Jablkove moucniky u nas vedou! Mohu je delat na vsechny zpusoby a chutnaji vsem. Nasledujici recept je vlastne jednoduchy mrizkovy kolac s mensi ùpravou - testo na kolac je predpecene a jablka predem podusena. Testo tak nezvlhne a napln zustane mekka a stavnata.
Nejdrive si pripravime TESTO:
250 gr hladke mouky
125 gr tuku
80 gr cukru
1 lzicka prasku do peciva
1-2 zloutky
citr.kura, vanilka
Do misy prosijeme mouku s praskem. Rozsekame tuk a pridame do mouky, zpracujeme nejdrive nozem a pak rozemneme. Teprve potom prisypeme cukr, citr.kuru, vanilku a znovu promnene. Nakonec vmichame rozslehane zloutky a vypracujeme rychle hladke testo. Dame odpocinout do lednice aspon na pul hodiny.
Zatimco testo odpociva, pripravime NAPLN:
3 - 4 jablka
2-3 lzice cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skorice
hrstka hrozinek - predem namocene ve vode nebo v nize uvedenem dezertnim vine
sklenicka vody
5 cl sladkeho dezertniho vina
pinoli nebo mandlove lupinky ci orechy na posypani
Jablka oloupeme a nakrajime na osminky. dame do kastrolku a pridame cukr, sklenicku vody, skorici, dezertni vino (pouzivam sladke italske Vinsanto - je podobne ceske medovine) a podusime az jsou jablka mekka. Rozmichame do kasovite konzistence a pridame hrozinky.
Nechame prochladnout.
Poznamka - dezertni vino lze vynechat, v tom pripade namocime hrozinky ve vode pripadne smichanou s lzici rumu.
Testo vyvalime a vlozime do formy tak,aby se utvoril asi 1 cm okraj. Prebytek okraje odkrojime a pouzijeme na mrizky. Dame pect asi na 10 minut pri 180 stupnu - melo by jen mirne zezloutnout. Nekdo doporucuje dat na testo papir se suchymi fazolemi aby se testo nevzdouvalo,ale staci kdyz testo jen propichnete vidlickou pred a behem peceni. Pak jej vyndame z trouby, mirne stlacime a vlijeme jablecnou smes. Posypeme pinoli, orechy nebo mandlemi ,ozdobime mrizkou nebo vykrajenymi tvary ze zbyleho testa a dame dopect asi na dalsich 20 minut.