úterý 20. června 2017

Těstovinové saláty (Insalate di pasta fredda)

Těstovinový salát je z těch pokrmů, které nám usnadňují život v horkém létě. Může se připravit s předstihem, třeba po ránu kdy je v kuchyni ještě snesitelně ale i na poslední chvíli.
Používá se jakýkoliv druh krátkých těstovin (vřeténka, penne, farfalle-mašličky apod.) jediné co musíte striktně dodržet je kvalita těstovin, jinak přijde vše vniveč!
Těstoviny musí být vyrobené z tvrdé pšenice (grano duro) a uvařené "al dente", t.j. na skus, trochu zatuhlá. U méně kvalitních těstovin toho stěží dosáhnete, buď zůstanou tvrdé nebo se rozvaří.
Když je "pasta" uvařená jak má být, sceďte jí a zchlaďte pod studenou tekoucí vodou, ale jen rychle, žádné máčení, ztratila by se chuť. Pak jí osušte papírovou utěrkou a vhoďte do mísy kde jste již připravili ostatní suroviny.
Většinou se používá zelenina, ať čerstvá nebo konzervovaná, tuňák, šunka, mozzarella atd. Hlavní je mít na paměti, že se jedná o lehký letní pokrm a nezatěžovat jej velkým množstvím ingrediencí nebo dokonce různými průmyslovými omáčkami a pochutinami.
Uvedu několik příkladů pro inspiraci:
********************************************************************************************************************************************
Salát s tuňákem a citronem
Pro 6 osob:
500 gr těstovin
200 gr tuňáka v oleji nebo přírodním nálevu
2 lžíce sekané petrželky
1 lžíce jemně strouhané kůry z dobře omytého citronu
citronová šťáva - řiďte se vlastní chutí, já dávám asi lžíci
olivový extra panenský olej
sůl a pepř
******************************************************************************************************************************************
Těstoviny uvařte podle návodu a sceďte když jsou mírně zatuhlé. Propláchněte a osušte je papírovou utěrkou a dejte do mísy kde jste rozkouskovali okapaného tuňáka, přidali strouhanou kůru a šťávu z citronu.Dobře promíchejte, přidejte petrželku, olej, sůl a pepř a znovu promíchejte. Nechte krátce uležet a podávejte.Je to velmi osvěžující pokrm.


******************************************************************************************************************************************
Salát caprese
Pro 6 osob:
500 gr těstovin (penne, vřeténka)
300 gr cherry rajčátek
300 gr malých (třešničkových) mozzarelek
hrst bazalky
olej, sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Uvařte těstoviny podle nahoře napsaného návodu. Rajčátka nakrájejte na kousky a přepůlte mozzarelly.Pokud nemáte ty malinké, nakrájejte na malé kousky normální mozzarellu. Vše smíchejte s těstovinami, přidejte natrhané lístky bazalky a ochuťte olejem, solí a pepřem Můžete přikápnout trochu vinného octa. Dobře zamíchejte a po krátkém uležení podávejte.









10 komentářů:

  1. Další prima rychlorecepty od tebe. Včera u nás bylo pořádné vedro a má vydržet. Caprese udělám ještě dnes, už se vaří voda na těstoviny. Mozzerellu i rajčátka mám v lednici, bazalku zelenou i fialovou na zahradě, jídlo bude hezky barevné, rychlé a určitě moc dobré. Těstoviny máme rádi. Měj se hezky.  🥗 🍝 🌞 🙋

    OdpovědětVymazat
  2. Super, tyhle neznám . U nás frčí těstoviny smíchané s jarní cibulkou, červenou a žlutou paprikou a s rajčátky. Dochutím kořením, nejraději mám italské bylinky, osolím a přidám trochu majonézy. Kluci to zbožňují a když se k tomu udělá ryba nebo kus masa, jsou v sedmém nebi .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Doufám, že chutnalo když sis i přivstala!     Jsou to ideální jídla v horkém létě které nás zřejmě nemine

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Zkus ten s tuňákem, tam už je i ryba a jestli vám chutná s majonézou, klidně jí tam přidej

    OdpovědětVymazat
  5. Růži,se saláty mi jdeš dobře do noty Na příští týden bude nějaké chystat,tak se mi inspirace hodí
    A jak se tak na ně dívám,dala bych si i v tuto noční hodinu     

    OdpovědětVymazat
  6. Jestli tam máte taky teploučko, je to nejlepší řešení Mám jich ještě pár v zásobě, v nejbližší době dodám recepty   

    OdpovědětVymazat
  7. Nejvděčnější oběd, svačina i večeře pro letní dny a po proflámované noci dobrá snídaně s půllitrem Plzně     

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: To poslední jsem ještě nezkoušela     

    OdpovědětVymazat
  9. Jéé, kam zmizelo foto caprese  😱 😥 👻

    OdpovědětVymazat
  10. Kdoví?? Náhodou jsem se sem podívala a opravdu zmizelo.. Blog někdy dělá podobné žerty...dala jsem ho tam zpátky   

    OdpovědětVymazat