středa 27. ledna 2021

Artyčok kardový (Cardo)

Artyčok pravděpodobně znáte, možná méně jeho příbuzného artyčok kardový (Cardo , čte se kardo ), o kterém bude dnes řeč.  Jedná se o zeleninu, která se pěstovala již ve starověku, vypadá jako velký bodlák a ke konzumaci se používají dužnaté řapíky,  které vzhledem připomínají řapíkatý celer a chutí jsou něco mezi chřestem a artyčokem - mírně nahořklé, ale jemné. Jsou široké kolem 4-6 cm a dlouhé asi 30 - 40 cm. Pár týdnů před sklizní ( je to zimní zelenina - mluvíme o zimě středomořské)  se obalí slámou aby se vybělily. 
Před kuchyňskou úpravou se jednotlivé stony odlomí od kořene a odkrojí tvrdší, spodní část. Pak se odstraní dlouhá podélná vlákna, podobně jako u řapíkatého celeru a nakrájí se na kousky, zhruba 5 cm. Aby neztmavl, vloží se do studené vody s citronovou šťávou, tím se zbaví i nečistot. Pak se propláchne a dá vařit do mírně osolené vody opět s přídavkem citronové šťávy. Doba varu je přibližně 45 minut až hodinu, podle stáří. Potom je jeho další úprava již rychlá.
V Toskánsku je oblíbený už od nepaměti, zelenina není náročná na pěstování ani na sklizeň, nesnese ale velkou zimu, takže v českých podmínkách by se na podzim musela vyndat ze země.

                             Tento kvetoucí týpek se celým jménem nazývá Cardo mariano

  
Tohle je jeho  jedlá část. Kardo je nazývaný také "gobbo" - hrbáč, protože celý stvol je mírně ohnutý a po uvaření se kousky trochu zkroutí. 


 A nyní jsme už pokročili v tepelné úpravě - vařené kousky stvolů nevypadají nijak zázračně, ale za svobodna to taky nebyl žádný krasavec :-)

                                                                           
Uvaření je podmínkou k další úpravám a věřte, že se vám odvděčí. Receptů je mnoho, předkládám moje nejoblíbenější - první je Kardo a salsiccia (italská klobáska)
*****************************************************************************
INGREDIENCE pro 2 osoby 
2 - 3 klobásky
2 - 3 kardové řapíky
pár lžic drcených rajčat nebo rajského protlaku
mleté peperončíno podle chuti
čerstvý chléb jako příloha
******************************************************************************
Příprava je víc než jednoduchá - klobásky nakrájíme na menší kousky a dáme do pánve, většinou není potřeba ani olej, nebo jen malinko. Mírně opečeme a přidáme rajčata nebo protlak, ochutíme peperončínem, pokud máte rádi pikantnější pokrmy. Italské klobásky jsou už kořeněné dost. 
Pak vložíme kardy a ještě asi 5 minut povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.
Pro vegetariány - vynechte klobásku a ke konci vaření posypte pokrm 2 lžícemi strouhanky smíchané se 2 lžícemi strouhaného parmezánu, Promíchejte, nechte chvíli odpočinout a podávejte. 
Podobně se připravuje i řapíkatý celer, jen je trochu víc aromatický než kardo,
 

  Druhý recept je pro milovníky smažených pokrmů. Nemějte výčitky, kardo obsahuje minimum kalorií a smažení v lehkém těstíčku a kvalitním oleji mu jich moc nepřidá.
****************************************************************************
INGREDIENCE:
množství vařených kousků se řídí počtem a chutí strávníků
Těstíčko - připravuji pouze z hladké mouky, soli a vody, nebo piva, někdy přidám i lžíci strouhaného parmezánu, ale nemusí být.  Do hlubokého talíře dám prosátou hladkou mouku, trochu soli a pomalu přilévám tekutinu. Míchám aby se neudělaly žmolky.
Dále budete potřebovat kvalitní olej na smažení
****************************************************************************  
Těstíčko by mělo asi půl hodiny odpočívat a HLAVNĚ být v lednici. Pak do něj namočím kousky vařeného karda, pěkně v něm obalím a dám znovu do lednice (tato pasáž je důležitá, protože až vložíte studený kousek do vyšší vrstvy velmi horkého oleje, vytvoří se ta správná a křupavá krusta).
 Smažte vždy jen několik kousků najednou, aby se olej moc neochladil a musí v něm plavat, to platí pro všechny smažené pokrmy. Smažte do zlatova, pak vyjměte na papírový ubrousek a podávejte. 

 
Typ - pokud mi zbyde těstíčko, přidám do něj trochu nakrájené šunky nebo jiné uzeniny a strouhaného sýra a usmažím slané lívanečky...
 

Kardo je nejen chutný, ale i zdravý, obsahuje především velké množství draslíku, vápníku, hořčíku a vlákniny.  BUON APPETITO!

23 komentářů:

  1. Růženko, ty mi tedy děláš chutě. Musím říct, že artyčoky jsem jedla jen zavařené a to asi byl jiný druh.
    Děkuji za rozšíření obzoru a posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavařené artyčoky byly asi ty běžné, vypadají jako větší poupata ale jsou do hněda. Většinou se dávají do oleje nebo octového nálevu. Tohle je že stejné rodiny, ale používají se stvoly. Nevím jestli se u vás prodávají, známé asi moc nejsou. Zdravím! 😊

      Vymazat
  2. Růženko, ach jo, právě dipíjím zázvorový čaj s citrónem, oběd budeme mít později - seged. guláš a ty mě děláš chutě. Oba dva způsoby příprav jsou můj šálek kávy, určitě vyzkouším s řapíkatým celerem. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mě zas děláš chutě se segedínským gulášem! K tomu domácí knedlík, dala bych si 😋 S celerem zkus, i to je moc dobrá kombinace, s klobáskou určitě , smažený jsem nedělala .

      Vymazat
  3. Růženko, děkuji za exkurzi do toskánské kuchyně. 👍 K artyčoku kardo se asi běžně nedostanu, ale mohu tvé recepty vyzkoušet s jiným druhem zeleniny, třeba řapíkatým celerem.
    Měj hezké dny 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že by ho musel někdo pěstovat spíš pro sebe, na zahrádce . Asi někdo kdo ho zná z Itálie, v Česku myslím známý není . S celerem se dá zaměnit, je víc aromatický jak píšu v článku, s klobáskou se pojí taky náramně 😁 Zdravím do Prahy!

      Vymazat
  4. Jednou jsme ho dostali od mladých jako na zkoušku, nebylo to špatné. máme rdi zeleninu a zkoušíme co se dá. Stejně se ale vracíme k twěm svým oblíbeným. Mám nejradqěji kapustu, květák v různých podobách, špenát, fazolky jak zelené tak již zralé, zelí , kořenovou zeleninu, salát zelený, okurkový, tykev atd. znáš to...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelenina u nás taky vede. Jsi myslím jedna z mála kdo kardo ochutnal :-) V zimě jsou tu vidět všude, díky jeho chuti se dá kombinovat s lecčíms a máš chutný a levný oběd.

      Vymazat
  5. Je to u nás maličko nedostupné a pokud jo, tak zase drahé.
    Bohužel to dovážejí jen Vietnamci z Německa, jako všechnu exotickou zeleninu a ovoce, mizerně to uskladňují a půlku toho člověk vyhodí.
    Jedla jsem jen v zahraničí, doma je to složité sehnat.
    Tak dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
  6. Tady se to válí na každém trhu :-) I v marketech je běžné k dostání, cena za 1 kg není vysoká, ale většinou je dost těžký . Zase se z nej nají celá rodina . Vy máte Vietnamce, my Číňany .. kvalita je asi stejná .

    OdpovědětVymazat
  7. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy chřest ani artyčok nejedla, chuť si vůbec nedokážu představit. Ale upravený do podoby jídla vypadá docela lákavě! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mírně nahořklý, opravdu jen mírně, takže nepřebije chuť ostatních ingrediencí . Škoda že se u vás moc nevyskytuje, jak vidím, myslím že by chutnal 😉

      Vymazat
  8. Růženko, artyčoky miluju. Ještě mám z loňska nasyslenou jednu skleničku z italského COOPu. Nechápu, proč se tady tak těžko shání.
    Ciao.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš určitě klasické artyčoky naložené v oleji nebo octovém nálevu . Používá se na předkrmy, na pizzu , do rýžového nebo těstovinového salátu, jako příloha třeba k masu a tak dále . Je pravda že v Česku jsem je neviděla a většina lidí je možná ani nezná . Možná někdo pěstuje čerstvé? Ciao !! 😁

      Vymazat
  9. Já jsem to nikdy nejedla,i když zeleninu mám moc ráda.
    Přeji krásný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím z komentářů že kardo není běžně k sehnání, škoda, protože je nejen chutný ale i zdravý . Přeji hezký víkend i tobě ! 😊

      Vymazat
  10. Růženko, u nás je zelenina hodně v oblibě, ale o kardu jsem ještě neslyšela. Bydlím na malém městě a vzhledem k covidu nejezdíme do velkých měst za nákupy, jsme s manželem riziková skupina vzhledem k věku i chorobám.
    Přeji ti dny prožité ve zdraví. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře děláte, není o co stát - radši neriskovat ! Nakonec se dá dobře vařit i z toho co nabízí domácí trh . Taky přeji hlavně zdraví, opatrujte se 🤗

      Vymazat
  11. Ten rapikaty celer jsem jedl, přítelkyně z něj občas dělá zspekaninu... Jinak to má výraznou chuť a aroma, ale různé chřest apod... V restauraci mi připadají jako tráva... Ale arty ok je i pěkně kytka, prodávají se i semena, nám roste na zahrádce, ale to je asi jiný druh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba je to zrovna kardo , nevypadá to jako fotka nahoře? Takové bodláčí.. ale že semen se asi nepěstuje, nemám zdání . Ten chřest v restauraci bude asi ten malý, tenký, ten se tu vaří spolu s těstovinami a pak scedí, s máslem a parmezánem je to celkem pochoutka 😋

      Vymazat
  12. Artyčok jsem také nikdy nejedla, Růži. A budu si dávat pozor, jestli ho někde v obchodě aspoň uvidím. Díky za pěkný článek.
    Přeji pěkné dny a hlavně zdravíčko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Artyčok je dobrý jak klasický tak tenhle kardový. Ten klasický možná seženeš snadněji. Kromě toho že je dobrý, dělá dobře našim játrům a žlučníku . Když jsme u toho zdraví ... 😁 Hezké dny 🤗

      Vymazat