pondělí 25. července 2016

Salát z čerstvých fazolí s tuňákem (Insalata di fagioli freschi con tonno)

V Toskánsku jsou fazole velmi oblíbené, dříve se jim pro jejich vysoký obsah proteinů říkalo "maso chudých". Existuje několik druhů, v různých velikostech i barvách a jak už je v Itálii zvykem, každý recept vyžaduje svůj specifický druh,ne že vezmete první fazole které vám přijdou pod ruku. V tom je opět na místě přirovnání k masu - jiné maso použijete na guláš a jiné na svíčkovou.
Na dnešní recept použijeme čerstvé fazole které se musí vyloupat ze svých krásně do červena zabarvených, žíhaných lusků Jedná se o fazole zvané "borlotti" a prodávají se i suché a vyloupané po celý rok. Jsou zbarvené podobně jako lusky, velké asi 1 cm, trochu oválné a mají tenkou slupku a měkkou dužinu.
Suché fazole se musí namočit - nejlépe přes noc - pak se uvaří pomalým varem s přidáním lžíce olivového oleje, pár snítek šalvěje a stroužku česneku asi hodinu, nebo o něco déle, musíte ochutnat.
Čerstvé fazole nepotřebují namočit a vaří se tím samým způsobem,jen o něco kratší dobu - zhruba 45-50 minut, ale i tady je ochutnávka nejspolehlivější metoda.
Důležitý je pomalý var, jinak fazole praskají a některé zůstanou tvrdé, jiné se rozvaří.
A nyní samotný recept:
*******************************************************************************************************************************************INGREDIENCE:
600 gr čerstvých fazolí "borlotti" - vyloupaných získáme asi 400 gr
nebo 200 gr suchých
- lze použít i konzervu fazolí, dobře okapaných např. značky Bonduelle
150 gr tuňáka
1 čerstvá cibulka
3 tvrdší salátová rajčata nebo asi 10 - 15 cherry rajčátek
špetku oregána
sůl a pepř
vinný ocet
olivový olej
***************************************************************************************************************************************
Fazole uvaříme podle druhu jak uvedeno v horní části receptu. Scedíme ale neproplachujeme, rozložíme na mísu a necháme prochladnout. Mezitím připravíme ostatní: tuňáka necháme okapat a rozkouskujeme, rajčata nakrájíme na kousky, cibulku na slabé plátky. Vložíme fazole, přidáme oregáno, ochutíme solí a pepřem, zakápneme vinným octem a asi 2 lžícemi olivového oleje. Dobře ale opatrně promícháme aby se fazole nerozpadly. Necháme uležet aspoň půl hodiny, pokud je velké teplo, i v lednici.
Podáváme s čerstvým chlebem.

14 komentářů:

  1. Vynikající kombinace...ochutnala jsem toto poprvé právě v Itálii a nejvíce mi to chutnalo minulý rok v Bulharsku, dávali do toho naprosto fenomenální fazole...já za sebe tleskám a mlaskám   

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý letní recept a rychlá příprava. Nedávno jsem něco podobného vytvářela, tvůj recept je dokonalejší a ve vedru, která tu jsou, byl dobrý i bez pečiva. Fazole máme rádi na všechny způsoby.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, to musí být dobrota. Semena těchto fazolí prodávají i v ČR, zkusila jsem je loni a část mladých semen zamrazila a přidávala do polkévky. Dobré.   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Je to dobrá sestava. Přitom  potřebuješ málo, základ jsou 3 věci.. V Bulharsku se fazolím taky holduje, pamatuji se na nějakou konzervu fazolí po bulharsku nebo tak, byly v tomatové omáčce

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Růženko, další letní receptík :) Já fazolky moc často nedělám, tak se ráda nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. [2]:Fazole jsou dost syté, chleba nemusí být. Ale dole v míse zůstane takový dobrý sosík, olej se šťávou z tuňáka a rajčat ochucený cibulí..to se musí vytřít chlebem!   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Do polévky je taky dávám, do "minestrone" ten se bez nich neobejde V létě, když jsou čerstvé fazole je taky zamrazím, v zimě přijdou vhod, jsou lepší a rychleji uvařené než ty suché

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Já je dělám docela často, zvlášť teď Tady je fazolí nepřeberné množství druhů a používají se hodně i jako příloha

    OdpovědětVymazat
  9. Růži,tak toto je podle mého gusta,fazole mám ráda a vlastně všichni doma a vůbec mi nevadí ani ty zelené lusky,takže fazole na všechny způsoby jsou vítány V těchto teplých dnech bych mohla něco takového udělat,je to rychlé a dobré Jeden čas jsem sázela ty velké fazole kolem plotu a ne úplně dozrálé jsem je dávala taky do mrazáku,byly brzy uvařené a nebylo to špatné.Klidně někdy koupím i v konzervě,mám už vybrané ty,co nám chutnají a v různých kombinacích je dobrota natotata na talíři     
    Díky za inspiraci,zítra jedeme na oční,tak bude jen rychlý oběd....možná  tuňák s fazolemi

    OdpovědětVymazat
  10. Růženko, také bych si dala salát podle Tebe, ale rodina fazole odmítá. Dělat to pouze pro sebe, to bych jela fazolky hdně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Ahoj Alenko, doufám že na očním vše dobré a došlo i na fazole V létě je vždycky problém co pořád vařit, aby to bylo rychle hotové (pro kuchařku) a lehce stravitelné (pro strávníky). Jinak se tu nedá vegetovat!  

    OdpovědětVymazat
  12. [10]:Ivo, v tom případě je lepší použít konzervu nějakých kvalitních fazolí, mě se osvědčila značka Bonduelle a viděla jsem jí i v českých obchodech. Pak jednu malou konzervu tuňáka, 1 rajče, trochu cibule, ochutit a máš jednoporcovku hotovou raz dva!   

    OdpovědětVymazat
  13. Ten salát vypadá božsky, v těch vedrech je to to nejlepší co se dá jíst.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]:Bohužel slibují další oteplení takže u plotny se dá stát jen brzy ráno - když vařím čaj!    nebo něco co se pak jí za studena jako např. tento salát

    OdpovědětVymazat