pondělí 20. února 2017

Cizrnová polévka s brambory

Horká polévka přijde v chladném období vždycky vhod. U Italů je to sice častěji "pastasciutta" - jejich oblíbené těstoviny které se servírují jako první chod, ale v italské kuchyni je i dost polévek, hustých tak že v nich doslova stojí lžíce..
Oblíbené jsou obzvlášť luštěninové, které se připravují zejména v Toskánsku. Říká se jim "zuppe" od slova "zuppare" což znamená namáčet. V dobách dřívějších, kdy tvořily hlavní a často jediný chod se do nich totiž pro větší výživnost a zasycení vícero strávníků lámal chléb.
Pro dnešní recept budete potřebovat cizrnu (římský hrách). Lze jí použít jak suchou - v tom případě je nutno luštěniny namočit přes noc do studené vody - anebo konzervu. V prvním (lepším :-)) případě uvařte luštěniny do měkka, což trvá zhruba hodinu a půl - ve vodě musí být jen potopené, ne utopené a solí se až když jsou téměř hotové.
********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr uvařené cizrny
2 větší brambory
1 cibule
4 lžíce sekaných rajčat z konzervy
200 gr těstovin (nejlépe "tagliatelle" - široké nudle nebo jiný krátký formát)
rozmarýn
olivový olej extra panenský
sůl a pepř
**********************************************************************************************************************************
Ve větším kastrolu na mírném plameni krátce osmahněte nakrájenou cibuli - musí jen zesklovatět. Pak přidejte polovinu vařené cizrny, polovinu na malé kostičky (max. o straně 1cm) nakrájených a propláchnutých brambor a pár snítek rozmarýnu. Nechte na ohni pár minut aby se ingredience dobře propojili, pak zalejte asi 600 ml horké vody a vařte zhruba 20 minut na velmi mírném ohni. Potom vylovte (nebo se aspoň pokuste :-)) rozmarýn a vše rozmixujte ponorným mixérem.
Pokud použijete tagliatelle, rozlámejte je na kousky, polovinu zbylé cizrny rozmačkejte na hrubo vidličkou a druhou polovinu nechte vcelku a vše vhoďte do polévky spolu s kostičkami brambor a rajčaty nebo protlakem.
Nechte mírně vařit za častého (dost častého) míchání a mějte při ruce trochu horké vody kdyby polévka přece jen příliš zhoustla. Bude hotovo zhruba za 10 - 12 minut, když jsou brambory měkké. Mějte na paměti, že těstoviny i brambory ještě dojdou, protože je dobré nechat polévku chvíli odpočinout.
Dochuťte solí a pepřem, na talíři pokapejte trochou extra panenského oleje a kdo chce může si přisypat lžíci parmezánu. Kdo ochutnal, dá mi za pravdu že je to chutný, výživný a zdravý pokrm. BUON APPETITO!Usmívající se




10 komentářů:

  1. Hlavně hodně parmazánu      , já polévky miluju, takže co nejdříve vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  2. Spoustu parmezánu    Viděla jsem tvojí snídani, takhle ale nesnídá Italka! Slané ne, jen sladké a už vůbec ne v tak nekřesťanskou dobu!

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, to vypadá úplně parádně. Vzhledem k tomu, že jsem polívková a manžílek taky, tak máme další tip!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Je to kompletní jídlo, bílkoviny, uhlohydráty, vláknina.. ani vám nebude chybět maso   

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle mi trochu připomíná chutný německý Eintopf, všechno zdánlivě nekombinovatelné v jednom hrnci .

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Trochu to Eintopf připomíná ale jen proto že je to jídlo z jednoho hrnce V tom německém je myslím i maso.. a chutě se kombinují dobře, Italové mají někdy pro náš zvláštní kombinace, ale když ochutnáš musíš jim dát za pravdu, všechno je jak se říká "vymakané"

    OdpovědětVymazat
  7. Husté polévky vaříme, jsou hodně podobné tvojí, jsou výborné. Pokud je taková polévka, druhý chod už není.  🍲 🙋

    OdpovědětVymazat
  8. Já nejsem vyloženě polévkový typ, proto  za mne nee, ale možná by si dal manžel.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Proto je taky ráda vařím!   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Tady naštěstí chutná všem což je velká výhoda   

    OdpovědětVymazat