pondělí 30. března 2015

Zeleninová polévka ( Passato di verdura)

I když v Itálii jako první chod převažují těstoviny,dělají se i velmi chutné polévky. Nezahuštují se jako naše jíškou,ale dělají se hodně husté jednak množstvím zeleniny jednak zavářkami jako těstoviny, špalda, rýže apod. Lžíce v nich musí opravdu stát! Recept který dnes přikládám je ùplně nejjednodušší - pouze vařená zelenina - vesměs co dům dá - a pak jen propasírovat nebo rozmixovat a vhodit zavářku - tu musíte ale vařit přímo v polévce a ne zvlášt. Tím docílíte jednak požadované hustoty,jednak lepší chuti.
INGREDIENCE ( zhruba)
2 velké brambory
1 cibule
1-2 mrkve
trochu celeru
porek,česnek
dále co máte doma - cukiny,trochu špenátu, brokolici, lžíci hrášku ( i zmrazeného)...atd.
pár lžic rajčatového protlaku
polévková kostka nebo polévkové koření podle chuti
těstoviny na zavářku - menšího formátu.Na osobu dávám větší hrst a ještě třeba jednu navrch
olivový olej,sůl,pepř,sekanou petrželku,bazalku,pažitku -nebo co máte při ruce ( a v tuto roční dobu asi v mrazáku :-))
Omytou a na kostky nakrájenou zeleninu dejte do hrnce a zalejte vodou jen aby byla mírně potopená. Uvedte do varu,přidejte trochu kostky a vařte do změknutí. Pak rozmixujte třeba ponorným mixérem a dejte znovu vařit. Jakmile začne polévka vřít,vsypte zvolené těstoviny a za stálého míchání povařte. Polévka musí být dost hustá, proto musíte dobře míchat aby se nepřipálily těstoviny.Po uvaření ochutte olivovým olejem,solí a pepřem a bylinkami.
Polévka je vhodná i pro konvalescenty!

9 komentářů:

  1. Moc dobrá polévečka. Vařím ji také a všem chutná. Už se těším na jarní, čerstvou zeleninu.

    OdpovědětVymazat
  2. Polívek není nikdy dost :) A tenhle receptík mě láká k vyzkoušení

    OdpovědětVymazat
  3. Mohla bych tam u Vás žít, miluju takové polévky

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jo v lete to je jina - nechavam i kousky zeleninky a je to jeste lepsi!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Neni nic jednodussiho -opet jidlo z jednoho hrnce co se vetsinu casu vari samo! Zdravim !

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Mohla bys bydlet,pokud milujes i testoviny - ty jsou tady denne,nekdy i 2x. Ale polevky maji taky dobre..ono je skoro vsechno dobre!

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Těstoviny mám ráda....ale obrovským milovníkem je má dcera, ta může ráno, v poledne, na svačinu a pak na večeři     

    OdpovědětVymazat
  8. Zeleninovou polévku vařím často, ale nemixuji tu zeleninu a pokud tam mám brambory, už nic nepřidávám, jen kousíček másla nakonec. Máme rádi řidší polévky. Do fazolové  přidávám těstovinové flíčky, jíšku nepoužívám do polévek nikdy. Jen bešamel do omáček některých.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tady jisku nepouzivaji nikdy,snad ji ani neznaji..Jen obcas taky besamel. Je opravdu nejlepsi zahustit jen zeleninkou. Fazolova se tu dela taky s testovinou a cast fazoli se rozmixuje. Prakticky varis po italsku   

    OdpovědětVymazat