pátek 9. května 2014

Těstoviny s pancettou (pasta alla gricia)

Dnešní recept je typicky římský - jedná se o zjednodušenou verzi těstovin po amatriciansku - je to tzv. způsob "in bianco" - v bílém, což v Itálii znamená bez rajčat - ať děláte cokoliv.
Připravíte jej prakticky během doby, ve které se vaří těstoviny. Můžete použít penne nebo vřeténka, ale ani špagety nebo bavette (placaté špagety) nejsou k zahození.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin
250 gr pancetty krájené na malé kostičky
asi 2 hrsti strouhaného zralého ovčího sýra Pecorino romano
2 lžíce extra panenského olivového oleje
pepř - nejlépe čerstvě mletý
sůl
***************************************************************************************************************************************
Těstoviny dáme vařit do mírně osolené vody. Mezitím nakrájíme pancettu na malé kousky a vhodíme na pánev s olejem -stačí opravdu jen dvě lžíce, pancetta pustí tuk a pomalu opékáme do zlatova.
Uvařené těstoviny scedíme a vhodíme do pánve s pancettou, promícháme, opepříme, dobře zamícháme a přidáme strouhané pecorino. Znovu promícháme a podáváme horké. Na talíři můžeme ještě posypat trochou sýra. BUON APPETITO!

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, další super recept. Hlavně rychlá příprava!!! Špagety na všechny způsoby máme moc rádi!

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám něco podobného jen se sýrem Niva. A špíček rozškvařím domácí.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zdravim do slunne Italie. Nekdo z mych predku byl asi Ital, protoze testoviny miluji. Dik za dalsi recept, rozhodne vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Ahoj Ali, testoviny jsou vesmes "rychlovka". Tohle je "superrychlovka"!     

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ahoj Jitus, domaci spicek musi byt urcite vyborny! S nivou jsem to nezkousela,ale mozna nekde v Italii existuje podobny recept

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Ahoj Bozenko, ja testoviny milovala od detstvi - tak to byl asi muj osud!   

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna včera jsem měla na oběd těstoviny :) a jak šmakovaly :) Pancetta? To je pro mě nějak neznáme slovo, ale určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Pancetta je italska susena slanina. Nejvic se ji asi podoba anglicka slanina. Testoviny jsou dobre snad na kazdy zpusob   

    OdpovědětVymazat