Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
pátek 30. října 2020
Kejlovic koláčky
středa 14. října 2020
Lasagne
sobota 10. října 2020
Háčkované záclonky
pondělí 5. října 2020
Kuře na pivě s cibulí
Kuře na pivě nevypadá zrovna jako italský recept, ale našla jsem ho právě v italských recepturách a hned vyzkoušela. Nezklamal, maso bylo chuťově výborné, měkké a šťáva zahuštěná cibulí , která se úplně rozpustila. Jako přílohu jsem zvolila brambory opečené na pánvi. Jinak je vhodná i bramborová kaše, hranolky i rýže.
******************************************************************************
4 kuřecí stehna
2 cibule
1/3 l světlého piva
2 bobkové listy
2 celé stroužky česneku
pár lístků šalvěje
pár cherry rajčátek
olej, pepř a sůl
brambory, sádlo (nebo olej), sůl
******************************************************************************
Na pánvi opečeme kuřecí maso v horkém oleji po obou stranách a vyjmeme. Pak vložíme nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, který ponecháme vcelku, přidáme bobkové listy, šalvěj a zalijeme poloviční dávkou piva. Necháme povařit až cibule změkne. Pak do ní vložíme opečená stehna kuřete, rozpůlená rajčátka (podle chuti, v původním receptu nebyla uvedená) a dolijeme zbytek piva. Zvýšíme plamen, aby se alkohol odpařil, osolíme a opepříme, pak přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut až je maso měkké. Během dušení jednou obrátíme .
Než se maso uvaří, připravíme si brambory, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Dobře propláchneme a osušíme. Na větší pánev dáme trochu sádla a když je horké, vložíme brambory pokud možno v jedné vrstvě. Můžete použít i olej, ale brambory pečené na sádle mají lepší kůrčičku :-)
Za občasného míchání opečeme po všech stranách. Osolíme a vhodíme do pánve s dušeným kuřecím masem. Promícháme se šťávou a ihned podáváme. Tento způsob úpravy (opečené nebo osmažené brambory smíchané spolu s masem v jednom hrnci) je v Toskánsku běžný a oblíbený. Používá se i u jiných mas, jako je např. vepřová pečeně nebo králík, kuře pečené vcelku atakdále. BUON APPETITO!