středa 11. března 2015

Maso na pepri po toskansku (Peposo)

"Pepe" znamenà v italstine pepr - odtud nàzev "peposo" - pepreny. Recept je z tech starych receptu kdy se pouzivalo par ingredinci ktere mel kazdy ve spizi a pokud se kupovalo maso,nebyly to urcite bifteky...Toskanska kuchyne je svym zpusobem chudà ale pripravovana s fantazii kterou mivaly stare hospodyne - nic se nevyhazovalo,ze vseho se dal pripravit chutny pokrm. V soucasné dobe najdete casto tyto recepty v nejlepsich restauracich. K jejich priprave je totiz zapotrebi dnes velmi vzacne ingredience - CAS!!

POTREBY pro 4 osoby:
700 - 800 gr predniho masa nejlepe klizky (jako na gulàs)
2-3 strouzky cesneku
2 dl suchèho cerveneho vina
asi lzicka celeho pepre a lzicka mleteho pepre - tyto dàvky jsou orientacnì - ridte se svou chutì
zhruba 1-2 sklenice vody
1-2 listky bobkoveho listu
sul,olivovy olej
Maso nakràjìme na mensì kostky a dàme do hlubsì mìsy. Promìchàme s peprem, pridàme bobkovy list,rozmàcknuty cesnek a zalijeme vìnem. Nechàme odpocinout asi hodinu a obcas promìchàme. Pak dàme do hrnce i s marinàdou,pridàme vodu,sul a trochu oleje a privedeme k varu. Zmìrnìme plamen a nechàme velmi zvolna varit za obcasného mìchànì asi 1 1/2 - 2 hodiny az je maso ùplne mekké. Pokud je potreba,behem varenì pridàme malé mnozstvì teplé vody.Vyjmeme bobkovy list - cesnek se vetsinou rozvarì a podàvàme s vhodnou prìlohou - v Toskànsku to byvaji i male bìlé fazole tzv.cannellini ale vyborne se "snoubì" s bramborovou kasì nebo varenymi brambory ci ryzì.
Nebojte se mnozstvì pepre - po uvarenì jeho ostrà chut témer zmizì (pokud se vàm nepodarì kousnout do cele kulicky :-))

12 komentářů:

  1. Růži, pepře se člověk skutečně bát nemusí, já ráda používám nádherně aromatický naložený zelený pepř a taky dokáže z jídla vykouzlit luxusní mňamku.
    Díky za super recept

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Se zelenym peprem jsi mi dala inspiraci na dalsi recept ) - taky ho pouzivam. Nicmene s timto zpusobem duseneho masa jsem byla maximalne spokojena. Zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, díky za inspiraci na víkendové vaření     

    OdpovědětVymazat
  4. Růženko,přeji ti už dnes všechno nejlepší k zítřejšímu svátku Budu mít o víkendu trošku víc vaření a pečení,tak proto.To se potom lehce zapomene
    Masíčko vypadá skvěle!   

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ahoj Alenko,rano to dej do hrnce a muzes jit na prochazku - v poledne je uvareno!   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Ahoj Alenko,moc dekuji,na svatek jsem ani nepomyslela - Ruzenka zde v kalendari neni.Naopak,kazdy kalendar ma (krome tech nejznamejsich svatych kteri maji svatek vsude stejne -napr.Josef nebo Frantisek) jina jmena! Asi proto,ze jich je tady moc,tak aby se dostalo na vsechny Doufam,ze to vikendove vareni a peceni uvidime na tvem blogu!   

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá lákavě celý blog je nádherný.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  8. Ruža s krátkým u zdraví Růžu s kroužkem. Já bych mohla také slavit až  očátkem září podle slovenského kalendáře, ale léta už žiji na Moravě, tak se přizpůsobím. Klidně jsi svátek mohla slavit po česku i podle místa, kde žiješ, ne? Tak buď zdráva a piš...máš dobré předpisy i jiné články.

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, recept dávám do záložky a určitě ho vyzkouším. To bude mňamka.   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:Ahoj Evicko,hned jsem k tobe zasla na navstevu a pekne jsem si pocetla. Zajimavy blog Zdravim a preji hezkou nedeli

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Ahoj Ruzenko s kratkym "u" Ja mam vsechno kratke,zas mi vypadl tablet kde si muzu nastavit i ceskou klavesnici - nejaky problem s programem...Cekam na synka az prijede a napravi Svatek bych tu slavit mohla,kdybych si vzpomela..navic tady se svatky (krome patronu)ani neslavi.Taky si k tobe chodim rada pocist Zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Ahoj Ivo,ted jsem u tebe byla mlsat!   

    OdpovědětVymazat