pondělí 1. srpna 2016

Těstoviny po uhlířsku z cukinek (Carbonara di zucchine)


Pod názvem "carbonara" si každý správný milovník italské kuchyně představí těstoviny obalené krémem z rozšlehaných žloutků s pancettou (sušená italská slanina) opečenou do křupava a strouhaným ovčím sýrem výrazné chuti. Najdete je i na mém blogu na následujících stránkách : http://nejenhackovani.blog.cz/1304/testoviny-po-uhlirsku-pasta-alla-carbonara
Dnes mám ale v úmyslu nabídnout obdobu této pochoutky vzhledem k sezóně a bohaté úrodě cukinek, je to pokrm vhodný i pro vegetariány nebo prostě pro ty, co mají rádi lehká a rychlá jídla. Pokud máte domácí vejce, tím lépe, jinak doporučuji použít vejce zaručeně čerstvá. Jak už bývá v italské (a hlavně mojí :-)) kuchyni zvykem, stačí pár ingrediencí. Tady jsou:
****************************************************************************************************************************************
Pro 4 osoby:
320 gr těstovin (penne, vřeténka, mašličky apod.)
3 žloutky a 1 celé vejce
200 gr malých cukínek
100 gr ovčího strouhaného sýra Pecorino
sůl a pepř
strouhaný parmezán (Parmigiano Reggiano, Grana padano, Gran Moravia)
olivový olej
*****************************************************************************************************************************************
Malé cukínky které nemají semínka a nemusí se loupat nakrájejte na malé kostičky o hraně asi necelý 1 cm.Dejte opékat na rozpálenou pánev s olejem za občasného míchání po dobu asi 10 minut až jsou hezky opečené. Osolte a opepřete (nejlepší je čerstvě mletý pepř) přendejte do misky nebo na talíř a nechte prochladnout. Žloutky rozšlehejte vidličkou ve větší míse kam se posléze vejdou i těstoviny, přidejte vlažné cukíny, nasypte strouhaný sýr Pecorino a dobře promíchejte. Uvařte těstoviny - pokud možno italského původu :-) podle návodu na obalu a sceďte je.Rozhodně neproplachujte a hned vhoďte do mísy s vaječnou směsí. Nyní musíte hezky promíchat aby se těstoviny dobře obalily. Můžete také mísu přikrýt přiléhavou poklicí nebo ještě lépe potravinářskou fólií a mísu pěkně protřepete, odspoda nahoru, ze strany na stranu. Svým teplem těstoviny "uvaří" vejce i když ve skutečnosti zůstanou krémová,tak jak to má být. Je vhodné použít pravý Pecorino nebo alespoň tvrdý vyzrálý ovčí sýr protože pokud jej nahradíte nějakým jiným méně zralým utvoří se vám v míse koule a těstoviny zůstanou neobalené. Na talířích ještě posypte trochou parmezánu a pak už mi nezbývá než vám popřát BUON APPETITO !Usmívající se
A pokud byste měli opravdu velikou úrodu cukinek a nevěděli jste co s nimi, zvu vás na cukínové orgie :-)
Inpsiraci najdete v nádledujících odkazech:

15 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, zrovna jsi mi kápla do noty Tuhle kombinaci mám moc ráda!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. [2]:Já vím že je to tvá oblíbená    Zkus i tuhle obměnu   

    OdpovědětVymazat
  3. Prima změna uhlířských těstovin, už se těším až si je uvařím. Díky za typ.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc dobře, akorát mi nejde do hlavy, proč se recept jmenuje "po uhlířsku"?

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy mě moc nebavily recepty jako od Tebe..já se těším vždy na nový a skoro pokaždé se mi trefíš do chuti...mňam   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Myslím že tohle můžete všichni i když chlapi budou chtít maso    Pro ně by byla spíš ta originální varianta

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Je několik variant co se týče originálu s pancettou. Někdo říká že podle uhlířů (i carbonari) kteří vyráběli dřevěné uhlí v dobách dávných a vařili z toho, k čemu měli největší přístup a co se nekazilo - původně se nepoužívala pancetta ale nasolená vepřová líčka. Druhá verze je ta,  že američtí vojáci co osvobodili Itálii a přivezli bacon (uzená pancetta )jej spolu s vejci (jejich tradiční jídlo) "nastavili" těstovinami. A třetí verze je že vznikl v Neapoli protože směs vajec, pepře a sýra používali již v předminulém století v různých receptech. Jsem ráda že ses zeptala, mohla jsem to napsat do blogu..   

    OdpovědětVymazat
  8. [8]:To je ovšem pro mě veliká pocta - při té konkurenci!!    Recepty jsou jen z domácí kuchyně, většinou to co doma běžně vaříme A snažím se dávat takové aby se na ně dal sehnat materiál i v Česku    Když lidem chutná, to je moje odměna   

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Díky ti za vyčerpávající vysvětlení!

    OdpovědětVymazat
  10. Další skvělý recept, určitě vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  11. Je to hotové raz dva    Víš že když kliknu do tvého komentáře na "web" abych se k tobě dostala, dá mi to že blog "babčiby - recepty" nenalezen. Nevím jestli je to jen u mě nebo je někde špatné zadání? Já nic neupravovala

    OdpovědětVymazat
  12. A já si až doposud lámala hlavu, jak mohla má maminka mít tak skvělé těstoviny s vejci. No a je to na světě - teplé vložit do rozmíchaných vajec a protřepat. Vložila je vždy do hrnce a tam byly vejce   

    OdpovědětVymazat