neděle 12. února 2017

Tvarohová buchta s jablky a sladkou krustou

Italské hospodyňky se do pečení moučníků příliš nehrnou, většinou se dorty, zákusky a drobné cukroví kupují v cukrárně. Ale tradiční "torta di mele" - doslova jablkový dort se dřív nebo později objeví v každé domácnosti, recepty se často dědí z generace na generaci a každá rodina má ten svůj, tak jak pekla maminka, babička, teta atd. Prostě tak jako všude na světě, určité dobrůtky jsou vzpomínkou na dětství a občas se tam rádi vracíme právě cestou přes žaludek...
Dnešní recept je od paní jménem Lucia která se o něj ráda podělila s celým naším kolektivem a moc jí potěšilo, že jej posílám do světa :-))
********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr polohrubé mouky
250 gr tvarohu (ricotta)
150 gr cukru
2 vejce
50 ml mléka
1 prášek do pečiva
vanilka
špetka soli
trochu skořicového cukru
pár lžic rostlinného oleje
2 větší jablka (nejlépe renety)
strouhaná citronová kůra
hrst třtinového cukru
*****************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme všechny potřeby - mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a vanilkou. Tvaroh a vejce si vyndáme z lednice, odměříme mléko. Jablka oloupeme, jedno nakrájíme na malé kousky, druhé na čtvrtky a poté na plátky - bude zdobit povrch.
Do mísy rozklepneme vejce a ušleháme s bílým cukrem, pak postupně přidáváme tvaroh (použila jsem ricottu). Potom přijde na řadu střídavě mléko a mouka, citronová kůra. V originálním receptu nebyl žádný tuk, pár lžic rostlinného oleje jsem přidala, není na škodu, ale myslím že by moučník byl dobrý i bez.
Umícháme těsto do kterého přidáme kousky jablek - ty jsem posypala trochou skořicového cukru aby dostaly český nádech :-)
Použila jsem kulatou formu o průměru 26 cm, vyložila papírem na pečení spodek, okraje nevymazávám, zůstanou tak rovné - po upečení objedu moučník kolem dokola nožem.
Těsto vlijeme do formy a povrch poklademe dokola plátky jablek které trochu kolmo zasuneme do těsta.
Hustě posypeme třtinovým cukrem a dáme péct 30 minut při asi 170° - jako vždy záleží na vaší troubě. Pak ještě asi na 5 minut zapneme gril aby cukr na povrchu zkaramelizoval. I tady se řiďte troubou, zrakem a čichem (prostě nespálit!)
Nechte chvíli prochladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na mřížku. Vychladlé cukrujeme moučkovým cukrem. Je to dobrota Mrkající!

12 komentářů:

  1. Tvoje pečení se u nás stává tradicí / včera jsem pekla sušenky s kukuřičnými lupínky /, vždy v pondělí jezdí za děvčaty a moje dcera již od dveří testuje....Dneska máme něco od Italky ?       
    Takže dneska budou od Italky sušenky a příští týden zkusím tenhle moučník

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to musí být veliká dobrůtka, dokonce to nevypadá až tak složitě. Každopádně díky za receptík, moučníček vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Vaření a pečeni podle tvých receptů je u nás už zaběhnuté. Příští víkend máme navštěvu, už vím co budu péct. Kombinace jablek a tvarohu má vždy úspěch, takže vyzkouším. 🍕🍪 Upeču k čaji oblíbené sušenky a zima, která se pořád drží zuby nehty, nám náladu nepokazí. 🙋

    OdpovědětVymazat
  4. U nás si zase život bez pečení nedokážeme představit .
    Vypadá to náramně, jablíčka já miluju a v kombinaci se skořicí nemají chybu .

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:Ani nevíš jak mě to těší!! Já si k tobě zas chodím hezky počíst

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Složité to opravdu není - to by Italky nepekly!   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Ještě pořád zima? Tady dnes úplně jarní den a má tak být celý týden, ale ono ještě nějaké překvapení přijde
    Jsem moc ráda že vám chutná!   

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: To máš pravdu, nedovedu si představit jak život bez pečení, tak jablíčka bez skořice Přivezla jsem z Prahy hodně skořicového cukru a obdarovávám italské hospodyňky - skořice tady je, ale není moc používaná

    OdpovědětVymazat
  9. ÓÓÓ...to vypadá velice dobře,Růži
    Už máš odpověď na komentář.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Díky! Už jsem se u tebe byla podívat a je to paráda!

    OdpovědětVymazat
  11. Růženko, už mám plnou pusu slin, to je určitě dobrůtka, musím si to opsat.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Mohu doporučit, je měkká, ale na povrchu trochu křupavá, voní po skořici a jablíčkách..   

    OdpovědětVymazat