pondělí 27. února 2017

Špagety se škeblemi (Spaghetti con le vongole)

Špagety se škeblemi jsou typickým středozemním pokrmem. Za jejich vznik vděčíme Neapoli odkud se rychle rozšířili po celé Itálii a odtud do světa. Osobně používám škeble konzervované, již očištěné bez písku a bez skořápek, je to jednodušší a rychlejší než kupovat a čistit čerstvé. Také nepředpokládám že by se jimi (těmi čerstvými) hemžily české trhy, takže předkládám recept v této zjednodušené úpravě.
Jako většina typických italských receptů budete potřebovat pár surovin - v tom je jejich krása.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
400 gr špaget
200 gr konzervovaných vyloupaných škeblí ( s nálevem to bude zhruba jednou tolik )
2 stroužky česneku
2 lžíce petržele
olivový olej extra panenský
sklenka bílého suchého vína
peperoncino nebo pepř
*************************************************************************************************************************************
Na větší pánev která pak dokáže pojmout i špagety vlejte olej a když se ohřeje vhodte do něj oloupané stroužky česneku, nechte je zezlátnout. Lépe se osmahnou když pánev nakloníte aby byli ve vyšší vrstvě oleje, pak je vyjměte. Vložte scezené škeble, promíchejte a zalijte vínem. Zvyšte plamen aby se odpařil alkohol a opět zmírněte, přilejte i trochu nálevu aby nezůstaly suché.
Nechte chvíli povařit - stačí pár minut, mezitím dejte vařit špagety "al dente" - nebo-li na skus,trochu tuhé, protože se dovaří spolu se škebličkami. Nechte si stranou naběračku vody ve které se těstoviny vařily - poslouží pro eventuální zředění - a špagety sceďte. Vhoďte je do pánve, přidejte mletý pepř nebo ještě lépe peperoncino, zřeďte nálevem nebo vodou je-li potřeba, posypte sekanou petrželkou a dobře promíchejte na mírném plameni. Opatrně se solí, škeble jsou ve slaném nálevu!
Existuje i "červená verze" - může se přidat několik dobře zralých nakrájených rajčátek nebo v případě nouze i pár lžic rajského protlaku či drcených rajčat.
Parmezán se u jídel s rybami nepoužívá, ale... pro jeho milovníky, mezi které se počítám, se může udělat i vyjímka.. I v Itálii existuje známé pořekadlo "proti gustu žádný dišputát" aneb "I gusti non si discutono"..BUON APPETITO! Usmívající se

17 komentářů:

  1. Krásné neapolské ráno, dnes nejsem dobrý Ital, já škeble nemůžu, ani když zavřu oči     

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, tak tohle bych hned ochutnala :)  jenoduché a určitě moc dobré

    OdpovědětVymazat
  3. Těstoviny máme moc rádi, ale v kombinaci se škeblemi bych to jedla jen já a dcera. Pánové by ani nedovolili přinést to na stůl.
    Budeme si ( pokud seženeme škeble) to muset s dcerou uvařit, až budeme doma sami. 😍

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Já z těch rybích potvůrek jím právě jen škeble nebo krevetky ale musí být už očištěné a s těstovinami nebo rýží pak jsou moc dobré Z ostatních ryb ty které se podobají filé (třeba treska) nebo pstruhům Prostě jsme nevyrostli na rybách

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Přesně tak, než se uvaří "pasta" je hotové i "sugo"   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Vím že v našich krajích tahle kombinace není příliš obvyklá Ale kdo má ryby rád, tak ocení, chuť je výborná, příprava jednoduchá a rychlá   

    OdpovědětVymazat
  7. Já obdivuji všechny, kdo toto může jíst. Já nemohu ani koukat, promiň.

    OdpovědětVymazat
  8. A tohle bych si dala určitě. Akorát bez těch škeblí .

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Chápu tě Já byla taky zpočátku nedůvěřivá, ale když všem tak chutnalo.. Z opatrnosti dělám jen tyhle konzervované, ale musím říct že rybinou moc cítit ani nejsou a už mi taky chutná!   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Bez škeblí bys měla výborné "spaghetti aglio olio peperoncino" aneb špagety s česnekem, olejem a peperončínem do kterých se dává i sekaná petržel a je to super klasika!!   

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle bych si hrozně ráda dala, minimálně na ochutnání. I s těmi škeblemi...

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:Tak vidíš, aspoň někdo!   

    OdpovědětVymazat
  13. Často jsem to jedla na Istrii, fantastické. Někdy s chobotničkama, jindy s krevetama, úžasná chuť.
    Nejlepší je, když si to my suchozemci dáme čerstvé u moře.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Přesně tak, u moře chutnají nejlíp, asi jako pivo chutná nejlíp v hospodě   

    OdpovědětVymazat
  15. Růženko, určitě je to výborné, ale já žádné mořské potvůrky nejím. Synova rodina je zbožňuje, prý jsou výborné.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Taky jsem je neznala a nejím úplně všechny. Tyhle jsou malé a spolu se špagetami je to moc dobré jídlo   

    OdpovědětVymazat