pátek 20. ledna 2017

Brasato na červeném víně (Brasato al vino rosso)

Dnešní recept má svůj původ v regionu Piemonte v severozápadní Itálii jehož hlavním městem je Turín (Torino). Vhodný pro zimní období, vyžaduje začít s přípravou o den dřív a hlavně kvalitní ingredience - především maso a červené víno! Rozhodně ne krabicové, pokud nemáte zrovna italské použijte suché, tedy ne sladké červené víno a bude to celá láhev. Nešetřit, nevyplácí se - jelikož budete potřebovat i pěkný kus kvalitního hovězího - z menšího množství tento pokrm nevyjde jak má - nevhodné víno by mohlo vše pokazit. Množství stačí asi pro 6 lidí.

*********************************************************************************************************************************
INGREDIENTI:
1 kg zadního hovězího masa
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 bobkové listy
2 hřebíčky
lžičku snítek rozmarýnu
pár kuliček celého černého pepře
1 láhev ( 0,75 l ) červeného suchého vína
50 gr másla
olivový olej
sůl
slanina pokud jej chcete prošpikovat
**********************************************************************************************************************************
Den předem si připravte přiměřeně velkou nádobu aby se do ní vešel celý kus masa a víno. Oloupejte a oškrábejte zeleninu a nakrájejte na kousky - nemusí být ani příliš malé. Obložte jimi maso tak aby bylo celé pokryté, přidejte i rozmáčknutý česnek, rozmarýn, bobkový list a koření. Můžete jej i trochu prošpikovat slaninou a ovázat motouzem, bude lépe držet tvar. Vše zalijte červeným vínem, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte marinovat nejméně 10 hodin - nejlépe přes noc.
Pokud nemáte v bytě velké teplo, nemusíte jej dávat ani do lednice, ideální je studená spíž.
Po uplynutí této doby vyndejte maso z marinády a osušte papírovou utěrkou. Do kastrolu dejte pár lžic oleje a máslo - jakmile se rozpustí, vložte maso a opečte po všech stranách. Když je zezlátlé, vlejte na něj všechnu marinádu, zvyšte plamen aby se dosáhlo varu, pak zeslabte, přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni dusit asi 2 a půl hodiny za občasného obracení. Asi v polovině přidejte sůl a pepř.
Když je maso hotové - má být velmi měkké - vyndejte jej z kastrolu, zabalte do alobalu a zatímco si takhle hezky odpočívá, rozmixujte ( i ponorným mixérem) omáčku se vším všudy a dejte znovu na plotnu aby zhoustla. Maso nakrájíme na silnější plátky (krájí se lépe když je vlažné) a vložíme zpět do omáčky aby se prohřálo. Podává se s bramborem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!Usmívající se

12 komentářů:

  1. Musím se přiznat, že hovězí maso jsem dlouho nevařila. Moc v oblibě u rodiny není a cena se už vyšplhala hodně vysoko.
    Recept se mi libí, proberu to se strávníky a když dostanu souhlas, určitě vyzkoušíme.
    S bramborovou kaší jidlo musí být moc dobré.
    Hezký víkend a už dost neštěstí v Itálii.

    OdpovědětVymazat
  2. Hovězí taky moc často nedělám, ale když, tak podobná jídla jako tohle nebo guláš Co se týče neštěstí, opravdu by to mohlo stačit - bylo zemětřesení, sníh a silný vítr všechno najednou   

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá kombinace chutí, jen se skutečně na hovězí zapomíná, už není tak populární, hlavně cenově.
    Dělala jsem na vánoce minutkový guláš z konců pravé svíčkové a sklidila jsem potlesk.
    Nějak nám ten rok nezačal, budeme doufat, že už máte vybráno     

    OdpovědětVymazat
  4. Hovězí děláme občas o víkendu, ale tohle je zajímavá úprava. U nás by to mělo naději na úspěch, zkusím a uvidím!

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo, ještě nemůžu vařit a já mám tak ráda hovězí, tohle by mi určitě chutnalo. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  6. Růži,to vypadá velmi dobře
    Jednou za čas musí být změna,takže u nás hovězí občas taky máme,většinou je to guláš,ten má manžel moc rád

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Růženko, díky za prima typ na víkendový oběd :)

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Tady je taky drahé, ale takové jídlo se nedělá každý den... někdy ani týden
    Co se týče začátku roku, bohužel začal hrozně.. mít to už vybrané to by asi podepsal každý

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Mohu vřele doporučit Zatím chutnalo všem, masožravcům obzvlášť   

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Však se dočkáš a pak si dáš!    To nejhorší máš za sebou, teď už bude jen a jen líp!!

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Guláš ten taky můžeme.. Zrovna jsem na něj koupila maso    Chutná moc i Italům, dělám velký hrnec

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: Na víkend je ideální, chce to čas

    OdpovědětVymazat