rumem, cukr a podle potřeby rozředíme mlékem nebo smetanou. Necháme ztuhnout v chladu, pak tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kakau nebo pískovém cukru. BUON APPETITO! 






pondělí 14. prosince 2020

Vánoční koule s výšivkou

Zbylo mě pár stuh od loňského tvoření a na Pinterestu jsem našla vánoční koule dělané patchworkovou technikou kombinovanou s výšivkou . Vypadaly moc hezky a výšivka na mě působila vánočním a českým kouzlem. Pustila jsem se do nich a tohle je výsledek - výšivka je i z druhé strany. 


čtvrtek 3. prosince 2020

Mandlovo - čokoládové cukroví (Biscottini alle mandorle e cioccolato)

Další recept z Toskánska, který se hodí i pro naše vánoční cukroví - mandlové s čokoládou.
Tento rok jsem při přípravě cukroví měla nového pomocníka - plát silikonu, na kterém se těsto krásně vyvaluje a nelepí se. Chtělo by to asi i silikonový váleček - zatím jsem neobjevila - a moje štěstí by bylo dokonalé :-) Ale když těsto svrchu pokryjete potravinovou folií nebo rozříznutým mikrotenovým sáčkem, nepřilepí se ani drobeček!
Silikonový plát jsem viděla v Praze, kde ho ale prodávali za nějakou hříšnou cenu - už přesně nepamatuji,ale zdála se mi horentní a určitě daleko vyšší než necelých 7 euro, které jsem za něj dala zde v Lidlu..Stačí jej po použití jen otřít houbičkou a po uschnutí svinout. Velmi praktický, mohu jen doporučit!
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g mouky
80 g cukru
100 g nahrubo sekaných mandli
80 g sekané čokolády (nejlépe v mixéru na hrubší kousky)
100 g změklého másla
2 vejce
moučkový cukr s vanilkou na posypání
**************************************************************************************************************************
Ingredience rychle zpracujeme, necháme odpočinout nejméně půl hodiny v lednici. Pak rozválíme na plát asi 4 mm a různými formičkami vykrajujeme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180° asi 10-15 minut.
Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!