středa 26. listopadu 2014

Makove hvezdicky

Makove hvezdicky jsem delala vloni poprve,mely uspech takze letos bude bis...Màk je v Italii malo pouzivany, zvlast u nas v Toskansku, takze vzbuzuje zvedavost co je to zase za ceskou specialitu Usmívající se
INGREDIENCE:
200 gr hladke mouky
70 gr mleteho maku
150 gr masla
50 gr cukru
1 zloutek
spetka soli
marmelada
POLEVA CITRONOVA - 100gr mouckoveho cukru treme zhruba se lzickou citronove stavy do husta
Smichame mak s cukrem a moukou a spetkou soli. Pridame zmekle maslo a zloutek, vypracujeme hladke testo. Nechame v lednici odpocinout asi hodinu, pak vyvalime a vykrajujeme hvezdicky.
Peceme asi 15 minut. Po vychladnuti spojime marmeladou a zdobime citronovou polevou, pripadne sypeme barevnym sypanim.

pondělí 24. listopadu 2014

Andilci 2014

Rok ubehl a uz tu mame pomalu Vanoce...Letos jsem si myslela,ze ani nebudu andilky delat,ale pak jsem dostala objednavku a tak jsem vzala do ruky hacek a rozjela vyrobu :-)) Prikladam ukazku, uz jsou pryc a dodelavam dalsi...Inspiraci na tyto andilky mam od Zdisky

středa 12. listopadu 2014

Jablko - hruskovy kolac bez vajec

Tento kolac je zajimavy tim,ze je uplne bez vajec! Ja napsala jablko-hruskovy,ale muzete pouzit jen jablka nebo jen hrusky. Myslim,ze v lete by byl vyborny treba s merunkama, broskvema atd.
Ale mame podzim a jablka i hrusky jsou vyborne, takze muzeme zacit!
INGREDIENCE:
3 vetsi jablka nebo tvrdsi hrusky (nebo smichat)
1 lzice masla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovany,az budete delat pudink doma, dejte si stranou asi sklenicku)
1 prasek do peciva
1/2 sklenky mleka - priblizne
1/2 sklenky rostlinneho oleje-priblizne (ridte se hustotou testa)
trochu soli
trochu skorice, citr.kura
Jablka nebo hrusky oloupeme a nakrajime na mensi kostky. V kastrolku nebo na panvi rozpustime maslo a vlozime ovoce, muzeme posypat lzici cukru. Za casteho michani dusime asi 5 minut - melo by mirne zkaramelizovat. Lze pridat i lzici sladkeho dezertniho vina.Po odstaveni z plotny vmichame trochu skorice a citronove kury.
Mezitim co ovoce chladne, rozslehame pudink s cukrem elektrickym slehacem (metlou). Mouku smichame s praskem a soli a po castech vmichavame do smesi, postupne prilevame i olej a mleko. Melo by vzniknout testo huste asi jako na babovku. Pak pridame ovoce a vlejeme do maslem vymazane a moukou vysypane formy. Peceme asi 40 minut pri 170'-180'. Vychladle cukrujeme.

pátek 7. listopadu 2014

Jablkovy kolac s dusenymi jablky

Jablkove moucniky u nas vedou! Mohu je delat na vsechny zpusoby a chutnaji vsem. Nasledujici recept je vlastne jednoduchy mrizkovy kolac s mensi ùpravou - testo na kolac je predpecene a jablka predem podusena. Testo tak nezvlhne a napln zustane mekka a stavnata.
Nejdrive si pripravime TESTO:
250 gr hladke mouky
125 gr tuku
80 gr cukru
1 lzicka prasku do peciva
1-2 zloutky
citr.kura, vanilka
Do misy prosijeme mouku s praskem. Rozsekame tuk a pridame do mouky, zpracujeme nejdrive nozem a pak rozemneme. Teprve potom prisypeme cukr, citr.kuru, vanilku a znovu promnene. Nakonec vmichame rozslehane zloutky a vypracujeme rychle hladke testo. Dame odpocinout do lednice aspon na pul hodiny.
Zatimco testo odpociva, pripravime NAPLN:
3 - 4 jablka
2-3 lzice cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skorice
hrstka hrozinek - predem namocene ve vode nebo v nize uvedenem dezertnim vine
sklenicka vody
5 cl sladkeho dezertniho vina
pinoli nebo mandlove lupinky ci orechy na posypani
Jablka oloupeme a nakrajime na osminky. dame do kastrolku a pridame cukr, sklenicku vody, skorici, dezertni vino (pouzivam sladke italske Vinsanto - je podobne ceske medovine) a podusime az jsou jablka mekka. Rozmichame do kasovite konzistence a pridame hrozinky.
Nechame prochladnout.
Poznamka - dezertni vino lze vynechat, v tom pripade namocime hrozinky ve vode pripadne smichanou s lzici rumu.
Testo vyvalime a vlozime do formy tak,aby se utvoril asi 1 cm okraj. Prebytek okraje odkrojime a pouzijeme na mrizky. Dame pect asi na 10 minut pri 180 stupnu - melo by jen mirne zezloutnout. Nekdo doporucuje dat na testo papir se suchymi fazolemi aby se testo nevzdouvalo,ale staci kdyz testo jen propichnete vidlickou pred a behem peceni. Pak jej vyndame z trouby, mirne stlacime a vlijeme jablecnou smes. Posypeme pinoli, orechy nebo mandlemi ,ozdobime mrizkou nebo vykrajenymi tvary ze zbyleho testa a dame dopect asi na dalsich 20 minut.

pondělí 3. listopadu 2014

Priprava na Vanoce

Do vanoc casu dost....ale kdyz si chcete vyrobit neco vlastnorucne,tak casu zas tolik nezbyva.
Letos jsem se krome jiz tradicnich hackovanych ozdob jako zvonecku a andilku pustila i do patchworkovych kouli. Je to zabavna prace, fantazii se meze nekladou. Vzorky jako srdicko a zvonek jsem do polystyrenu vytlacila formmickou na cukrovì :-))