pátek 16. května 2014

Zaletti

Zaletti jsou typicke susenky severni Italie, konkretne Benatska. Za sve jmeno zrejme vdeci nazloutle barve, protoze se pripravuji zcasti z kukuricne mouky - ta ze ktere se dela i tradicni kukuricna kase polenta.
V italstine "giallo" znamena zluty -v benatskem nareci vyzni jako "zalo"- susenkam se rikalo téz "zaeti", z toho posleze vzniklo zaletti.
Jsou rychle na pripravu a opravdu chutne. Originalni recept je s hrozinkami, pro vylepseni se pridavaji pinoli, nebo muzete pouzit i cokoladove pecicky a orechy.
INGREDIENCE - asi na 30 susenek
100 gr kukuricne mouky na polentu (muze byt i predvarena)
75 gr hladke mouky
70 gr cukru
40 gr hrozinek
1 lzicka rumu
100 gr masla nebo tuku (davam zhruba pul na pul)
spetka soli
1 zloutek
trochu strouhane pomerancove kury
Hrozinky namocime do vody. Smichame obe mouky, pridame cukr a sul, rozsekany tuk, zloutek, rum a nakonec hrozinky. Vypracujeme vlacne testo, ktere dame na chvili odpocinout do lednice, aby se lepe vyvalovalo - je pomerne mekké.Pak ho krajime na kosoctverce, nebo muzeme udelat male kulicky, ktere na plechu mirne zplostime. Peceme asi 15-20 minut pri 160-170 stupnich. Vychladle pocukrujeme.

6 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. Tak o těhle sušenkách slyším poprvé. Moc se mi zamlouvají     

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alenko, jsou pekne krupave diky te kukuricne mouce. Urcite je jeste udelam, mozna s cokoladou a orechy Hezky vikend v Jedlikove!!   

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle vubec neznam a stal se asi zazrak a ja  mam doma  vsechny potreby ,zamlouva se mi s cokoladou a orechy urcite to vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  4. Susenky jsou asi jedine sladke jidlo, co mi chutna. Urcite si je udelam. Uz se vidim, jak vecer, v tom nevlidnem pocasi, co prave je, jak si sednu, budu chroupat tve susenky a k nim popijet sipkovy caj. Mej se krasne.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ahoj, to jsem rada, ze je vse k dostani, nevedela jsem jestli se u vas prodava kukuricna mouka,i kdyz jsem cetla nejake recepty na polentu. Ale nekdy tyhle suroviny jsou jen ve specialnich obchodech.Da se z ni delat spousta veci, jak slanych tak sladkych, casem dam jeste neco na blog. Hezkou nedeli   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Ahoj Bozenko, pocasi je pry podzimni, tady je slunecno,bylo trochu pod mrakem a taky zadne velke teplo - na Italii v tomto obdobi. Ale od poloviny pristiho tydne uz pry vypukne leto!    Zdravim!!!

    OdpovědětVymazat