čtvrtek 21. července 2016

Pasta s čerstvými rajčaty (Pasta al pomodoro fresco)

Jak všichni Italové vědí, "pasta al pomodoro fresco"je jedním z nejjednodušších (a nejlepších) receptů pro letní oběd nebo večeři. Zapomeňte na těstoviny polité kečupem a posypané strouhaným eidamem - dnes si dáme něco o hodně lepšího a zdravějšího.
Především si připravte pár ingrediencí, ale opravdu kvalitních - jako u většiny italských receptů platí pravidlo že méně znamená více a čím méně toho budete potřebvat, o to větší musí být kvalita. V první řadě těstoviny z tvrdé pšenice a přimlouvám se za opravdu italské ale ne ty nejlevnější, které jsou kolikrát i v Itálii vyrobené ale z podřadnější mouky. Nebo se honosí italským názvem ale jsou třeba z Německa.
Pokud máte možnost nejlepší je nakoupit v italském obchodě.
Dále budete potřebovat asi půl kg dobře zralých rajčat, pak česnek - pokud máte čerstvý, tím lépe- olivový, kvalitní olej a hrst čerstvě natrhané bazalky. Sůl a peperončino dodají ten správný šmak, vše se posype strouhaným parmezánem a je hotovo.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 gr italských těstovin
asi 500 gr dobře vyzrálých rajčat
1 stroužek česneku
hrst čerstvé bazalky
sůl a peperončino
olivový olej - asi 4 lžíce
strouhaný parmezán na posypání
***************************************************************************************************************************************
Rajčata musíte oloupat a nejjednodušší způsob je vhodit je na pár vteřin do vroucí vody, vyndat, ochladit studenou vodou a slupka jde krásně dolů. Jinak se ozbrojte ostrým nožíkem a oloupejte je jako jablka. Rozkrojte je a vymačkejte přebytečnou vodu a semínka. Dužinu nakrájejte na poměrně dost malé kousky a dejte do větší mísy kam posléze přijde i uvařená pasta. Rajčata osolte, přidejte peperončíno a utřený česnek. Pokud se vám zdá nestravitelný, přepůlte ho podélně a vyndejte střed, který je všeho příčinou. Máte-li česnek čerstvý, obejdete se bez této operace.Pak přidejte bazalku a olej a nechte asi půl hodiny odpočinout.
Bazalka by se neměla krájet ani drtit v mixéru, ale trhat. Nemá se ani oplachovat a když už se musí, tak jen velice krátce a pod tekoucí vodou. Důvodem je že ztratí část své vůně, jak stykem s vodou tak s kovem.
Nevím ale, jak to s českou bazalkou je. Když tu byla vloni na návštěvě kamarádka, moc se divila jak je místní bazalka voňavá a to jí pěstuji v kořenáči.Prý takovou vůni a aroma u nás nemá, ale neměla jsem možnost porovnat. Sušenou italskou jsem zkusila a klidně se bez ní obejdu - voní podobně jako seno.
Dejte vařit těstoviny, nejlépe nějaký krátký formát, vřeténka, mašle, penne, pennone (to jsou široké penne) nebo jim podobné.
Pro dobu vaření se řiďte návodem na sáčku, pak ochutnejte jestli to pro vás není přece jen moc "al dente".
Platí pravidlo, že když těstovinu rozkousnete, měla by mít všude stejnou barvu - když je tam ještě bílá tečka, není úplně dovařená. Uvařenou hned sceďte a vložte do mísy s rajčaty. Pokrm bude příjemně teplý, ne horký, jak se na letní jídlo sluší a patří. Posypte hojně parmezánem - doporučuji pravý Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano, ale vím že v poslední době je v Čechách oblíbený i Gran Moravia což je také velmi kvalitní sýr vyráběný spolu s italskou firmou která na něj určitě přísně dohlíží - jak je znám :-))
Na ozdobu pár lístků bazalky a pak už jen BUON APPETITO!

9 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, v jednoduchosti je krása...a  tenhle receptík to potvrzuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alenko, když je recept jednoduchý o to víc se dá zkazit - nic se nezakryje    V létě ho dělám docela často a v horku je to bašta

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle, ale já si budu muset vystačit z těstovinama z Lídlu .

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Není to zrovna to pravé ořechové (vyzkoušela jsem) ale bude to asi jako u nás s knedlíkama  - originál neznají, takže zbaští všechno!   

    OdpovědětVymazat
  5. Začínají mi červenat rajčata, recept určitě vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to bych si dala taky říct. Těstoviny mohu na všechny způsoby

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Tak to já taky a ještě se mi za těch víc jak 30 let nepřejedly a to je máme skoro denně!   

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Není nic jednoduššího a z domácích rajčat jsou úplně nejlepší!   

    OdpovědětVymazat