pondělí 19. května 2014

Testoviny s gorgonzolou a spenatem (Pasta con gorgonzola e spinaci)

Kolik je v Italii receptu na testoviny, to myslim nikdo presne nespocital. Krome klasickych a typicky regionalnich pak je v kazde rodine jejich "zaruceny" recept, ktery se dedi z generace na generaci.
Testoviny - "pasta" se konzumuji na kila. Fantazii se meze nekladou, pokud nedelate nejaky opravdu tradicni recept - tam se musi ingredience striktne dodrzovat - jinak si to u Italu rozhazete! Jsou totiz na svou kuchyn nejen patricne hrdi,ale i velmi zàrlivì...
Me se donesl tento recept, ktery jsem hned vyzkousela. Vyzaduje se v nem syr gorgonzola, coz je plisnovy syr ostrejsi chuti i vune - prirovnala bych jej asi k nasi Nive...ale ma kremovejsi konsistenci, v ustech se jen rozplyva!
Pokud na nej nekde narazite, zkuste jej ochutnat, myslim ze urcite stoji za to !
INGREDIENCE pro 4 osoby
320 gr testovin - ja pouzila masle ale jsou dobre i penne nebo vretenka
asi 100 gr spenatu - dala jsem zmrazeny
100 gr gorgonzoly
4 lzice strouhaneho parmezanu
trochu mleka nebo smetany - nebo vody ve ktere varite testoviny

Spenat, pokud pouzijete zmrazeny nechate rozmrazit a rozsekate na male kousky (tady se prodavaji zmrazene listky spenatu), cerstvy spenat sparite vodou a nechate kratce podusit, pak nasekate. Testoviny vhodte do varici osolene vody a varte podle navodu.Do vetsi panve, aby se do ni vesly i uvarene testoviny,date na mirny plamen rozpustit gorgonzolu - syr je dostatecne tucny, takze se nemusi pridavat zadny tuk - staci mirne podlit asi 2 lzicemi mleka nebo i vodou, ve ktere se vari testoviny. Vhodite spenat a dobre zamichate. Scedite testoviny a vhodite na panev, vsypete asi 2 lzice strounaneho parmezanu a opet promichate.Ihned podavate a na taliri jeste posypete zbylym parmezanem.

8 komentářů:

  1. AHoj Růženko, další super receptík    Zase bych ho nejraději hned vyzkoušela. Akorát se musím kouknou po gorgonzole. Naše niva mi přijde moc tuhá. Měj se moc krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá taky jednoduše, určitě taky vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Ali, to jsem prave nevedela, jakou ma konzistenci. Gorgonzola je mekka, spis kremova a za tepla se hned rozpusti. Urcite se ti vyplati po ni patrat!Je vyborna i s chlebem.Uspesny lov!!   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: U vas by gorgonzola mela byt k dostani. Vyzkousej, chutna to hlavne manzelum!   

    OdpovědětVymazat
  5. Novy, dobry recept, ale pro me neni. Uz nekolik let mam, bohuzel, alergii na spenat.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Bozenko, da se to jist i bez spenatu - vlastne ja znala puvodne jen tuhle verzi, pak me nekdo poradil dat tam trochu zeleneho

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, gorgonzolu si občas koupím v Globusu. U nás je hodně drahá. Je všeak výborná. Těstoviny s ní musí být lahůdka.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ja ji mam taky rada, v primerenem mnozstvi.Je dost tucna,ale je to lahudka a
    testoviny s ni jsou opravdu chutovka    Tady delaji i jednohubky, chleb, gorgonzola a navrch orechove jadro..

    OdpovědětVymazat