úterý 12. června 2012

SVATEBNI KOLACKY

Dnes se budu chlubit cizim perim!! Vdavala se dcera meho bratrance a jeho zena Jana s pomoci hodne sousedky vyrobila asi 1800 kolacku, v prumeru 3 cm! Uz to by byl sam o sobe uctyhodny vykon, ale ona se rozhodla, ze se s nami o tu dobrotu rozdeli a ze pripravi balicek s kolacky a posle ho do Italie. Opravdu tak ucinila a jake bylo prekvapeni, kdyz nejen ze dorazily v rekordnim case neceleho tydne a v poradku! Pravda je, ze to holky moc sikovne zabalily. Jsou opravdu vytecne a krehke. Pouzila nekynute testo s drozdim. Naplne strikala sackem, takze to i hezky vypada a zdobila-na mak mandli, na orechovou napln orech, na tvaroh rozinku.
V Italii tradici svatebnich kolacku neznaji,ani jsem nic podobneho nevidela nikde v pekarstvi.
Pri svatbe se podavaji tzv."konfety", coz jsou mandle obalene v cukrove poleve.
Takze se chystam je prekvapit, klidne i na vanoce, spolu s cukrovim.Zatim uvadim recept zde:

1 kg polohrube mouky
1/2 kg tuku (pokud se testo droli, trochu pridame)
hrst cukru
spetka soli
42 gr drozdi
Navody na naplne neuvadim, vetsinou ma kazdy svuj recept, nebo se daji nalezt v kazde kucharce. Jen nesmi byt moc ridke, aby naplne pri peceni nestekala. Do tvarohove davala jen zloutek a cukr.
Drozdi rozdrobime do mouky,pridame ostatni suroviny a vypracujeme testo. Vyvalime , hned delame kolecka formickou asi 3 cm v prumeru a strikame naplne (ty pripravime predem) Hned davame do trouby, peceme az zezlatnou. Vychladle cukrujeme. Daji se i zmrazit.

6 komentářů:

  1. Jde to asi rychle.Budu zkoušet Růženko.
    Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, tyhle svatební koláčky jsou úžasně Dovedu si představit u "piplačku" při jejich  přípravě. U nás v kraji se dělají malinkaté vázané koláčky máčené v rumu s máslem a obalené v cukru. Sice kalorií moc, ale ta dobrota   

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ty kolacky by me docela zajimaly..kalorie to budou, ale jednou za cas...az je budes delat, nezapomen je dat na blog! )

    OdpovědětVymazat
  4. U nás se dělají také vázané koláče. Tyto jsou také určitě dobré a nedají tolik práce jako vázané.   

    OdpovědětVymazat
  5. Nechybí v receptu nějaká tekutina?

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Taky jsem se ptala
    Nechybi, jen se drozdi dobre rozdroli do mouky. Kdyby bylo testo moc tuhe, muzes pridat trochu vic tuku. Nenechava se kynout, hned se zpracovava-ale kdyz pry trosku vykyne, treba behem zdobeni,  nic se nestane

    OdpovědětVymazat