Přišel čas na další bábovku! Většinou dávám přednost receptům, kde se šlehají celá vejce a přidává olej místo másla, které se musí nechat změknout nebo rozpustit..čistě z praktických důvodů, ne z dietních, protože tak často zas moučníky nedělám. Tentokrát jsem našla recept na Pinterestu který mě zaujal už názvem - jogurtová bábovka sousedky Karolíny. Zajímavé na něm bylo hlavně to, že v ní není žádný jogurt, ale tvaroh :-), takže se naskýtá otázka, zda Karolína napsala špatně recept, nebo byl uveřejněn recept, který s Karolínou nemá nic společného.
Vejce se musí rozdělit na žloutky a bílky a máslo rozpustit, ale i když byl postup o něco delší, ingredience se mi zdály velmi chutné, a pustila jsem se do toho.
Jen jsem měla pouze 200 gr tvarohu (používám rikotu) a v receptu bylo uvedeno 250 gr, takže jsem dala i méně másla a o krapet méně cukru.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 středně velká vejce
150 gr cukru
150 gr másla
200 gr tvarohu (rikoty)
200 gr mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
strouhaná kůra z jednoho citronu
šťáva z poloviny citronu
trochu citronového likéru Limoncello nebo vaječného koňaku (podle potřeby)
špetka soli
***************************************************************************************************************************************
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme prochladnout. Formu na bábovku (použila jsem formu na věnec o průměru 24 cm, klasickou bábovkovou je lepší vzít o něco menší) dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky šleháme s cukrem do pěny až směs zesvětlá, pak přidáváme po částech tvaroh, prochladlé máslo, citronovou šťávu a kůru.
Mouku s práškem vpracujeme do těsta po lžících přes sítko , nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
Kdyby se ještě před přidáním sněhu směs zdála hustá, přidejte trochu mléka nebo vhodného likéru (dala jsem asi dvě lžíce Limoncella, ale dobře poslouží i vaječný koňak).
Originál obsahoval i hrst rozinek namočených v rumu, které jsem vynechala, nicméně mohly by se v bábovce dobře vyjímat. Karolína se na mě snad zlobit nebude, její recept už stejně zprznil někdo přede mnou :-))
Bábovku jsem pekla bez horkovzduchu na 170 - 180° asi 35 minut, ale klasická forma na bábovku je vyšší než ta na věnec a pravděpodobně bude potřeba o něco déle. Jako vždy je nejjistější vyzkoušet špejlí.
Bábovku nechte prochladnout ve formě a pak vyklopte a pocukrujte.
Pokud jí chcete mít tak hezky prouhatou jako je ta moje, vyklopte na mřížku a teprve po úplném vychladnutí obraťte :-) Bábovka je velmi vláčná, ještě lepší se mi zdála druhý den a má svěží citronovou chuť.
BUON APPETITO!
Dobrý večer, prosím, kde lze koupit tuto formu? Asi není v ČR dostupná, že? Děkuji za info a přeji klidné dny.
OdpovědětVymazatDobrý večer, forma je italská na věnec, kterému se tady říká “ciambella” (čte se čambela). Je buď hladká nebo má vroubky jako třeba tahle https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/2020/06/pomerancova-babovka-s-cokoladou.html?m=0
VymazatTy proužky jsou od toho, jak jsem tu hladkou vyklopila na mřížku 😉
V českých receptech jsem pár receptů na ciambellu našla - ty samé jak na bábovku, i tahle tvarohová je český recept. Jestli se v Česku prodává to nevím, mohla byste zkusit přes Amazon . Ať se podaří, přeji hezké dny 🤗