pátek 1. července 2016

Piombino e Populonia

Město Piombino se nachází na západním pobřeží Itálie, v Toskánsku. Je to známý přistav odkud vyplouvají trajekty hlavně na blízký ostrov Elba. Má ale i jiné zajímavosti, jako například jedno z nejkrásnějších a nejzvláštnějších náměstí v Toskánsku, neřku-li v celé Itálii - Piazza Bovio, které se rozkládá přímo na útesu nad mořem, které je krásně čisté a jehož barvy přecházejí od tmavě modré po tyrkysovou až do smaragdové zeleni. Je z něj krásný výhled nejen na Elbu, ale při jasném počasí bez oparu jsou vidět i další ostrovy jako Gorgona,Giannutri,Giglio a dokonce i obrysy Korsiky.

Ve městě se nachází významné archeologické muzeum ve kterém můžete obdivovat spoustu zajímavých nálezů z doby, kdy oblast obývali Etruskové. Teprve při jeho prohlídce si uvědomíte jak vyspělá společnost to byla. Již 3 000 let před naším letopočtem těžili kov, dokázali vyrábět spoustu nářadí i šperků. Obzvláště šperky a keramika inspirují ještě dnes. Dokázali například vyrobit i sklo- nebylo ještě tak čiré jak je známe dnes, ale na tehdejší dobu to byl obdivuhodný vynález...

Nejvzácnějším nálezem umístěným v muzeu je stříbrná váza, nádherně tepaná,vylovená úplně náhodou piombinskými rybáři....Předpokládá se že pochází z konce IV. století.

Naše cesta bude pokračovat severním směrem podél pobřeží a zhruba po 12 km přijedeme k dalšímu krásnému místu - vesnici Populonia která se nachází na velikém zalesněném kopci nad nádherným zálivem Baratti.

Samotná vesnice je malá,dnes má jen 3 ulice ale kdo jí navšívil mi dá zajisté za pravdu že je to unikátní koncentrát
krásné přírody a archeologie. Z kopce pod vámi se rozléhá nekonečné, tmavě modré moře s malými loďkami rybářů a romantický záliv s plážemi, za vámi jsou archeologické vykopávky světového významu.


Populonia spolu se zálivem Baratti byla ve starověku jedním z 12 nejdůležitějších etruských a římských měst. Za svůj rozkvět vděčí i výhodné pozici u moře blízko ostrova Elba neboť se stala prakticky obchodním přístavem kam se dováželo vytěžené železo a jiné vzácné kovy a minerály. Největší slávu město zažilo kolem 6. století př.n.l. kdy mělo několik tisíc obyvatel, jednu akropoli, jedno velké pohřebiště (necropoli), přístavní a průmyslové čtvrtě a hradby kolem celého obvodu.Od 15. století mu vévodí antická tvrz založená panstvem z Piombina, rodinou Appiano.
Celé pobřeží od města Piombino až po město Livorno je nazýváno Pobřeží Etrusků (Costa degli Etruschi)


Právě těžba kovů umožnila že se pod nánosem jejich zbytků zachovaly etruské hrobky v blízkém archeologickém parku San Cerbone a ještě dnes se jimi cestičky nekropole blyští.Jeho význam je značný a světoznámý, jak jsme mohli soudit při jeho návštěvě podle skupin turistů opravdu ze všech koutů světa. Mohylové hrobky pocházejí z doby mezi 4. a 7. století před naším letopočtem.

Největší dojem na nás zanechalo Jeskynní pohřebiště (Necropoli delle grotte) s hrobkami vytesanými ve skále a rozprostírající se jako obrovský kráter pod námi. Průvodkyně vyzbrojená baterkou nás posléze zavedla před jednu hrobku vymalovanou antickými výjevy kupodivu poměrně zachovalými jak obrazově tak barevně. I to svědčí o tom, jak vyspělý národ to byl když dokázal vyrobit materiály které přežili tolik století.



V parku se nachází 8 významných hrobek, každá "pokřtěná" jménem jako např. Hrobka vozů, Hrob antických pohárů, Hrobka balzamátora apod.,některé z nich jsou impozantní, dosahující průměru až 20 metrů. Kromě těchto pojmenovaných se v areálu nachází dalších asi 50 hrobů.
První hrobka byla objevena v roce 1897 archeologem Isidoro Falchi.
Jak vidíte, Toskánsko není jen moře a velká, slavná města. Podobná místa jako Pobřeží Etrusků se určitě vyplatí navštívit. Prozatím naše návštěva do minulosti končí a přeji všem hezké léto a dovolenou!

14 komentářů:

  1. Rúženko, díky za výlet. Před mnoha lety byla v paláci U Hybernů velká výstava etruského umění. Nádhera! Písmo Etrusků zatím nikdo nevyluštil, ani kam se poděli, zřejmě splynuli s Římany.   

    OdpovědětVymazat
  2. Velký dík za výlet do historie Etrusků a krás Toskánska. Mě přímo oslnila tepaná váza. Nádherná, jemná práce dotažená do dokonalosti. V době, kdy oni vytvářeli tuto kulturu, žil zbytek světa asi ještě na stromech.
    Moc jsi mě touto procházkou potěšila, jako vždy, když píšeš o mé oblíbené Itálii.
    Už jsem měla" absťák", tak jsem si pustila starý dobrý film Romulus a Remus a seriál Já Claudius. Hezký slunečný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Já ráda do minulosti a ještě lepší je, že se u toho moc člověk nenadře   
    Plně s Tebou souhlasím, to náměstíčko je nádherné, impozantní, s kouzelným horizontem, to se člověk zastavit prostě musí !!!!     

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Miluju seriál Já , Claudius...skutečně skvěle natočené, má to jedinečnou atmosféru     

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Růženko, díky za krásnou procházku    Hned bych se na ta místa vrátila.....

    OdpovědětVymazat
  6. [1]:Přesně tak, Římané je ovládli. Nicméně tento národ i nadále fascinuje, svědčí o tom veliký zájem kdykoliv se koná nějaká výstava   

    OdpovědětVymazat
  7. [2]:Ta váza je pravdu nádherná, viděli jsme jí zblízka, je to zlatý hřeb muzea vystavená v osvětlené vitrínce v poslední místnosti Pochází pravděpodobně ze IV století. Jinak o teplé víkendy teď nebudeme mít nouzi ) Moc zdravím!!

    OdpovědětVymazat
  8. [3]:Nejhezčí na něm je, že je postavené na útesu a to moře pod ním..    Ještě větší paráda je to večer, když je osvětlené a v dálce jsou vidět lodě a trajekty   

    OdpovědětVymazat
  9. [5]:Taky jsem si na vás vzpomněla    Však uvidíš že se tam ještě podíváte, není to zas taková dálka (zvládli jste větší )

    OdpovědětVymazat
  10. Růženko, díky. Bylo to  krásné a zajímavé.   

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Jsem ráda že se líbilo   Jsou to jen takové střípky z historie, bylo by toho moc a moc a to jsme zatím jen v Toskánsku

    OdpovědětVymazat
  12. O muzeu jsem už slyšela, protože jsme si o něm říkali v hodinách dějin umění. Starověké kultury mě vždy hrozně moc fascinovali, je opravdu úžasné, jak moc chytří lidé tehdy byly - vždy mě to úplně zarazí.

    OdpovědětVymazat