pátek 29. července 2016

Anglický krém (Zuppa inglese)

Přesný překlad by měl znít "anglická polévka" vzhledem k tomu že tento název vznikl od slova "zuppare" - namáčet protože v dřívějších dobách se dělaly zeleninové nebo luštěninové polévky a pro větší výživnost - a hlavně aby se zasytilo co nejvíc strávníků - se do nich přidávaly krajíce chleba který nasákl polévkou a vzniklo tak výživné jídlo z jednoho hrnce, které bývalo ve většině případů jediným chodem.
V našem případě se "nacucají" piškoty sladkým likérem a krémem - střídavě žloutkovým a čokoládovým - ovšem říkat polévka sladkému dezertu by mohlo uvést v omyl.
Nevyžaduje téměř žádné vaření, což v dnešních horkých dnech přijde víc než vhod.Nejoblíbenější je asi zmrzlina, ale dobře vychlazeným dezertem určitě nikdo nepohrdne!
Podle názvu by se mohl někdo domnívat že jde o anglickou specialitu, ale není tomu tak i když něco společného s nimi má. Jeho původ sahá dokonce až do 14.století, kdy v Toskánsku sídlila početná skupina Angličanů - jejich láska k Toskánsku je známá a vydržela až do dnešních dnů.
Není ale jasné, zda dezert vznikl jako pokus o typickou anglickou pochoutku jménem "trifle" anebo jestli se zrodil aby se zužitkovaly zbytky piškotu, žloutkového krému a čokoládového pudinku známých již v oněch dobách.
Co se mě týče, znajíc Toskánce a jejich kuchyň, nemám pochyb - dali jim zbytky!
Důkazem že se jedná o toskánskou specialitu je likér Alchermes, vynález florentýnských mnichů, ve kterém se máčí piškot.
Likér je jasně červené barvy, dnes se barví chemicky, v dávných dobách se k tomu účelu používali sušení a rozemletí broučci jménem "cocciniglia" (košenila). Kromě lihu obsahuje i skořici, hřebíček, cukr a kardamón. Chuť je mírně nahořklá a kořeněná. Myslím že můžete stejně úspěšně použít naší griotku, nebo jiný likér červené barvy jako třeba punč.
Místo piškotu se dnes v Itálii používají praktičtější cukrářské piškoty Savoiardi - dlouhé, křehké a lehké jako dech, jemně pocukrované. Můžete použít zbytek piškotu nebo piškoty kupované. I krém by se dal ošidit a nahradit pudinkem - ale tady bych se přimluvila za pravý cukrářský krém z vajec, na který najdete recept ZDE připravený z dvojité dávky, t.j. 1 litru mléka. V tom případě můžete snížit počet žloutků, stačí čtyři maximálně pět. Polovinu pak obarvíte čokoládou (nejlépe hořkou - stačí nalámat do horkého krému a nechat rozpustit). Je to jediné vaření které musíte podstoupit a oproti pudinku se doba protáhne o pár minut ale chvála vašich strávníků o mnoho delší dobu!
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 - 400 gr piškotů
sklenka griotky nebo jiného červeného likéru (např. punč)
Cukrářský krém připravený z dvojité dávky podle receptu ZDE:
30 - 40 gr hořké čokolády (nebo kakaa bez cukru)
nebo vanilkový a čokoládový pudink
strouhaná čokoláda na posypání
*******************************************************************************************************************************************
Likér rozředit vodou v poměru zhruba 1:2 (ve prospěch likéru, samozřejmě!). Pro ty z vás, kdo nemají alkohol rádi nebo jej nemohou, případně budou-li mlsat i děti, použijte nějakou červenou ovocnou šťávu, nepříliš sladkou. Podle stupně sladkosti můžete ale nemusíte také naředit.
Uvařte pudinky - nebo jak chci doufat, pravý cukrářský krém :-)) a polovinu jej obarvěte čokoládou. Dá se nahradit i hořkým kakaem rozpuštěným v trošce horkého mléka (asi 3 lžíce).
Ať už uděláte krém nebo pudink nezapomeňte občas zamíchat než připravíte základ z piškotů. Dobré je také pokrýt nádobu potravinářskou fólií, vlhkost která se pod ní utvoří zabrání vzniku škraloupu. Každopádně příprava dezertu je rychlá a krém se používá ještě teplý.
Do čtvercové nebo obdélníkové mísy dejte na dno trochu žlutého krému, na něj pokládejte vedle sebe piškoty namočené v likéru.Další vrstva je čokoládová, pak opět piškoty v likéru, žlutý krém a tak dále až vypotřebujete všechen materiál. Podle velikosti formy budete mít dezert vyšší či nižší, já použila obdélníkovou asi 30 x 40 cm ale pro slavnostnější příležitosti můžete dezert připravit do pohárů.
Poslední vrstva je krémová a měla by být vydatná. Povrch posypte strouhanou čokoládou.
Existuje ještě jedna varianta konkrétně mojí švagrové :-)
Polovinu piškotů namáčejte v likéru a druhou polovinu ve studené černé kávě. Není to vůbec špatné, naopak.
Ať tak či onak, připravenou dobrotu dejte do lednice vychladit aspoň na hodinu.
Celkově tento dezert připomíná tak trochu náš punčový dort, ale je rychlejší na přípravu.
V každém případě si nechte chutnat a jako vždy BUON APPETITO!

12 komentářů:

  1. Díky za výlet do historie této lákavé "polévky" . Vypadá to naprosto famózně a stejně tak to musí i chutnat, neb to má ingredience, které já sakra můžu.Co se týká broučků, u nás se mu říká červec nopálový, košenila nebo-li karmín je název barviva, který se z něj získává.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, tohle je pro mě naprostá novinka :) Cukrářský krém podle tvého receptu sem už několikrát dělala a v téhle podobě to bude vynikající dezertík

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu se říká mezi prostým lidem MLASKAČKA, mezi odborníky DELIKATESA...tak či onak...mě lákají i ty obyčejné piškotky...jooo, jsem bohužel na sladké...a jako vždy parádní povídání

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Že se jim u nás říká košenila jsem si musela najít na netu, do té doby jsem o nich neměla ani ponětí Tady je cocciniglia dost známá, používala se jako barvivo i pro látky. Co se týče jídla v tomto případě jsem vděčná za chemii

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Ahoj Ali, když máš vyzkoušený cukrářský krém tak máš prakticky hotovo Zbytek je otázkou pár minut!   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Díky Piškoty Savoiardi se prodávají ale nejsou všechny stejné, ty levné se drolí.. Dají se udělat i doma, mám někde recept časem na něj dojde Jsem taky na sladké, co naděláš, nějaký defekt musíme mít i my   

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, recept je zajímavý. Nefunguje Ti odkaz ZDE na krém. Zajímalo by mě, jaký je to krém.
    Zdravím a přeji pohodový víkend.   

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Díky za upozornění, už jsem opravila! Dala jsem tam odkaz místo na zveřejněný článek na stránky co jsou v archívu na blogu, tak tam se nikdo kromě mě nedostane Jedná se o žloutkový krém, je lepší než pudink a příprava není o nic složitější. Moc zdravím !!   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Růženko, ten mám od Tebe uložený a je výborný.   

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To mě moc těší že chutná! Tady se používá místo pudinku a je to jen o pár minut delší příprava - prakticky o rozdělení žloutku a bílku ale chuťově se to nedá srovnat

    OdpovědětVymazat
  11. Prima dobrota pro mlsné jazýčku.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Ano, mlsalo se, mlsalo!    Ani nezbylo..

    OdpovědětVymazat