pátek 15. července 2016

Bolgheri

Bolgheri je půvabná toskánská vesnička v okrese Livorno pár kilometrů od moře v oblasti zvané Maremma degli Etruschi a i když malinká je proslulá nejen v celé celé Itálii ale i ve světě. Nachází se v krajině charakterizované vinicemi a olivovníky a za svou slávu vděčí nejen své výhodné poloze a nádhernému okolí, ale především známé poesii básníka Giosué Carducci, nositeli Nobelovy ceny za literaturu, který tam prožil své dětství na které často vzpomínal i v pozdější tvorbě.




Báseň "Davanti San Guido" opěvující krásu krajiny a především 5 km dlouhou silnici vedoucí od kapličky San Guido až do Bolgheri lemovanou dvěma řadami vysokých cypřišů,které - velmi volně přeloženo - " vysocí a vzpřímení jdou od San Guido do Bolgheri v řadu dvojitém" napsal během jedné ze svých cest do Říma kde působil v pozdějších letech. Je to báseň dojemná a melancholická, popisuje loučení s milovaným krajem a jak vzpomíná můj manžel, který chodil do školy v době kdy se ještě po žácích vyžadovalo aby se učili, museli jí znát nazpaměť což byl nelehký úkol vzhledem k tomu, že je dlouhá na 3 a půl stránky a psaná ve starém toskánském dialektu - je z poloviny 19.století. Nicméně nikdo si nedovolil protestovat (blahé časy - zvlášť pro učitele) a i díky tomu mají tehdejší školáci skvělou paměť a znalosti z dějepisu o kterých se dnešním středo a vysokoškolákům často jen sní.


V básni s láskou vzpomíná i na svou milovanou babičku které byl na náměstí v Bolgheri postaven pomník a je pohřbena na tamním hřbitově.


Do Bolgheri se vstupuje bránou hradu z červených cihel, který je již od 13.století majetkem rodiny Gherardesca a pokračuje se uličkami vydlážděnými starobylou dlažbou kolem antických domů až k náměstí odkud je nádherný výhled do kraje.


Za pozastavení určitě stojí několik malých řemeslnických obchůdků s typickými toskánskými výrobky především z pálené hlíny a posezení v některé z kaváren, restaurací nebo vinárniček, které nabízejí gastronomické a především vinařské produkty tohoto pohádkového kousku toskánské země. Bolgheri se může pochlubit i produkcí jedním z nejlepších červených vín Itálie, například značky Ornellaia a Masseto a především Sassicaia z panství San Guido jehož nejdražší ročníky můžete obdivovat jen za sklem pečlivě uzamčených vitrínek. Tato skvělá kvalita je dána zvláštním druhem půdy a slunečným klimatem, poměrně suchým a mírně větrným. Když projíždíte kolem slavných vinic, máte pocit, že jsou česány hřebenem a kontrolovány lístek po lístku, hrozen po hroznu. Není to tak daleko od pravdy, protože výběr je pečlivě střežený a produkce není rozhodně industriální - sklizeň probíhá ručně. Tomu odpovídá samozřejmě i cena - láhev takového vína přijde v obchodě i na 400-500 euro ale je znám případ kdy byl soubor šesti lahví vína Sassicaia ročník 1985 vydražen na rekordní cifru přes 18 000 dolarů. Bylo též vyhlášeno nejlepším vínem na světě. Jsou samozřejmě i přístupnější ceny pro nás smrtelníky, záleží na ročníku, zralosti hroznů, jejich kvalitě - na nejdražší vína jsou vytříděny jen ty nejlepší. Produkce je omezená, to co je navíc se přidá k jiným druhům hroznů a vyrobí se z nich "normální" víno. Všechna tato vína jsou držitelem ochranné značky DOP (Di origine protetta) nebo-li Chráněný původ. Odjinud než z tohoto kraje nemohou vína s těmito jmény pocházet.


Bolgheri je součástí obce Castagneto Carducci. Původní název byl Castagneto Marittimo, začátkem 19.století bylo jméno změněno jako pocta významnému básníkovi který tam strávil část svého života a v domě kde žil bylo zřízeno muzeum. Obec má podobnou charakteristiku jako jeho "slavnější" příbuzná, nachází se na vyšším kopci odkud je možné obdivovat krásnou přírodu,je obklopena vinicemi a olivovníky. Pořádají se zde významné akce jako vinařsko-gastronomickou Castagneto a tavola (Castagneto u stolu) a Mezinárodní hudební festival.

Závěrem pár slov o typických produktech - kromě již zmíněných vín - vedle exkluzívního červeného se vyrábí i velmi kvalitní bílé a růžové, bohatá je produkce ovoce a zeleniny a mohu vás ujistit, že lepší a kvalitnější málokde ochutnáte. S tím souvisí i výroba výborných marmelád,medu a kompotů. Z masných výrobků stojí za pozornost a hlavně za ochutnání šunka,salámy a klobásy především z divokého kance které mají dlouholetou tradici.Blízkost moře vám pak zaručí speciality ze všech možných druhů ryb, ať ve spojení s těstovinami nebo upravené na různé způsoby. Ze sýrů bych vybrala výtečné ovčí sýry Pecorino maremmano.

Ale ze zkušenosti mohu směle tvrdit že cokoliv v této oblasti ochutnáte, uvaříte či vypijete vaše chuťové buňky budete přinejmenším rozmazlovat!
Pokud jsem vás příjemně naladila, ráda bych vás upozornila že v této zóně - jako ostatně v celém Toskánsku - je možnost ubytování v nesčetných agrofarmách které se vyznačují nejen krásným prostředím ale i pohostinností, nabídkou vlastních produktů a v neposlední řadě i přístupnějšími cenami než např. letoviska u moře - ke kterému se pohodlně dostanete autem a večer se vrátíte do příjemného, klidného prostředí uprostřed přírody.
Prozatím nashledanou - vlastně Arrivederci!

10 komentářů:

  1. Jsem okouzlená, to je krása. Skvěle jsi nám přiblížila další úsek Toskánska. Práci ve vinohradě znám velice dobře. Ty, co vidim na fotu, musi obdělávat jeden člověk na jednom řádku po celý rok, když je to tak precizně udržované.
    Básničky jsme se také museli učit a vůbec nám to neuškodilo.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Kouzelné obrázky a krásné povídání!
    Moc se mi líbila ta část o té básni, kterou se museli žáčci učit .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Vinice jsou úžasné, snad je i oprašují Každý jednotlivý keříček vinné révy je očíslován, to nevím proč.
    Básničky jsou výborným cvičením pro paměť ale už se mluvilo o tom, že jsou zbytečné

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Díky    Pravda je, že dřív se učili daleko víc a muselo se. Co se týče historie a umění manžel se mi zdá že je chodící encyklopedie a to má jen základku - v té době se muselo jít brzy dělat

    OdpovědětVymazat
  5. Růži,díky tvému článku jsem teď měla nádhernou procházku Toskánskem a ještě z krásným výkladem Děkuji      Básničky,které jsme se učili ve škole, si ještě teď pamatuji-pravda možná ne všechny a celé    Ale myslím,že na škodu to vůbec není
    Růži,měj se krásně a přeji pohodu a zdraví     

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Díky moc!    Tady je to spíš na zmrzlinu, ale tvoje bábovka mě velice láká   

    OdpovědětVymazat
  7. Do toho domečku na druhé fotce bych se mohla okamžitě přestěhovat a jak rychle bych jim mávala, mám temperamentu na rozdávání, myslím, že bych zapadla rychle.
    Ovšem ten obchod...když jsem byla na jihu, pídila jsem se po typických jídlech, abych dovezla domů a zrovna v této oblasti to bylo velice chudé na atraktivní, místní lahůdky, zde by se mohli inspirovat

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Domečky jsou tam opravdu kouzelné a takových vesniček je po Toskánsku víc než dost I na typické produkty si potrpí, i když bývají docela drahé, na druhou stranu je tam kvalita zaručená a bývají to malé soukromé podniky Podle mě je nejlepší dárek z dovolené nějaký typický mls   

    OdpovědětVymazat
  9. Prošla jsem s tebou krásnou vesničkou a obdivovala tvoje Toskánsko. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem ráda že se ti líbila po pravdě řečeno, dělat hezké fotky v Toskánsku není moc obtížné   

    OdpovědětVymazat