Dnes si připravíme něco relativně náročnějšího - ale kdo vaří pravá česká jídla, rozhodně se nezalekne! Venku je zima, mrzne, kde je příjemněji než ve vyhřáté kuchyni? Jedná se o výsostní italskou specialitu, plněnou pastu "tortellini".
Jejich domovem je město Bologna kde vznikly i jiné dobroty, jako například lasagne, canelloni, ravioli, panzerotti, tortelli atd.
K jejich přípravě je nezbytně nutné udělat vaječné nudlové těsto které pak nakrájíte na čtverce, naplníte, přehnete na trojúhelník a dva dolní konce spojíte.
Samotné jméno "tortellini" vzniklo od "tortelli" což jsou jejich větší bratři a jméno těchto posledních je odvozeno od slova "torta" - dort. A vzhledem skutečně malé dortíčky připomínají.
Jejich příprava není nijak zvlášť složitá, jen pokud chcete dosáhnout opravdové chuti boloňských tortellinů, budete si muset obstarat vše co je potřeba k jejich plnění. O tom, jaká má být "ta správná a jediná" byly dlouho dohady až v roce 1974 spolek zvaný "Confraternitá del tortellino" ( Bratrstvo tortellinů :-)) - tady vidíte kam až sahá láska Italů k jejich kuchyni! - uložilo a patentovalo recept na náplň vzácné krmě.
Samozřejmě že podle krajů, obcí a zejména rodin kde se recept dědí z generace na generaci se mírně liší ale základ je tento : vepřové maso,boloňská mortadella, parmská syrová šunka, Parmigiano reggiano, vejce a muškátový oříšek. K vepřovému masu někdo přidává i hovězí a tím se náplň trochu odlehčí. Někdo dává přednost verzi "light" např. s masem kuřecím - ale je to trochu jiná píseň. Pokud je koupíte už hotové - a viděla jsem hodně třeba "pravých tortellinů z Boloně" vyrobených v Německu, pravděpodobně si budete myslet že hlavní ingrediencí je strouhanka.. Tak dost povídání a přejdeme k receptu samému.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
Těsto :
200 gr mouky - zde pouze hladká, výběrová
2 vejce
špetka soli
...množství je relativní - v podstatě platí poměr 1 vejce na 100 gr mouky. Tekutina netřeba, ale záleží i na velikosti vajec. Pouze v případě nutnosti přidat malinko studené vody.
Náplň:
150 gr libového vepřového masa
(nebo půl vepřového a půl hovězího)
80 gr syrové šunky (Prosciutto di Parma)
50 gr mortadelly (Mortadella di Bologna)
1 vejce
50 gr strouhaného sýra Parmigiano reggiano
25 gr másla
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme těsto - mouku prosijeme na vál, přidáme špetku soli - stačí, náplň je slaná a tortellini se budou vařit v osolené vodě nebo vývaru - a nahoře uděláme důlek do kterého rozklepneme vejce. Nejdříve je rozšleháme vidličkou a postupně od okraje přidáváme mouku. Když jsou vejce vpracovaná, začneme těsto hníst rukama až je pěkně hladké. Necháme je odpočinout pod utěrkou a mezitím si připravíme náplň.
Na másle orestujeme maso asi 10 minut, pak je dáme vychladnout do mísy. Šunku a mortadellu rozdrtíme v mixéru - ne úplně na kaši - nastrouháme sýr a přidáme k masu. Spojíme vejcem, ochutíme solí je-li třeba, špetkou mukátového oříšku a pepřem.
Těsto vyválíme na tenkou placku - lépe dvě menší.Pak nakrájejte na pravidelné čtverečky o straně asi 4 cm. Doprostřed dejte malý kopeček náplně, přehněte na trojúheník a dobře kolem dokola stisknete. Vezmete dva dolní rohy a přehnete je přes sebe, stisknete a vznikne prstýnek jako na fotce - váš první tortellino je na světě! Stejným způsobem jich uděláte zbylých asi 60.. nebo víc, záleží na tom jak silné bylo těsto - pravé tortellini jsou malé. Po první polovině vám to půjde jedna radost! Můžete je samozřejmě udělat i o něco větší, pak budete mít tortelli - stačí nepřehánět aby nebylo víc těsta než masa. Pozor aby vrchní část těsta kam budete dávat náplň nebyla posypaná moukou protože pak by se konce nespojily.Nechte je chvíli oschnout a mezitím si buď připravíte vývar ve kterém je uvaříte - stačí krátce, jsou hotové když vyplavou na povrch a vývaru dejte málo, nesmí v něm plavat - nebo je můžete servírovat vařené v mírně osolené vodě, scezené a pak ochucené rajčatovou omáčkou ( ne kečupem, prosím, to by vám bratrstvo nikdy neodpustilo!!) Nebo jako máme v oblibě u nás doma, jen omaštěné olivovým olejem ve kterém krátce osmahnete pár lístků šalvěje.. přidám kousek syrového másla.. posypu čerstvě strouhaným parmezánem... chuť tortellinů pak báječně vynikne.Tortellini servírujte v hlubokých talířích i když nejsou vařené ve vývaru (v Itálii jsou to tzv. suché polévky a podávají se jako první chod). Záleží jen na vašich chutích, já už vám popřeji pouze
BUON APPETITO!
Obrázky mluví za vše, já se přiznám, že právě po zkušenosti, kdy jsem je jedla naplněné neskutečným hnusem, se jim cíleně vyhýbám.
OdpovědětVymazatAž budu u vás, ochutnám
Itálie, bezedná studnice receptů na dobroty. Moc mě láká ochutnat tuto specialitku, ale pro mě je to už vysoká škola. Nikdy jsem nic takového nedělala a musím najít odvahu se do toho pustit. Snad se odvážím.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, parádní tortellinky:) Ještě jsem je takhle nikdy nemotala.
OdpovědětVymazat[1]:Já vím, v Praze jsem ochutnala Nebyla to zrovna pravá italská restaurace, ale přece jen.. tvrdé, plněné čímsi kde maso nebylo ani omylem Tady jsou dobré i ty industriální (pokud to jsou známé firmy) až pojedeš napíšu ti jména a vezmeš si domů Jinak ale i tady turistům nabídnou leccos...
OdpovědětVymazat[2]:To zvládneš, zdání klame Nudle určitě udělat umíš, náplň je hotová raz dva a nejvíc času zabere to motání ale není to žádná věda! Ven se stejně moc jít nedá..
OdpovědětVymazat[3]: Já je taky častěji kupuju než dělám doma, ale za zkoušku to stojí!
OdpovědětVymazatJeště jsem nikdy nechutnala, ale od tebe bych si je dala.
OdpovědětVymazat[7]: Ochutnat bys měla, ale v nějaké dobré italské restauraci já to mám bohužel daleko
OdpovědětVymazat