Makove hvezdicky jsem delala vloni poprve,mely uspech takze letos bude bis...Màk je v Italii malo pouzivany, zvlast u nas v Toskansku, takze vzbuzuje zvedavost co je to zase za ceskou specialitu
INGREDIENCE:
200 gr hladke mouky
70 gr mleteho maku
150 gr masla
50 gr cukru
1 zloutek
spetka soli
marmelada
POLEVA CITRONOVA - 100gr mouckoveho cukru treme zhruba se lzickou citronove stavy do husta
Smichame mak s cukrem a moukou a spetkou soli. Pridame zmekle maslo a zloutek, vypracujeme hladke testo. Nechame v lednici odpocinout asi hodinu, pak vyvalime a vykrajujeme hvezdicky.
Peceme asi 15 minut. Po vychladnuti spojime marmeladou a zdobime citronovou polevou, pripadne sypeme barevnym sypanim.
Ahoj Růženko, receptík se mi moc zamlouvá. Makové cukroví jsem ještě nikdy nedělala a při tom máku mám dostatek
OdpovědětVymazatAhoj Alenko, doporucuji vyzkouset! Ja ho taky neznala,ale zaradim mezi "klasiku"
OdpovědětVymazatJejda, to jsi mi pripomnela dobrotu, co delavala moje teta. Je to moc dobre a ona tam ten mak davala nemlety, takze zrnicka krupkala. Uplne se vidim u ni v" setnici ", to je po hanacky pokoj. Voni makovniky, k tomu teply caj s citronem a medem, za oknem spousta snehu. Bohuzel teta uz neni, jeji dum vzala povoden a snih, no snad bude. Mej se.
OdpovědětVymazatBozenko, vidim ze jsem v tobe probudila vzpominky...Setnice - nebo seknice se rikalo i u nas doma,ale ja mela babicku Moravanku, tak asi proto...No a ten snih taky chybi, tady bude zitra 19 stupnu!Jsme sice v Italii ale i tak je to o hodne nad prumer. Zdravim a preji klidny vikend
OdpovědětVymazatNetusim, jestli seknice nebo setnice. Napsane jsem to nikdy nevidela a vyslovene bylo setnice. Byl to krasny cas nezralych malin. Zdravim, u nas je hnusne pocasi.
OdpovědětVymazat[5]: Tady je vsude vanocni vyzdoba ale venku jaro...Priroda se zblaznila, v kvetinacich jsme meli jeste letnicky, bazalka porad nazivu...A ma zas prset,asi nam brzy narostou ploutve!Zdravim
OdpovědětVymazat