pondělí 8. srpna 2016

Divadlo ticha (Teatro del silenzio)

Divadlo ticha aneb Teatro del silenzio bylo založeno již před 11 lety na podnět světoznámého italského zpěváka Andrea Bocelli v jeho rodné toskánské obci Lajatico. Tato překrásná krajina jej inspirovala ke koncertu, který měl být původně jen jeden, ale pro obrovský úspěch se rozhodli pořádat jej každoročně, vždy v měsící červenci. Netřeba dodávat že na toto jediné představení jsou lístky vyprodané dlouho dopředu a sjíždějí se tam lidé ze všech koutů světa.
Konstrukce se skládá z kruhového jeviště o průměru několika metrů v jehož středu je umístěna jedna z obrovských soch polského sochaře Igora Mitoraje zobrazující lidský obličej. Pozadí tvoří několik žulových bloků.
Po skončení koncertu je jeviště rozmontováno a na jeho místě zůstane umělé jezero .
Každý ročník koncertu je věnován jinému tématu, například v uplynulých letech to byly Stelle (Hvězdy), Donne (Ženy), Pathos, Live in Tuscany (Žít v Toskánsku), Kinematografie až po letošní Turandot - opera toskánského rodáka Giacoma Pucciniho.

Andrea Bocelli se narodil 22. září 1958 v již zmíněné obci Lajatico v okrese Pisa. Jeho rodiče se zabývali prodejem zemědělských strojů . Andrea se narodil s vrozenou oční vadou, která jej v období dospívání přivedla k postupné slepotě, i když podle jeho biografie to bylo způsobeno -nebo spíše urychleno - míčem střeleným do oka při fotbaovém zápase s kamarády. Byl odjakživa sportovně založený a především jeho matka se zasloužila o to, aby mohl žít téměř normálním životem i při svém handikapu. Naučil se výborně jezdit na koni, plavat i lyžovat. Ke studiu hudby byl veden od malička a již v 6 letech začal hrát na klavír, ke kterému později přidal i flétnu a saxofon. Jako zpěvák začínal nejprve v nočních klubech,jeho "oficiální" vstup na velkou scénu byl náhodný. Přihlásil se na konkurz pro druhý hlas pořádaný tehdy již známým zpěvákem Zucchero pro natočení písně "Miserere" původně napsaná pro slavného Luciana Pavarotti. Ten když slyšel zpívat Bocelli, prý prohlásil že je píseň vhodnější pro něj. I když Pavarotti pak píseň nahrál, na evropské turné s Zucchero jel právě Andrea. To už se o něj začíná zajímat i diskografie a v roce 1993 podepíše smlouvu se Sugar se kterou spolupracuje dodnes. Její majitelkou je bývalá zpěvačka Caterina Caselli která věří ve schopnosti Andrei a přihlásí jej do konkursu festivalu San Remo kde Andrea zvítězí v roce 1994 v sekci Nových talentů s písní "Il mare calmo della sera".Tím se představí široké veřejnosti nejdříve jako zpěvák pop music a jeho kariéra dostane závratně rychlý spád. Rok na to vyhrává San Remo tentokrát již v sekce "opravdových" zpěváků s písní "Con te partirò" která se pak stala velkým celosvětovým úspěchem také díky anglické verzi "Time to say goodbay" - video je k dispozici na konci článku. Jako tenor debutuje v opeře Mackbeth od Giuseppe Verdi a brzy jeho popularita překročí hranice Itálie.
V brzké době se stal držitelem platinové desky a už jeho první album "Romanza" vyjde v mnohamilionovém nákladu. Následovně prodej jeho alb dosáhne závratné výšky 80 milionů.
Je zván na koncerty a představení po celém světě. V Americe kde je nesmírně populární jeho sláva dosáhne vrcholu když v roce 2011 zpívá v Metropolitan House of New York a potlesk trvá celých 20 minut.Další koncert tentokrát v Central Parku za účasti mnoha hvězd světové hudby se stane unikátní událostí.
Co se týče soukromého života Andrea Bocelli se oženil v roce 1989 ve svých 31 letech s Enricou Cenzani se kterou má 2 syny, Amose a Mattea. Rozvedou se v roce 2002, o důvodech se příliš nemluvilo, ale jak sám Andrea přiznal, v mládí neměl příliš úspěchů se ženami neboť byl nesmělý, zato pak si to vynahradil - takže důvod je pravděpodobně možné hledat i tam. Podruhé se oženil s Veronikou Berti v roce 2014 po delším soužití a mají spolu holčičku.
Nezanedbal ani studie, je advokát a studoval na universitě v Pise.
Je držitelem nespočetných cen a prémií,poct a rekordů. Má smysl pro humor a jeho rozhovory s novináři jsou sympatické, není namyšlený a je i členem několika dobročinných organizací.
Jeho největší úspěchy si můžete poslechnout kliknutím na následující odkazy, většina byla natočena během koncertů v Divadle ticha. A jak se sluší a patří při koncertech : silenzio prego!



P.S. Vzhledem k tomu že některá videa nešla v České republice otevřít zkusila jsem tam dát jiná jen z Youtube.
Uvidíme zda budou fungovat...

12 komentářů:

  1. Koncerty v takovém prostředí, to musí být paráda A když se k tomu objeví krásnej chlap s nádherným hlasem... co dodat

    OdpovědětVymazat
  2. K tomu opravdu není co dodat.. Navíc je to i sympaťák! ˇŠťastní lidé kteří se mohou takového koncertu zúčastnit

    OdpovědětVymazat
  3. Má nádherný hlas, je to neuvěřitelný talent. Udělal jsi mi radost tímto článkem. Bohužel jde u nás pustit pouze to video na YouTube.   

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Už mi bylo hlášeno že videa většinou  nejsou vidět - Česko na ně nemá autorská práva   Zkusila jsem to znovu, tentokrát pouze youtube - ale nevím.. Byla by to škoda, stojí za poslech i podívanou   

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky a poučně napsané povídání. Andrea je božský. Krásný hlas, nádherné písně a ještě k tomu moc pohledný mužský.
    Mě na tabletu jde spustit pořád jen Melodramma. Píše mi to, že video obsahuje obsah společnosti UMG a ta v naší  zemi zablokovala  autorská práva. Miluju jeho písně, takže na mě si nepřijdou, pouštim si CD.

    OdpovědětVymazat
  6. On je kus nádhernýho chlapa s božím hlasem...u nás právě běží reklama na jednoho operátora a on je boží     
    U nás doma se pouštěl často, moje mamka ho přímo zbožňovala     

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:Tady asi zaplatili tak jde přehrát všechno I koncert z Divadla ticha nám dávají i když ne v přímém přenosu, to bychom chtěli moc ale je to  opravdu zážitek   

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Taky si říkám že co mu  příroda ubrala na zraku, to mu vynahradila jinak..nejen na hlase! Taky že po něm ženské šly a myslím že se ani mi nezdráhal   

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, nádhera, šlo mě přehrát jen to druhé - Melodrama, ale to nevadí, nakonec je jich tam na Youtube dost.

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, o tomhle místě jsem dosud vůbec neslyšela. Ale moc se mi líbí, hlavně ten nápad s umělým jezerem a sochami. Rozumím tomu, proč je vždy tak rychle dopředu vyprodáno. Vy už jste tam někdy koncert viděla? :)

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Je to krásná hudba a jde při ní mráz po zádech    Kromě pěveckého talentu dokáže získat publikum svou sympatií

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Bohužel neviděla a už asi neuvidím - ceny dosáhly závratných výšek. Máme to jen z televize ale je to stejně zážitek!

    OdpovědětVymazat