pátek 30. května 2014

Klasické tiramisù

Verzí na tiramisù je mnoho, někdy až příliš. Dá se samozřejmě improvizovat,ale na klasické tiramisù jsou potřeba ty správné suroviny - mascarpone, kvalitní káva a kakao, sladký likér, nejlépe Amaretto a savoiardy - piškoty podlouhlého tvaru, něco jako naše cukrářské piškoty. Maximálně ty se dajì nahradit normálními piškoty, aniž by se chuť nějak výrazně změnila. Jà používám i "pavesini" což jsou podlouhlé piškoty slabší než savoiardy.Zdà se mi, ze tiramisù vyjde jemnější.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
2 vejce
4 plné lžíce cukru
šálek dobré černé kávy - lepší překapávaná než rozpustná
asi 4 lžíce kakaa bez cukru
Amaretto
sàček piškotů - aneb tolik aby pokryly 2x dno formy, ve které budete tiramisù dělat - na toto množství používám čtvercovou formu o strane asi 20-22 cm.
*********************************************************************************************************************
Ušlehàme tuhý sníh z bílků a dáme stranou. Žloutky dobře našleháme s cukrem a přidàme mascarpone. Důkladně promìchàme a lehce vmìchàme snìh.
Do hlubokého talíře vlejeme studenou kávu a likér - tam se řiďte svou chutí, já dávám asi 50 ml.
Piškoty jen lehce omočíme a klademe na dno formy,kam jsme rozetřeli trochu krému.Na vrstvu piškotů dáme krém, posypeme kakaem, pak další vrstvu namočených piškotů a opět krém a kakao.Dáme odpočinout do lednice, nejméně na 2 hodiny.Ještě lepší je druhý den!
Pokud chcete dělat jednoporcovky, můžete použít sklenky a vrstvit jako do formy.
Některé kuchařky uvádějí větší počet vajec - zhruba 1 vejce na 80 - 100 gr mascarpone.

9 komentářů:

  1. Nemam moc rada sladke, ale tento dezert je velice dobry. Neni sladky, naopak velmi osvezujici a lahodny. Mas pravdu, receptu je jako maku. At zapnu jakykoliv porad o vareni, delajii tam Tiramisu. Zasnu, co za hruzy do nej davaji. Tvuj musi chutnat uzasne, protoze je z tech spravnych surovin. Mej se, hezky vikend, u nas je priserna zima.

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko, tiramisu je lahůdka. Někdo ho dělá u nás z pomazánkového másla, ale z nmascarpone to je úplně jiná chuť. Také ho někdy dělám do pohárů.   

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, mňam..tiramisu já můžu    Tnehle recept se mi zdá ze všech tiramisu receptů nejlepší...žádné náhražky, prostě tak, jak to má být     

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Ahoj Bozenko, taky jsem videla tiramisù ze vseho mozneho...Pritom je to velice jednoduchy recept. O zime taky vim, tady je sice tepleji,ale jinak zadna slava    Hezky vikend (u kamen??)

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ahoj Ivo, tak z pomazankoveho masla opravdu ne ! Videla jsem i z tvarohu, z Luciny,ale chce to proste mascarpone a nic jineho    V poharech vypada moc pekne Zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ahoj Alenko, taky je to nas oblibeny dezert. Zvlast kdyz mas kvalitni mascarpone a cerstva vejce - je krasne lehoucky a nadychany ..opravdu MNAM!!Hezky vikend   

    OdpovědětVymazat
  7. Taky bych ho brala. Je to originální, bez náhražek a proto dobrý.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Presne tak    Moc zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry vecer prosim prosim potrebujem radu kde sa daju kupit Pavesini? Dakujem

    OdpovědětVymazat