neděle 18. listopadu 2018

Sušenky " Býčí oko" (Occhio di bue)

Sušenky s poněkud neobvyklým názvem "býčí oko" nejsou nic jiného než klasické linecké s marmeládou jen o něco větší než jsme zvyklí, průměr je zhruba 8 cm a nejedná se tudíž o chuť :-), ale o velikost. Nikdy jsem se žádnému pravému býkovi do očí nedívala, natož abych mu je měřila, takže předpokládám že ten kdo je takto nazval, ví o čem mluví!
Žerty stranou, v Itálii jsou velmi oblíbené a jeden, dva kousky s přehledem zajistí snídani nebo svačinu, zvlášť když v některých pekárnách dosáhnou v pohodě i úctyhodné výšky, protože jsou plné marmelády.
Já osobně preferuji spíš jednohubky, jak u běžných sušenek, tak především u vánočního cukroví. Obdarovávané přátele, kolegy a příbuzné hodlám ohromit rozmanitostí druhů a pravými českými chutěmi, nikoliv zadávit.
Recept na klasické linecké je pravděpodobně znám všem kdo alespoň občas pečou, pokud chcete vyzkoušet ten můj na jemné linecké, najdete jej zde .
Nedávno mi padnul do oka italský recept bez vajec, másla atd. jak je teď v módě, ale hlavně kvůli zrychlenému postupu - sušenky se totiž plní marmeládou ještě před pečením. Cokoliv nového a proveditelného v rozumném čase mě láká, i pustila jsem se do toho. Výsledek byl překvapující, trochu jsem se bála, že se marmeláda speče nebo vyteče, ale zůstala na svém místě. Místo obvyklých dvou plechů a nějakého toho rozlomeného nebo připáleného kousku byl plech jeden a všechno pasovalo jak má. Jen jsem po upečení ještě doplnila do důlků trochu marmelády, pocukrovala a bylo hotovo! Jsou hned měkké a vydrží tak dlouho, než je někdo sní :-)
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
230 gr hladké mouky
50 gr cukru (i třtinového)
50 gr kvalitního rostlinného oleje
asi 6 lžic mléka
1 plná kávová lžička prášku do pečiva
špetka soli
strouhaná citronová nebo pomerančová kůra
marmeláda podle chuti, jen nesmí být moc řídká, výborná jsou i povidla
- pro vylepšení lze do těsta přidat trochu skořice nebo perníkového koření, strouhané oříšky nebo mandle
***************************************************************************************************************************************
Bude vám stačit jedna mísa a vařečka! Do mísy prosijte mouku s práškem, přidejte sůl a cukr, strouhanou kůru, eventuálně i koření nebo hrstku strouhaných mandlí, oříšků apod. Udělejte důlek a začněte po částech vlévat olej a mléko, pomalu míchejte až se vpije do suchých ingrediencí. Mléko jsem udala trochu orientačně, záleží na mouce, kolik tekutiny vypije, těsto má být měkké, ale ne řídké.
Můžete, ale nemusíte nechat trochu odpočinout, pak vyklopte na pomoučený vál a pomoučeným válečkem vyválejte těsto na výši asi 2 - 3 mm. A pokud by se vám i tak zdálo, že se bude lepit, dejte ho mezi dva plátky potravinářské folie nebo papíru na pečení a nebudou žádně problémy.
Na vykrajování použijte buď kulatou formičku o průměru oněch 8 cm nebo skvěle poslouží i sklenička. V polovině koleček vykrojte menší formičkou nebo skleničkou (např. na likéry) otvor.
Plná kolečka potřete marmeládou, dejte jí trochu víc doprostřed a méně k okrajům, přiklopte vykrojeným a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct asi na 170° (horkovzduch) až zezlátnou - zhruba 15 minut. Nechte chvíli na plechu, pak sundejte, doplňte prostředky marmeládou pokud se vám jí zdá málo a vychladlé cukrujte moučkovým cukrem. Rychlé, snadné a zdravé!
P.S. Pro mlsouny - kdyby vás napadlo plnit je nutellou nebo jiným podobným krémem, nedělejte to, pečením se snadno spálí. Použijte klasickou verzi, spodek, vršek a pak slepit.
P.S.S. Ze stejného těsta jsem udělala i sušenky s čokoládovými pecičkami, vykrajované lžičkou a kladené na plech.
BUON APPETITO!

17 komentářů:

  1. Na jaře jsem v koridě viděla nádherné býky a asi by jim ten rozměr na tvém talíři seděl, ty kusy co měly 600-700kg byly skutečně obrovské.
    A co se týče té býčí síly, musím se zabejčit, protože na podzim se zadek zasádelní a tyto lahůdky tomu dopomohou.
    ale ochutnat se musí     

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, moc zdravím!!!!! Sušenky vypadají hodně zajímavě. určitě brzy receptík vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ahoj Alenko, taky moc zdravím!! Sušenky už jsem dělala asi 3x, zkusím i menší verzi na vánoce

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Díky! Pomohla jim i marmeláda z černého rybízu

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Marmeláda z černého rybízu, to musí být úplněná božská mana! Ty bíčí oka se ale mají!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Kdybych to věděla dřív, požádala bych tě o změření býčího oka, abych měla přesný rozměr   
    Máš pravdu, podzim je pro linii zrádný a co teprve zima..a Vánoce!!   

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Mohu jen potvrdit, je vynikající! Byla dokonce originál English, dovezla kamarádka. Skoro mi pak bylo líto jí těm bejkům dávat

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Byla výborná, dokonce originál English - dovezla kamarádka. Skoro mi bylo líto jí těm bejkům dávat!   

    OdpovědětVymazat
  9. Blog.cz opět boduje.. komentáře nejdřív nic a pak všechno najednou...  

    OdpovědětVymazat
  10. To už jsou spíš linecké koláče!

    OdpovědětVymazat
  11. Něco na ten způsob Ono to i tak chutná, jen místo másla je olej, takže se zavděčíme i zdravě žijícím osobám

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadají pěkně  zrovna včera pekla přítelkyně vánoční cukroví za směsi normální a spádové mouky6

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Díky Už cukroví? Já se teprve chystám zadělat těsta..i když si každoročně slibuji, že příště začnu dřív

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Kazdy rok péče dřív, že o Vánocích už nemá na to náladu...

    OdpovědětVymazat
  15. Linecké je manželovo oblíbené, takže, díky.

    OdpovědětVymazat