středa 28. listopadu 2018

Torta Nua (Dort Nua)

V Česku by se řeklo buchta s pudinkem. V Itálii užívají honosnější název - Torta Nua. Název prý vznikl podle přezdívky, kterou její autorka použila při uveřejnění receptu, už si přesně nepamatuji kde.
O něco víc má, to se musí uznat - namísto připravené pudinkové směsi se dává cukrářský krém. Je jemnější, bez chemické příchuti, jak tomu bývá u dnešních pudinků. A nemyslete si, že tady jsou lepší, je to ta samá pachuť, proto si Italové raději připraví svůj krém, nakonec je to otázka pár minut, které strávíte i vařením pudinku.
Tudíž sáhněte raději po osvědčené Maizeně - kukuřičné moučce - a čerstvém vejci, protože konkrétně v tomto receptu vám stačí jeden žloutek než v odkazu výše uvedeném.
Kromě klasického vanilkového krému lze použít i čokoládový (uberte lžíci Maizeny a přidejte kakao).
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Korpus:
3 vejce a 1 bílek který vám zbyl od přípravy krému
280 gr mouky
100 ml rostlinného oleje
100 ml mléka
180 gr cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
citronová kůra

Krém:
1 žloutek
500 ml mléka
3 plné lžíce Maizeny
3 - 4 lžíce cukru
proužek omyté, citronové kůry
špetka vanilky
***************************************************************************************************************************************
Nejprve si připravte krém. Z mléka odeberte asi půl skleničky a zbytek dejte ohřát spolu
s citronovou kůrou. Rozmíchejte žloutek s cukrem, Maizenou a vanilkou v kastrůlku a po částech rozřeďte mlékem až vznikne kašička. Pak přidejte teplé mléko a pomocí metličky pokračujte v míchání až se začne pomalu vařit. Vydržte ještě tak dvě minuty, vyndejte kůru a pak přelejte do misky aby krém vychladl. Občas promíchejte, nebo přikryjte potravinářskou fólií, aby se neutvořil škraloup.
Mezitím připravte korpus - vyšlehejte celá vejce s bílkem, který vám zbyl od přípravy krému s cukrem do pěny.
Po částech přilévejte olej a mléko, pak prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli sypejte po povrchu a míchejte vařečkou, až vznikne hustší těsto. Zde záleží jak na velikosti vajec, tak na mouce, některá saje tekutinu více, jiná méně. Já použila hladkou, ale vhodná je i polohrubá. Těsto by mělo mít konzistenci asi jako na bábovku.
Nalijte do tukem vymazané a strouhankou nebo hrubou moukou vysypané kulaté formy o průměru 24 cm (nebo vyložte dno pečicím papírem, okraje nevymazávám, po upečení objedu nožem a moučník tak zůstane rovný) a po celé ploše začněte rovnoměrně dávat cukrářský krém, nechte asi 1 cm volný okraj, aby se krém nepřipaloval.
Hned vložte do trouby bez horkovzduchu vyhřáté zpočátku na 150°, asi po 10 minutách zvyšte na 170 - 180°.
Tím docílíte toho, že se nejdřív zapeče okraj a dort se zbytečně nenafoukne uprostřed. Peče se asi 35 - 40 minut až zezlátne, špejlí zkuste zda je propečený v místě, kde není krém.
Krému je z půl litru mléka poměrně dost, já dala všechen, ale můžete dát i o pár lžic méně a trochu si samotného mlsnout :-) Po upečení nechte prochladnout ve formě, teplý by se rozlomil. Pak opatrně vyklopte na mřížku, lehce pocukrujte moučkovým cukrem a vychladlý krájejte, nebo buďte ještě opatrnější a nakrájejte vlažný, je výborný! BUON APPETITO!

10 komentářů:

  1. Něco podobného dělávám také, ale nemá to ten honosný název, prostě je to jen buchta s pudinkem . Ale je fakt, že to mám maličko jiné, do pudinku přidávám ještě tvaroh.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je zajímavé, hlavně ta náhrada pudingu krémem... Či vlastně naopak, my vlastně u podobného koláče nahrazuje e krém pudingem ...

    OdpovědětVymazat
  3. Inu, nezbývá než udělat dobrou kávičku a pomlaskat, dělám něco podobného na vyšší plech a dlouho se neválí, tyhle " dobře do krku " mají krátkou životnost

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Existuje i torta Nua s tvarohem, ten se našlehá se žloutkem a cukrem. Pudink vlastně cukrářský krém s tvarohem používám i na plnění věnečků

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Takový jsem jedla v Praze u kamarádky a ještě nahoru dávala kysanou smetanu posypanou skořicovým cukrem. Moc dobré!   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Přesně tak! Sklouzla do krku jedná radost, hlavně do synkova

    OdpovědětVymazat
  7. Maizena je kukuřičný škrob, kupované pudinkové prášky jsou s bramborovým škrobem. Moučník vypadá svůdně!   

    OdpovědětVymazat
  8. Růženko, vypadá to moc dobře! Doufám, že i u Vás panuje takový čilý ruch, přeji krásné Vánoce a vše nejlepší v novém roce celé rodině.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Libuško panuje, hlavně venku, poslední honba za dárky. Otevřeno celý den i zítra Já mám nakoupeno a napečeno a tohle jsou pro mě ty nejhezčí dny!
    Ještě jednou vše nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  10. Růženko, opět ukládám, ale nevím, kdy ji upeču. Nemám konzumenty.

    OdpovědětVymazat