neděle 10. června 2012

Kureci stehynka s brambory

Mame tu nedeli a co je lepsi obed nez pecene kuratko? Vlastne jen kureci stehynka, ktera delam nejradeji rovnou s prilohou. Je to zde obvykle a usetri se cas a pak brambory do sebe natahnou vypecenou stavu s kurete a rajcat a jsou daleko chutnejsi. Tady se tak upravuje nejen kure, ale i kralik nebo pecene. A aby to melo trosku cesky "smrnc", posypu kureci maso smesi Vitana nebo jine znacky) pro pecene kure.
Koreni, jak je zname u nas, se zde takrka nepouzivaji. Jsou ruzne smesi, na maso, brambory , ryby apod. ale vse je na bàzi rozmarynu, salveje, pepre, tymianu-dobre, ale obcas to chce zmenu!

Pro 4 osoby:
6-8 kurecich stehynek
smes na Kure pecene
brambory krajene na kostky
mala rajcatka , nebo na kousky nakrajena zrala rajcata
trochu cerstve cibulky nebo porku nakrajene na tenke platky
olej, trochu sucheho bileho vina
pokud mate radi, muzete pridat par snitek rozmarynu

Stehynka posypeme korenim a nechame chvili ulezet. Mezitim si nakrajime brambory na kostky a ve varici vode ovarime asi 4 minuty (musi zustat tuhe). Tato pasaz je dulezita, jinak do sebe pri peceni brambory nasaji zbytecne moc tuku a nevyjdou mekke uvnitr a s opecenou kurkou na povrchu.
Do pekacku vlozime kure, ovarene brambory, pridame na krouzky krajenou cibulku nebo porek, rozpulena rajcatka, nebo kousky rajcat, lehce promichame s kuretem, aby se brambory taky obalily smesi ( s tou to neprehanime!), eventualne pridame rozmaryn a podle potreby jeste trochu prisolime.
Pridame olej a asi pul sklenicky vina. Peceme pri 200 stupnich az je kure i brambory zlatave.
Pokud se vino vypari, dame trosku vody, ale ne moc, aby se kure "neuvarilo". Behem peceni kure obratime.
Pri tehle priprave nevznikne moc stavy, protoze se vsakne do brambor. Kdo ji musi mit, at vynda vse upecene z pekace a pak podlije vypecek trochou vina s vodou a povari.

6 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, zrovna dneska jsme měli kuře  také k obědu. Tvůj recept se mi  moc zamlouvá. Mám ráda rychlé vaření a tohle je přesně pro mně    Měj s emoc hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Rychle vareni, to je charakteristika italske kuchyne-nastesti!! Tady se vari velmi casto.. Nejak mi zmizela fotka uz upeceneho kuratka, tohle je stav za syrova..Snad se zas objevi-obcas jeste na blogu tàpu)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tomu my tady říkáme (býv. Sudety-pozůstatky starých zvyků) eintopf. Ráda to také dělám. Nejen pečná masa. Dokonce vařím v zeleninové polévce ve větším hrnci i brambory, pak je dírovanou lžící vytahám a polévku už nemusím zahušťovat, ty brambory se tam trochu ,,omelou".   

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Taky to mam rada - krome uspory casu se neuspini moc nadobi ) A nemusi se u toho porad stat. Podobnych receptu mam v zasobe vic, casem dodam...

    OdpovědětVymazat
  5. Recept je sympatický "úsporností" - vše v jedné nádobě.

    OdpovědětVymazat