pátek 2. června 2017

Kantonska rýže (Riso alla cantonese)

Kantonská rýže je recept čínského původu, ale je velmi oblíbená i v Itálii protože se svou chutí podobá italskému rizotu, např. tomu se šunkou a hráškem nebo rizotu se salsicciou a hráškem.
Pro jeho přípravu je nejlepší používat dlouhozrnnou rýži (typu "basmati") uvařenou a pak smíchanou se šunkou, hráškem, cibulí, míchanými vejci a trochou sojové omáčky která pokrmu dodá orientální chuť.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 gr rýže Basmati (nebo jiná rýže s dlouhým zrnem či rýže pro rizoto - ne předvařená!)
150 gr šunky
250 gr hrášku
1 cibule
3 vejce
1 lžíce sojové omáčky
olej
sůl
****************************************************************************************************************************************
Rýži dobře propláchněte studenou vodou a sceďte, pak jí dejte vařit do osolené vody asi 10 minut - musí zůstat "al dente" t.j. na skus, mírně tuhá. Mezitím dejte vařit - nejlépe v páře - i hrášek (můžete použít i mražený), pokud máte čerstvý stačí jej povařit pár minut v horké vodě, sceďte a dejte stranou.
Nakrájejte velmi jemně cibuli a polovinu jí přidejte do rozkvedlaných vajec. Na pánvi s trochou oleje umíchejte vejce aby byla tuhá, pak je roztrhejte vidličkou na dost malé kousky. Dejte do misky a do té samé pánve (šetřím nádobí :-)) vložte šunku nakrájenou na kostičky spolu s hráškem a za stálého míchání poduste zhruba 2 minuty.
Mezitím se uvařila i rýže kterou sceďte a nechte okapat v cedníku.
A jsme u konečné úpravy : do většího kastrolu nebo hluboké pánve dejte olej a zbytek cibule kterou jen podusíte, nesmí se osmažit aby nebyla příliš cítit. Přidejte rýži a sojovou omáčku, dobře promíchejte a vložte zbytek - šunku s hráškem a rozkouskovaná vejce. Osolte, snižte plamen na minimum a asi 1-2 minuty míchejte aby se všechny ingredience propojily a prohřály. Ihned podávejte a dobrou chuť! Usmívající se

12 komentářů:

  1. Nedávno jsem podobný recept vyzkoušela. Spojení vejce a rýže mi připadalo trochu divné, ale výsledek byl moc dobrý.   

    OdpovědětVymazat
  2. O spojení rýže s vejci jsem nikdy neslyšela, takže určitě vyzkouším. Takových rychlých receptů můžeš dávat na blog celé léto a bude to super. Díky za prima recept. 🙋

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Někdy zdání klame Nevím jestli je to opravdu čínský originál, ale v Itálii ho upravují takhle i v čínských restauracích

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: To znám - čím méně času se v létě stráví u plotny, tím líp ! Tahle kombinace není vůbec špatná a je to opravdu "bleskovka"   

    OdpovědětVymazat
  5. Kdysi můj přítel procestoval Asii a díky němu jsem se naučila dávat do rizota i do různých rýžových směsí omeletu.
    Mám to moc ráda, dá to jídlu úplně jiný rozměr.
    Nádherná fotka v průčelí blogu...asi zase poletíme na Ischii   

    OdpovědětVymazat
  6. Vidím že Itálie opět volá.. Fotka nahoře je vzatá z internetu, ale taková místa v Toskánsku opravdu existují..   

    OdpovědětVymazat
  7. Tak rizoto dělám docela často, ale s vejcem mě to niky nenapadlo...

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: V Itálii se dělá rizoto s vejcem ale dává se  syrové​ a promíchá, nebo se přidává i pancetta (rizoto alla carbonara)

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, to je zajímavý a hlavně rychlý recept, určitě ho vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  10. Většinou se tu vaří rychle A v létě​ kuchyní spíš jen probíham

    OdpovědětVymazat
  11. Kantonskou rýži mám moc ráda, dávám si ji jako přílohu v čínské restauraci .

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem jí taky poznala v čínské restauraci, kdysi byla jedna jediná v Praze. Byla výborná - jak rýže tak restaurace     

    OdpovědětVymazat