pondělí 9. ledna 2017

Rizoto s artyčoky (Risotto ai carciofi)


Artyčok je velmi zdravá zelenina, podporuje funkci žlučníku a jater, snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Podporuje i trávení a látkovou výměnu. Kromě toho obsahuje velké množství vitamínů, draslíku a železa a jsou vhodné i pro detoxikaci. Jeho sezóny jsou hned dvě - na jaře a na podzim, daří se mu v mírném podnebí a i vzhledově je moc hezký - vypadá jako velký květ. Jediná "nevýhoda" je, že při jeho loupání zbarvuje prsty do černa a tak je lepší si před přípravou potřít ruce citronem který tomu zabraňuje. Z toho samého důvodu - černání - se oloupaný a rozkrájený musí ponořit do studené vody s citronovou šťávou.
Dnes si připravíme rizoto s artyčoky. Rýži použijte speciální pro rizota rozhodně ne předvařenou!
Pravé italské rizoto musí být krémovité konzistence "a onda" - což znamená vlnění - jestli je správně po italsku uvařené zjistíte tak že když pohnete nádobou ve které se vařilo sem a tam, musí se mírně vlnit.
Tohoto efektu se dosáhne, když budete mít trpělivost a během vaření po částech podlévat horkým zeleninovým vývarem.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
3 artyčoky
1 litr zeleninového vývaru
1 šalotka
50 gr strouhaného parmezánu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano nebo Gran Moravia)
1/2 citronu
30 gr másla
olivový olej
sůl a pepř
sekaná petržel
********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme artyčoky. Odstraňte první vrstvu tvrdých listů a odřízněte špičku a stonek. Pak je rozpůlte a vyndejte chloupky které se nacházejí uprostřed. Rozkrojte ještě jednou na čtvrtinky a namočte je do misky se studenou vodou a šťávou z citrónu.
Připravte si zeleninový vývar, pokud chcete ušetřit čas, použijte kostku nebo jiný podobný preparát.
Artyčoky vyjměte a opláchněte, nakrájejte na jemné plátky a spolu s olejem poduste na pánvi - stačí zhruba 6 - 7 minut.
Nakrájejte šalotku a dejte do kastrolu s olivovým olejem na mírný plamen, když zesklovatí vložte rýži, zvyšte plamen a nezapomeňte stále míchat aby se nepřipálila. Asi po 2 minutách zmírněte a začněte přilévat horký vývar, vždy naběračku, míchejte až jej rýže vsákne a přidejte další. Musí se vařit pomalu. Chce to trpělivost, ale pro výsledný efekt je nutná. Asi v polovině přípravy - zhruba po 10 minutách - přidejte artyčoky a pokračujte ve vaření a postupném přilévání vývaru. Když je rýže téměř měkká - mějte na paměti že ještě dojde, takže musí být dostatečně mokrá (ale ne utopená!) sundejte z ohně a dochuťte solí, pepřem, vmíchejte máslo a parmezán. Zamíchejte a před podáváním nechte asi 3 minuty odpočinout pod pokličkou. Rozdělte na talíře a servírujte posypané trochou jemně sekané petrželky.
Pro "masožravce" osmahněte na pánvi ve které jste připravili artyčoky na kostičky krájenou pancettu - itaskou slaninu nebo kvalitní šunku a vmíchejte.Vaše "risotto ai carciofi" je hotové.BUON APPETITO! Usmívající se

10 komentářů:

  1. Právě na takové jídlo mám teď chuť. Lehké, zdravé a určitě moc dobré.
    V obchodech moc artyčok vidět není, doufám, že ho seženu.
    Hezký týden.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Taky doufám že ho seženeš protože po těch vánočních bakchanáliích jsou na žlučník balzám! Třeba i jen uvařené a pokapané olivovým olejem. Voda z nich by se měla pít, je velmi účinná i když hořká jako pelyněk   

    OdpovědětVymazat
  3. Růženko,to musím být velká makačka připravit ty artyčoky.Já jsem je stejně asi viděla jen na obrázcích
    Přeji dobrou noc

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju vlnění a znova budu opakovat, že je to maisterstick, když se to umí.
    Měla jsem letos v Itálii třikrát, pokaždé jiné, pokaždé chutnalo jinak, ovšem jedno bylo gastronomický orgasmus...delikátní, snad ani hubu na to nemám, velebnosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, přiznávám bez mučení, že artyčoky neznám, natož z toho něco uvařit. Ale kdyby mi to někdo nabídl, tak bych určitě ochutnala. A třeba bych n¨mluvila jako BEALLARA.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Není to makačka, jen se pak u rizota musí stát a často míchat - ať je s artyčoky nebo s něčím jiným Nicméně i tak příprava vyžádá zhruba 30 - 40 minut, což jde   

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:    To je přímo milostné vyznání italské kuchyni A vidím že tvoje geny zdědil i někdo jiný   

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Když je dobře udělané, risotto je opravdu pro fajnšmekry Většinou se používá pár ingrediencí, ale musí k němu být ta správná rýže i ostatní, žádné náhražky ani improvizace - na svá jídla jsou Italové hákliví!

    OdpovědětVymazat
  9. [7]:Musíš uznat, že jako Italové mají obrovské mezery v servírování pasty, to tak to kvalitně jako náš Soptík nedokážete.
    Moje první rizoto v životě dělala moje dcera před skoro 10lety, spotřebovala na to víno za 500kč, myslela jsem, že mě odvezou, ale výsledek byl neuvěřitelný...prostě kvalita surovin je u vás na prvním místě.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To víno jste doufám i pily, protože do rizota stačí tak malá sklenka Ale přesně v tom je celý zázrak italského vaření - málo ingrediencí, ale musí být "ty pravé" a pak  žádné "zaplácávání" sýrem, kečupem a prapodivnými omáčkami. A je to!! Holčička je opravdu kouzelná    

    OdpovědětVymazat