úterý 27. května 2014

Polevka ze spaldy s fazolemi a kurecim masem (Zuppa di farro con fagioli e pollo)

A jeste jednou polévka, i kdyz je to spis tzv. "jìdlo z jednoho hrnce" které nahradì jak prvnì tak druhy chod - polévka se spaldou, kuretem a fazolemi.
Dalo by se rìct, ze spalda je prapredkem dnesnì psenice - tato cereàlie byla znàmà jiz v antickém Egypte. Existuji doklady z doby rise rìmské, kdy se z nì varily polévky a z mouky pekl chlèb.V dnesnì dobe se v Italii pestuje hlavne v Toskansku, v horské oblasti Garfagnana. Typickà toskànskà polévka - zuppa - je hustà a vyzivnà, jsou varianty s masem a bez, s fazolemi, se zelìm, nebo jen se zeleninou. Zalezì na kraji,na kuchari a na tom, co je prave ve spizi!
V lète se spalda pouzìva k vyrobe studenych salàtu, jako obmena za ryzovy salàt.
Ryzi muzete pouzìt i na tento recept, nejlépe celozrnnou, pokud nesezenete spaldu.
Moje "zuppa di farro" je s kurecim masem a fazolemi.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4-5 hrstì spaldy
1 cibule
1 mrkev
1 stonek rapìkatého celeru
1-2 strouzky cesneku
200 gr kurecìho masa
100-150 gr varenych fazolì
1/2 az 3/4 litru zeleninoveho vyvaru
trochu sekane petrzelky
sul, pepr, olivovy olej
strouhany parmezàn - je-li libo!
Nakràjenou zeleninu dàme osmahnout. Kurecì maso nakràjìme na malé kousky a pridàme k zàkladu, zamìchame a jen kràtce podusìme. Pridàme rozetreny nebo prolisovany cesnek a spaldu, kterou jsme proplàchli studenou vodou. Vlijeme horky vyvar, asi polovinu mnozstvì a pozvolna varìme - spalda potrebuje aspon pul hodiny. Obcas dolijeme vyvar, polévka musì byt dost hustà, jak se rika "musì v nì stàt lzìce"! Muze se pridat i 2-3 lzìce rajskèho neochuceneho protlaku. Ke konci varu vlozìme predem uvarene - nebo sterilované- fazole a kratce povarìme.
Pred podàvànìm nechàme polévku chvìli odpocinout, na talìri pak posypeme troskou sekané petrzele, zakàpneme trochou olivoveho oleje a podle chuti posypeme lzici parmezanu.

4 komentáře:

  1. Ahoj Růženko. Špaldová polévka to je moc dobrý nápad. Já jsem špaldu měla poprvé vloni od Tebe a dělal jsem z ní špaldové rizoto a bylo to moc dobré. Polévka mě vůbec nenapadla Tak mám apoń inspiraci na příští vaření

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ali, spalda se tu dost pouziva, jak na rizoto, tak na studeny salat i na tyhle huste polevky - konzistenci je to spis rizoto..Navic je i zdrava   

    OdpovědětVymazat
  3. Spaldu jsem jeste nikdy nejedla, musim recept vyzkouset. Navic je pry zdrava, tak nekdy tuto polevku uvarim, diky za napad. V horkem lete se bude hodit jako hlavni jidlo. Mej se  krasne.

    OdpovědětVymazat
  4. Ani nevim, jestli se u vas spalda prodava jako takova - vim jen o spaldove mouce. Jinak muzes pouzit i ryzi. Vyhoda je,ze se uspini jen jeden hrnec    Zdravim!!

    OdpovědětVymazat