sobota 24. listopadu 2018

Návrat bábovkového syna (aneb šlehačkovová bábovka s pomerančem)

Můj mladší syn pracuje trvale v Německu a zhruba 3 - 4x ročně zavítá domů. Každá návštěva probíhá podle zaběhnutého rituálu : nejdříve mi z nádraží pošle vzkaz, že sedí ve vlaku, který odjíždí. Co je na tom zvláštního, řeknete si..Pro Němce, Švýcara a doufám i pro Čecha,nic. Pro rodilého Itala, vidina odjíždějícího vlaku podle jízdního řádu rovná se nadšení malého dítětě u rozsvíceného vánočního stromku (i když dobře ví, že další etapa cesty je nejistá, ale Ital je od přírody optimista).
Vzkaz pokračuje otázkou, co bude k večeři a HLAVNĚ jestli jsem upekla bábovku. Občas se v návalu mateřské lásky ptám, zda-li by chlapeček nechtěl na uvítanou něco jiného a vnucuji se s koláči, buchtami, štrůdlíky...
Chvíli přemýšlí a pak odpoví, že je mu to jedno...ale co takhle bábovku ?? Vzdala jsem to a už se neptám,myslím, že by ho zklamalo i kdybych vyměnila formu.
Takže i tentokrát došlo na jeho oblíbenou, zvolila jsem šlehačkovou s pomerančem. Zbylo mi trochu čokoládových peciček a přidala jsem je do těsta, klidně by jich mohlo být víc, ale taky žádné, protože spojení smetany a pomeranče se ukázalo nad očekávání lahodné.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr mouky (dala jsem hladkou,speciál pro moučníky, jinak se určitě hodí polohrubá)
180 gr cukru
3 vejce
250 ml smetany (tekuté šlehačky)
1 prášek do pečiva
špetka soli
2 lžíce vaječného koňaku (nebo jiného likéru, nejlépe pomerančového)
šťáva a kůra z jednoho pomeranče, pokud možno BIO
čokoládové pecičky podle chuti
***************************************************************************************************************************************
Připravte si vše potřebné. Odvažte mouku a smíchejte jí se špetkou soli a práškem do pečiva. Pomeranč dobře omyjte a pokud není BIO, spařte ho 2 -3 x horkou vodou, pak opláchněte studenou, osušte, nastrouhejte najemno kůru a vymačkejte šťávu.
Celá vejce šlehejte s cukrem do pěny a pomalu přilévejte smetanu (já měla 33% ). Někdo jí mírně našlehá v jiné míse a pak přidá do vaječné směsi, zkusila jsem a nevidím velký rozdíl, proto volím jednodušší variantu.
Přidejte po troškách i koňak a šťávu a kůru z pomeranče. Potom jsem přes sítko po povrchu sypala mouku s práškem a solí. Vždy jen málo, aby se neutvořily žmolky a míchám vařečkou. Když je všechna mouka vpracovaná a těsto umíchané, posypu pecičky lžící mouky a přidám, ale jak píši v úvodu, nemusí být.
Vlijeme do tukem vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formy a dáme péct bez horkovzduchu asi 40 minut nejdříve na 150° a po 10 minutách zvýšíme na 170°. Tak alespoň funguje moje trouba.
Moučníky s práškem do pečiva, se sněhem nebo kvasnicemi je lepší péct bez horkovzduchu, jak jsem se dozvěděla. Opravdu vidím určitý rozdíl, bábovka se pomalu nadýmá, nepraská (to i díky počáteční nižší teplotě) a zůstane stejnoměrně zbarvená a upečená. Každý má svůj styl a zvyky, jde jen o vyzkoušení, máte-li chuť a náladu. BUON APPETITO!

12 komentářů:

  1. Upřímně, už dělám jen tuto.
    Vyzkoušela jsem jich spoustu a stejně skončím u této, kterou mají všichni nejraději, takže se ani nesnažím o změnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Bábovka je asi nejoblíbenější v každé domácnosti. Receptů je velká spousta, každý si vybere podle chuti. Pomerančovou jsem ještě nezkoušela, takže je v pořadí.
    Hezký víkend a synáčkovi určitě chutná vše, co připravíš. 🥮 🙋

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jsme na tom víceméně stejně Buď tuhle nebo se zakysanou smetanou, v různých obměnách. Dřív jsem dělala pořád jogurtovou, tahle je lepší 😋

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Synáček se snaží! Je doma týden a už jsem pekla dvě bábovky (zítra mě čeká třetí), věnečky a třene' linecké.
    Trénink na Vánoce   

    OdpovědětVymazat
  5. U nás frčí hlavně ořechová, ale jinak recept je v podstatě stejný . A taky jí milují hlavně kluci .

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Ořechovou taky může(me). Jen musím najít někoho kdo je vyloupe   
    Párkrát jsem si naběhla s těmi už vyloupanými, tak radši louskám místní ořechy.

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Díky Jedla se dobře, není vůbec suchá

    OdpovědětVymazat
  8. Bábovku ze šlehačky dělám, příště přidám podle tebe pomeranč.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak bábovku ze šlehačky, kdysi rodinnou vyžadovanou jsem nedělala dlouho. Přidání pomeranče, to nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Taky občas opráším staré rodinné recepty, nakonec se ukáže že jsou to ty nejlepší

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Pomeranč se osvědčil, dobrá je i s citronem   

    OdpovědětVymazat