čtvrtek 5. března 2015

Dort Sachr (Torta Sacher)

Sachruv dort je klasika, recepty se mìrne lisì,ale zàklad je cokolàdov<è testo, merunkova marmelada jako napln a vse polité cokolàdou. Mensì kalorickà bomba...zvlast kdyz jej podàvàte se slehackou.
Ale jednou za cas...kdo by odolal! Nasla jsem recept,tentokràt v italské kucharce ktery odpovìdà mym predstavàm - rychle, jednoduse a dobre :-)) Postup je trochu netradicnì nez jsme zvyklì,ale pràve proto me zaujal - je rozhodne rychlejsì.
INGREDIENCE:
100 gr hladké mouky (tady jinà nenì.ale jestli preferujete polohrubou,muze byt)
1/2 sacku pràsku do peciva
100 gr mouckoveho cukru
100 gr cokolady
150 gr rozpusteného masla (nebo tuku - dàvàm zhruba pul na pul)
4 vejce
50 gr strouhanych mandli nebo orisku ci orechu (ale obejdete se i bez!)
sklenicka merunkove zavareniny na nàpln
Poleva: 100 gr cokolady a asi 50 gr smetany (slehacky)
Slehacka na ozdobu (nemusi byt - ale je to lepsi s ni nez bez!)

Oddelte zloutky od bilkù a z techto uslehejte tuhy snih - pridejte malou spetku soli. Cokolàdu rozpustte ve vodnì làzni a nechte prochladnout.Strouhané mandle smìchejte s mouckovym cukrem,rozpustenym tukem ci màslem a zloutky. Dobre promichejte a pridejte po troskàch prosàtou mouku s pràskem do peciva, rozpustenou cokoladu a nakonec opatrne vmìchejte uslehany snìh z bìlkù.Smes vlejte do kulaté formy a od prostredka shrnte k okrajum - pecenìm se prostredek zvysì a dort zustane rovny .
Jà pouzila formu o prùmeru 26 cm - dort nesmi byt prìlis vysoky,jinak vznikne spìs buchta!- a dàme do mìrne predehràte trouby péct ze zacàtku pri teplote asi 160' po 10 minutàch zvysìme na 180' asi 25 minut - podle trouby. Upeceny dort vyklopìme a nechàme vychladnout. Pak rozkrojìme a naplnìme zavareninou. Rozpustìme ve vodni làzni cokoladu a smìchàme se smetanou - vznikne poleva kterou vlijeme na dort a nozem nebo spachtlì rozetreme po celem vrsku i obvode. Muzeme podàvat se slehackou.

14 komentářů:

  1. Sachr dort, dobrota, kterou miluje uz mnoho generaci. U nas to neni výjimka. Tvuj zrychlený recept se mi moc libi. Synacek bude mit kulatíiny, tak ho urcite udelam. Mej se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, sachr dort mám moc ráda Hned bych si kousek dala

    OdpovědětVymazat
  3. A čím kvalitnější čokoláda, tím lepší a chutnější sachr,také ráda peču tuto dobrotu     

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: U nas se taky delà na kazdé narozeniny...Dokonce nekdy -na prànì - zdobeny lentilkami tak jak jsem ho delala kdyz chodili do skolky   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Alenko,stacì rìct - jsi zvàna a vìtàna   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Presne tak, zaslouzì si to!   

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Helenko,ty me taky - cestovni!  

    OdpovědětVymazat
  8. Růženko, už jsem ho dlouho nepekla. Děkuji za připomenutí, nemám ho ještě na blogu. To musím napravit.   

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Nekdy nejde ani tak o recept,ale prave o to pripomenuti...    Zdavim a hezkou nedeli..(se Sachrem? )

    OdpovědětVymazat
  10. Růženko,jen jsem polkla      Dobrota!Posílám pozdrav

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Ahoj, taky k tobe chodim casto "mlsat"! Zdravim!!   

    OdpovědětVymazat
  12. Mám trochu jiný recept na Sacher dort,ale za zkoušku ten Tvůj stojí.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Ja jich taky par vyzkousela nez jsem objevila tenhle. Zda se mi ze vsech nejjednodussi a taky se mi pokazde povede    Zdravim!

    OdpovědětVymazat