V horkých dnech, které zde panují, často připravuji rýžový salát, nebo místo rýže použiji špaldu, jako na této fotografii. Další suroviny jsou zeleninová směs, která se zde prodává již hotová a naložená, specielně pro rýžové nebo těstovinové saláty. Pak se přidává tuňák nebo nakrájený párek (za studena), nebo kostičky šunky a sýra, vařené vejce apod. Základem je vždy rýže nebo špalda, eventuálně uvařené a studenou vodou propláchnuté těstoviny a zelenina.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
6 - 8 hrstí rýže - nejlépe předvařené, podrží si lépe tvar - nebo špaldy (vaří se jako rýže, jen o něco déle)
400 gr (asi dva hrnky) nakládané zeleniny - pokud nemáte již tu hotovou, použijte okurky, houbičky, mrkev, hrášek, celer, kousky fazolek, cibulky, kapary a olivy
150 gr okapaného tuňáka
sůl a pepř
olivový olej podle chuti (na toto množství asi 3 - 4 lžíce)
pár snítek čerstvé bazalky nebo oregána
****************************************************************************************************************************************
Rýži nebo špaldu uvařte ve větším množství osolené vody - nesmí se dusit, ale vařit. Pak sceďte, krátce propláchněte studenou vodou a nechte okapat na sítku, aby rychleji vychladla, rozprostřete jí kolem stěn.
Dejte do mísy a přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte a nechte uležet v chladu aspoň půl hodiny.
Ahoj Růženko,moc Tě zdravím. tohle je úžasné jídlo do těhle veder, která u nás panují Tak jsme v obchodě zjistila, že samotnou špaldu nemají. Ještě se poptám ve zdravé výživě. A jesli ji neseženu ani tam, tak se po ní o dovolené podívám u vás v Itálii
OdpovědětVymazatŠpalda, není to něco podobného jako pohanka? TGakový salát by se dal udělat i z pohanky a ta se dá u nás koupit. Zelenina se prodává - míchaná do salátu také. V těchto vedrech rozumné jídlo.
OdpovědětVymazat[1]:Kam jedes do Italie, smim-li se zeptat? Spalda je tu ve vsech obchodacich (aspon tady, v Toskansku, ale myslim, ze i jinde) a jmenuje se FARRO, nekdy je psano FARRO PERLATO (porad to same)
OdpovědětVymazat[2]: Neznam pohanku, ale spalda vypada jak zrni - za syrova.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, budeme kousek od Fenestrelle, projdeme se po horách a potom bysme rádi trochu moře na Finale Lígure Hned jsem si název pro špaldu opsala
OdpovědětVymazat[5]: Budete mit urcite krasnou dovolenou!!!
OdpovědětVymazat[6]: Ahoj Růženko, už se těším, ale musím si ještě pár týdnů počkat
OdpovědětVymazat