sobota 9. ledna 2021

Rizoto s vejcem (Risotto con uovo)

Dnes přináším další recept, který tu už jednou byl. Našla jsem fotografii která zmizela po zrušení blogu cz , trochu upravila článek (byl ještě bez háčků a čárek ) a protože se jedná o jeden z velmi jednoduchých a úspěšných  receptů, řekla jsem si, proč si ho nepřipomenout? 😊
******
 Věděli jste, že Itálie je největší  producent rýže  v Evropě ? Pěstuje se převážně v  Padánské nížině a spolu s těstovinami tvoří základ italské kuchyně. Správně připravené rizoto má být krémové konzistence a ne příliš  suché. K jeho přípravě potřebujeme čas, protože  nejdříve musíme rýži trochu orestovat v základu a pak postupně přilévat horký vývar aby se nepřerušil var. Je potřeba často míchat a další tekutinu přidávat až když je předchozí várka témeř vsáknutá do rýže -jen tak získáme opravdu chutné rizoto. Zrovna jako při přípravě těstovin i při vaření rizota jsou  Italové puntičkáři - existuje mnoho druhů rýže, podle velikosti zrnka a délky varu se pak určuje k jakému druhu pokrmu se hodi. Rizoto vyžaduje větší  zrnka a delší čas vaření . Rozhodně se nedoporučuje používat rýži předvařenou - ušetří čas, ale chuť vezme za své.
Dnešní recept je opět velmi rychlý a jednoduchý - stačí dodržet pár základních předpisů.
******************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby
8 plných hrstí rýže pro rizoto (asi 320 - 350 gr)
2 celá vejce
1 cibulka - nejlépe čerstvá
4 plné lžíce pravého strouhaného parmazánu - i víc,  parmazán není na škodu, naopak!
asi 3/4 litru horkého zeleninového vývaru - i z kostky
kousek másla
olej, sůl, pepř
****************************************************************************
Rýži propláchneme studenou vodou. Na olej dáme zpěnit nakrájenou cibulku a vložíme rýži.  Dobře mícháme a mírně orestujeme. Pak začneme podléhat, po naběračkách. Pokaždé zamícháme a když se vývar vsákne, přidáme další naběračku. Mezitím rozklepneme vejce, rozšleháme a přidáme 2 lžíce parmazánu. Když je rýže témeř měkká - nesmí se vysušit,ale zůstat vláčná - v Itálii říkají "a onda" -zvlněná -když pohnete kastrolem, rizoto by se mělo vlnit - odstavíme z plotny a vmícháme vejce se sýrem a kousek másla . Dobře vymícháme, podle potřeby dosolíme, přidáme špetku pepře a podáváme. Na talíři ještě posypeme sýrem. 
Vím, že dost lidí má k italskému “zvlněnému” rizotu výhrady, preferuje klasické suché . Je to většinou dané tím, že se použije nesprávný druh rýže a vznikne mazlavá kaše. Záleží i na kuchaři(kuchařce), o tom vím své,  než se mi podařilo vychytat ten správný druh a trik, leckterý šéf by zaplakal. Úplně řídké ho nedělám, jen hodně měkké .
Dále je potřeba, vlastně nutnost, podávat rizoto okamžitě, hned po uvaření. Pokud zbyde, dá se použit jako “rizoto al salto” , opečené rizoto, ale o tom zas příště . BUON APPETITO!



10 komentářů:

  1. Rýži s vejci jsem tedy ještě nikdy nedělala, ani vlastně nejedla.
    Takže je to pro mne určitá výzva vyzkoušet :-).
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, je to rychlé jídlo a chutné, hlavně když přidáš pěknou dávku parmazánu 😋

      Vymazat
  2. Na toto rizoto s VEJCEM, by naše babi řekla:"bóže, to mě poser voko"! Pardon, ale fakt by to řekla, já říkám super a vyzkouším. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 😂Tvoje babička mě tedy rozesmála! Já si původně myslela, že to bude něco jako rýže s míchanými vejci ale není, je krásně krémové , doporučuji 😋

      Vymazat
  3. Miluji italská rizota, děkuji za recept a zdravím, Růženko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já mám rizoto moc ráda a připravit se dá na hodně způsobů, tenhle je jeden z těch jednoduchých :-)

      Vymazat
  4. Zajímavé informace o rýži. A recept na určitě chutné rizoto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýži máme většinou spojenou s asijskými národy, taky mě překvapilo že se pěstuje i v Itálii, navíc v takovém množství. A kromě rizota se používá i na jiné pokrmy, neméně chutné 😋

      Vymazat
  5. Celkem se dá očekávat, že v Evropě se nejvíc rýže vgprstujr v Itálii... Je zajímavé, že v 50.letechvsr pokusné pěstovala i v bývalém Československu, u Nových Zámku. M

    OdpovědětVymazat
  6. Rýže potřebuje mokro, dřív se sbírala ručně a ze starých filmů jsem viděla, že sběrači, většinou ženy, stály po kolena ve vodě.

    OdpovědětVymazat