pondělí 29. července 2013

Macedonia

V Itálii kompotům jak je známe od nás, příliš neholdují. Jedí především čerstvé ovoce, kterým uzavírají téměř vždy oběd nebo večeři. V létě se využívá ovoce, které je dobře vyzrálí, k přípravě "macedonie" (macedonia - čti mačedonia), což je vlastně čerstvý kompot s citronovou šťávou a cukrem, díky tomu se vytvoří i výborná ovocná šťáva. Pokud přidáte kopeček zmrzliny, máte skvělý, osvěžující dezert. Ani šlehačka není marná ;-)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Půl kg zralého ovoce všeho druhu - broskve, meruňky, švestky, blumy, hrušky, lesní ovoce a pokud máte, tak i banán, který zmírní kyselost, ale nemusí být.
Ovoce oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte šťávu z půlky citronu a zhruba 2 lžíce cukru. Nechte asi půl hodiny uležet v lednici, pak rozdělte do jednoporcových misek a před podáváním přidejte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou, smetanovou nebo ovocnou. BUON APPETITO!
*********************************************************************************************************************

4 komentáře:

  1. Ahoj    ovocných kompotů není nikdy dost a ze sladkého ovoce, to musí být dobrota

    OdpovědětVymazat
  2. Míchané ovoce občas také dělám. Dělám směs ovoce a někdy přidávám i kompot.     

    OdpovědětVymazat