I když losos není zrovna středomořskou rybou, v italské kuchyni je dost oblíbený. Používá se buď za syrova a upravuje např.na grilu nebo jako uzený především na jednohubky nebo při přípravě těstovin. Jedním z nejjednodušších receptu je následující :
***************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g těstovin "penne"
150 g uzeného lososa
0,5 cl vodky (lze vynechat)
150 - 200 ml smetany
sekaná petrželka
trochu oleje nebo másla
**************************************************************************************************************************
Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím nakrájíme lososa na malé kousky a vložíme na pánev s kouskem másla nebo trochou oleje. Krátce osmahneme a vlijeme panáka vodky. Zvýšíme trochu plamen,necháme odpařit alkohol a vlijeme smetanu. Já používám sladkou smetanu pro vařeni (ne na šlehání) která je trochu hustší. Konzistenci má asi jako zakysaná smetana. Nezkoušela jsem,ale myslím ze ji pro přípravu tohoto receptu lze taky použít.
Zmírněte plamen a pokud se vám zdá omáčka moc hustá, zřeďte ji troškou vody ve které se vaří těstoviny. Většinou není potřeba přisolovat. Těstoviny sceďte a vhoďte do pánve s omáčkou. Posypte jemně sekanou petrželkou, zamíchejte a podávejte. Strouhaný sýr (parmezán), který se na dokončení pokrmů z těstovin vždy používá, u těch rybími omáčkami by se používat neměl (ale vyloženě zakázané to myslím není :-) BUON APPETITO!