úterý 12. července 2016

Pesto z cukinek a rukoly (Pesto di zucchine e rucola)

Ještě jednou cukínky - tentokrát si z nich připravíme pesto. Z uvedeného množství budete mít pesto tak na 6 - 8 porcí . Můžete jej připravit do zásoby a uložit v lednici kde vám vydrží pár dní anebo zamrazit. Pak stačí jen rozmrazit a bude jako čerstvé. Nejlépe chutná samozřejmě s těstovinami, můžete použít jak krátký (vřeténka,penne) tak dlouhý formát (špagety nebo linguine což jsou taky špagety ale placatější).
Lze jej přidat i do rizota.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr rukoly
2 střední cukiny - asi 100 gr
1 stroužek česneku
100 gr strouhaného Parmezánu (Parmigiano) nebo Grana Padano
40 gr slaných arašídů
pár lístků bazalky
olivový olej
sůl a černý pepř
*******************************************************************************************************************************
Nejdříve dobře operte rukolu a vhoďte do vařící vody aby se spařila. Pak jí hned vylovte a hoďte do studené vody nejlépe s kostkami ledu.Uvedené množství je relativní, já jí nevážím, většinou stačí naplnit větší sáček, tak 30x40 cm. Rukolu rozložte na savý papír a osušte. Cukíny omyjte a nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte osmahnout stroužek česneku, pak přidejte plátky cukínek, sůl a pepř a duste asi 10 minut. Vyjměte česnek (ale pokud vám chutná, klidně ponechte) a dejte vše do mixéru spolu se sýrem, rukolou, bazalkou a arašídy.
Používání arašídů není v italské kuchyni obvyklé, zvlášť při přípravě pesta, proto mě tento recept zaujal - občas změna neškodí. Musím říct že výsledek není vůbec špatný a rozhodně levnější (a obzvlášť pro české domácnosti dostupnější - kdo nemá doma v zásobě slané buráky!!) než obvyklé piniové oříšky.
Mixujte krátce s intervaly a pomalu přilévejte olivový olej. Nedávám jej moc, jen aby se hmota spojila, pak se pesto rozředí trochou vody ve které se vaří těstoviny - ušetříte nejen peníze ale i kalorie.
Pesto které nepoužijete hned, uzavřete do skleniček a povrch polijte trochou oleje nebo dejte do mrazáku.
Pokud chcete hned vyzkoušet, dejte vařit vybraný druh těstovin a do větší mísy dejte zhruba 2 plné lžíce pesta na osobu. Počítá se tak s 80 - max. 100 gramy suchých těstovin na porci.
Pesto rozřeďte troškou horké vody ve které se "pasta" vaří, sceďte jí a ihned vhoďte do mísy. Dobře zamíchejte, posypte na talíři ještě parmezánem, ozdobte lístky bazalky nebo rukoly a podávejte.
BUON APPETITO!

12 komentářů:

  1. To je přesně, co bych si okamžitě dala a moje dcera by Ti ruce olíbala...přijde mi, že někde v genech tam máme Itala, ona by mohla těstoviny třikrát denně   

    OdpovědětVymazat
  2. Haleluja, právê včera jsem v Lídlu  koupila přesně tak malinké cuketky, jaké máš ty v minulěm receptu. Budou těstoviny s tuňákem i pesto si udělám.
    Také si myslím, že někdo z mých předků byl Ital. Mám ráda italskou kuchyni, historii, vůbec vše.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Taky jsem "ujížděla" na těstovinách už v raném mládí Pak jsem to ale trochu přehnala

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Jsem ráda že se ty malé cuketky někde vyskytují - ze zahrádkářů se mi je nepodařilo vyrazit Uvidíš že rozdíl tam je.. Co se týče krás Itálie brzy bude pokračování!   

    OdpovědětVymazat
  5. K tomu nemám slov, výborný recept právě na teď.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím. výborný receptík!!!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:Díky! Snažím se používat a využívat sezonní produkty   

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Ahoj Alenko, taky moc zdravím! Mimo jiné tenhle recept skoro nic nestojí, což není na škodu

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, další skvělý recept. Dávám si ho do záložky.   

    OdpovědětVymazat
  10. [9]:Ahoj Ivi, zrovna jsem byla na návštěvě u tebe - a taky zakládám, zakládám    a čekám na ochlazení!!

    OdpovědětVymazat
  11. Těstoviny na bambilion chutných způsobů a tyhle jsou obzvlášť lákavé, kombinace česneku, ořechů a cukinek, mňam!

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:Ano, ze seriálu těstoviny 100x jinak    Mají výhodu že se dají spojit se vším, fantazii se meze nekladou (ale nesmí jí být moc aby se ještě poznalo co se  jí )

    OdpovědětVymazat