středa 14. května 2014

Rizoto s vejcem (Risotto con uovo)

Italie je nejvetsi producent ryze v Evrope. Pestuje se prevazne v Padanske nizine a spolu s testovinami tvori zaklad italske kuchyne. Spravne pripravene rizoto ma byt krémové konzistence a ne prilis suche. K jeho priprave potrebujeme cas, protoze nejdrive musime ryzi trochu orestovat v zakladu a pak postupne prilevat horky vyvar, aby se neprerusil var. Je potreba casto michat a dalsi tekutinu pridavat az kdyz je predchozi varka temer vsaknuta do ryze -jen tak ziskame opravdu chutne rizoto. Zrovna jako pri priprave testovin i pri vareni rizota jsou Italove puntickari - existuje mnoho druhu ryze, podle velikosti zrnka a delky varu se pak urcuje k jakemu druhu pokrmu se hodi. Rizoto vyzaduje vetsi zrnka a delsi cas vareni. Rozhodne se nedoporucuje pouzivat ryzi predvarenou - usetri cas,ale chut vezme za sve!
Dnesni recept je opet velmi rychly a jednoduchy - staci dodrzet par zakladnich predpisu.
INGREDIENCE pro 4 osoby
8 plnych hrsti ryze pro rizoto (asi 320 - 350 gr)
2 cela vejce
mala cibulka - nejlepe cerstva
4 plne lzice strouhaneho parmezanu - i vic, parmezan neni na skodu, naopak!
asi 3/4 litru horkeho zeleninoveho vyvaru - i z kostky
kousek masla
olej, sul, pepr

Ryzi proplachneme studenou vodou. Na olej dame zpenit nakrajenou cibulku a vlozime ryzi. Dobre michame a mirne orestujeme. Pak zacneme podlevat, po sberackach. Pokazde zamichame a kdyz se vyvar vsakne, pridame dalsi sberacku. Mezitim rozklepneme vejce, rozslehame a pridame 2 lzice parmezanu. Kdyz je ryze temer mekka - nesmi se vysusit,ale zustat vlacna - v Italii rikaji "a onda" -zvlnena -kdyz pohnete kastrolem, rizoto by se melo vlnit - odstavime z plotny a vmichame vejce se syrem a kousek masla . Dobre vymichame, podle potreby dosolime, pridame spetku pepre a podavame. Na taliri jeste posypeme syrem.

13 komentářů:

  1. Opět velmi chutný a jednoduchý recept Růženko.   

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, rizoto a hlavně to italské přímo zbožňuju!! Tenhle recept jsem vůbec neznala a určitě ho vyzkouším!!! Opět mě to utvrzuje v tom, že v jednoduchosti je krása a chuť.   

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Diky Helenko,jine nez jednoduche recepty snad ani nedelam   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Ali, vidim,ze ti rizota opravdu chutnaji      Hlavni je,aby suroviny byly kvalitni, kdyz jich je potreba tak malo, neda se nic zamaskovat

    OdpovědětVymazat
  5. Pro me novinka, netusila jsem tuto kombinaci. Zkusim, ale uz slysim "kde je maso?"

    OdpovědětVymazat
  6. Risotto s vajickem jsem jeste nejedla ale urcite vyzkousim

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Ahoj Růženko, běžím Ti honem napsat...právě jsem Tvoje rizoto dovařila pro mé jedlíky k večeři.... a je to úžasná dobrota      nádherně krémové a chuť super nevím, nevím jestli pro jedlíky něco zbyde    Moc díky za super recept!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ali, to jsem moc a moc rada!!! Preji vam vsem dobrou chut - i kdyz uz jste asi po veceri    Pozdravuj Jedliky!!!

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Bozenko, mam recept i na rizoto s masem, resp. se sunkou, dobra je i salsiccia. Tohle je pro vegetariany!   

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Kdyz jsem to slysela poprve, taky se mi zdalo zvlastni. Ale tady rikaji - zkuste,aby jste verili!

    OdpovědětVymazat
  11. [3]: A to je něco pro mě, nemám přes týden tolik času vyvařovat. Rizoto určitě vyzkouším, jen musím počkat na vajíčka, doma mám jenom bílky a vejce žádné. Vozí nám jednou týdně ze statku.   

    OdpovědětVymazat
  12. Růženko vyzkoušela jsem a je to velmi jednoduché a dobré. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Diky, ani jsem necekala ze bude mit takovy uspech   !

    OdpovědětVymazat