Povánoční období je charakterizováno především karnevalovými oslavami a následujícím masopustem. V Itálii jsou oblíbené sladkosti které se dost podobají těm našim - smažené kobližky v různých obdobách jako např.tvarohové, rýžové,jablkové nebo krupicové - fantazii se meze nekladou. "Cenci" jsou vlastně naše boží milosti jen mírně odlišné. V Toskánsku tento název znamená doslova "hadry" Dělají se v každém regionu pod jiným názvem, ale recept je podobný. Jinde v Itálii mají názvy jako "chiacchere" (hovory,drby) v Lombardii, "bugie" (lži) v Piemonte a tak podobně.
Mě osobně připomínají i naše krachle...zvlášť když jsou hodně tenké, např.protažené strojkem na těstoviny.
******************************************************************************************************************************************************
RECEPT:
300 g hladké mouky
50 g másla
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 plné lžíce cukru
sůl - větší špetka
vanilka
šťáva z půlky pomeranče a strouhaná kůra
2 lžíce rumu nebo dezertního sladkého vína
olej (nejlépe arašídový) na smažení
moučkový cukr s vanilkou na posypání
******************************************************************************************************************************************************
Rozpusťte máslo a rozšlehejte vejce. Do mouky prosejte prášek, přidejte cukr, sůl, vejce, šťávu a kůru z pomeranče, máslo, rum a vypracujte hladké těsto. Nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu.
Potom vyválejte tenké těsto - pokud máte strojek na nudlová těsta, použijte jej. Nakrájejte rádýlkem obdélníky asi 15x10 cm nebo podle vašeho vkusu a smažte ve vyšší vrstvě oleje. Vyndejte děrovanou naběračkou na savý papír aby se zbavily přebytečného tuku. Po částečném vychladnutí sypejte moučkovým cukrem. BUON APPETITO!
Růženko, já smaženému moc neholduji, ale zavzpomínala jsem na babičku. V období masopustu se u nás boží milosti smažily :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za zajímavé čtení a přeji hezké dny, Helena
Já také moc nesmažím a dnes už "cenci" raději kupuji od známého pekaře. Jsou lehounké a křehké :-)
VymazatRůženko, cenci vypadají náramně a opravdu připomínají naše krachle. 👍 Dělávala je moje babička. Byla excelentní pekařka, pracovala v pekárně, ale i doma se vyznamenávala. I když jsem převzala rodinné recepty, nikdy mi to tak nechutná, jako tehdy od babičky. Možná je to jen úhel pohledu, či vzpomínky na zidealizované dětství. 😊
OdpovědětVymazatMěj hezké a hlavně zdravé dny 💓🍀
Já je taky kupuju od pekaře. Doma jsme je moc nedělávali, ale musím říct že italské jsou výborné. S těmi babičkovskými recepty je to asi tak, že jednak je to vzpomínka na dětství a pak i suroviny mohly být jiné než dnes. Třeba na sádle a na másle se už smaží velmi málo, aspoň tady. Hezké dny i tobě :-)
VymazatHned si to vytisknu a pokusím o milosti.Ještě jsem to nikdy nejedla.
OdpovědětVymazatPřeji krásný den ☺
Jestli jsi je nikdy nejedla, měla bys napravit, jsou opravdu výborné. Sice neodpovídají na 100% dnešní zdravé výživě, ale jednou za čas neškodí (a potěší!)
VymazatPodobné se dělávají v Polsku, nevím, jak jim říkají, ale chutnají fantasticky! :)
OdpovědětVymazatMyslím, že v Evropě je dělají skoro všude, mění se jen název. Podobně asi jako koblihy, tady se dělají také, ale místo marmelády dávají cukrářský krém, jmenují se "bomboloni" Opravdu bomba, ale výborná 😋
VymazatBoží milosti dělávala maminka a byly výborné. ☺
OdpovědětVymazatTomu věřím, maminky a babičky nikdy nezklamaly! Dneska je to samý šéfkuchař a kolikrát se člověk nenají 😉
VymazatCo ti budu povídat, slintám.
OdpovědětVymazatNormálně slintám a tak to zakousnu jablkem.
Tento týden jsem posílala Sofince cukroví, ta mlaskala a říkala, že peču nejlépe :)
Mimochodem, zkrachovala pátá největší cestovka, u které mám koupený zájezd na Sicílii, tak teď z nich budu tahat peníze.
Smutný čas tu máme.
Babičky pečou vždycky nejlépe 😁 O té cestovné jsem četla, i tady dostávají na frak. Moje snacha v jedné pracuje ale tam jsou klienti stylu “ objednejte mi letenky na Maledivy s vilou, jachtou a helikoptérou.”
VymazatDržím palce ať ti aspoň vrátí peníze, dost se cukají 🤨
Ahoj Růži, milosti také dělávám, recept mám od maminky,ta dělávala překládané. Byly pracné,ale výborné.Mám i několik jednodušších receptů,ty dělám častěji.A pro pobavení :-) synovec,když byl malý,nemohl si vzpomenout na název Boží milosti,tak povídá "teto budou Boží muka? :-))
OdpovědětVymazatRůži,přeji pohodu a hodně zdravíčka :-) Alena
Pracné jsou, už jen stát u plotny a smažit! Možná měl tvůj synovec pravdu, že to jsou "Boží muka" :-)) Opravdu vtipný překlep (vlastně "přeřek" :-))
VymazatAle stojí za to, dobrota je to úžasná. Moc zdravím!
Tak ty jsou pěkné
OdpovědětVymazat