středa 4. ledna 2017

Befanotti

Dnes zůstaneme u tématu "Befana". Jak psáno v minulém článku, svátek této sympatické ošklivky se slaví 6.ledna. Legenda praví, že létá v noci z 5. na 6. ledna na koštěti a ve své nůší nosí cukrovinky které dává hodným dětem do punčoch zavěšených na krbové římse nebo na okně - pro zlobivé je uhlí nebo česnek! Podobně jako to v našich krajích dělá Mikuláš.
Na její počest se pečou sušenky zvané "befanotti" nebo také "befanini", obdoba vánočního cukroví posypané barevnými cukrátky nebo stačí i bohatá vrstvou moučkového cukru.
Jejich domovem je toskánské město Lucca a okolí, odkud se postupně rozšířili po celé Itálii.
Příprava je poměrně jednoduchá, jedná se vlastně o linecké těsto ochucené kůrou z pomeranče a rumem. Díky tomu se při jejich pečení domem line neodolatelná vůně...
V Itálii se vánoční cukroví nepeče takže tohle je řekněme jeho náhrada. Formičky pro befanotti se používají větší ale pořád s vánoční tématikou. Lze vyřezat i podle šablony nebo dělat tvary které se vám nejvíc líbí volnou rukou.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
350 gr hladké mouky
70 gr Maizeny ( nebo škrobové či bramborové moučky)
200 gr tuku (dávám půl másla a půl rostlinného tuku)
50 gr sádla
150 gr cukru - část můžete nahradit moučkovým cukrem, těsto bude jemnější)
3 žloutky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
vanilka
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu pomerančové šťávy
1 - 2 lžíce rumu
vejce nebo žloutek na potření
do těsta lze přidat i trochu strouhaných mandlí
*********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky se solí a práškem do pečiva a nasekáme do ní máslo a tuk. Dobře promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr, strouhanou kůru, vanilku, promísíme a vmícháme i žloutky, rum a pomerančovou šťávu. Místo pomeranče se může dát kůra a šťáva z citronu, pokud preferujete.
Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, ale klidně i déle - nechala jsem přes noc a myslím že bylo ještě lepší. Pak rozválíme asi na 3mm silně a vykrajujeme větší tvary.
Potřeme rozšlehaným vejcem se lžící mléka a posypeme barevným cukříkem. Dáme péct asi na 170 - 180 ° zhruba 15 minut.
Cukroví můžete také péct neposypané a pak zčásti namočit v čokoládové polevě. BUONA BEFANA!Smějící se


13 komentářů:

  1. Já bych určitě dostala ten česnek / poprosila bych o ten pravý český, žádný made in china /
    Miluju takové aromatické cukroví, peču podobné, jen se tam ještě přidává skořička.
    Přeju krásné prožití takového kouzelného svátku

    OdpovědětVymazat
  2. Česnek? Tak to určitě budou zlobivé děti zdravé - a ještě si k tomu budou moci zatopit.

    OdpovědětVymazat
  3. No, i to uhlí by se hodilo.....

    OdpovědětVymazat
  4. Dost bylo sladkých dobrot. Recept si ukládám na časy příští. Až rodina dostane chuť na nějakou dobrotu k horkému čaji, hned recept vytáhnu. Čajíčky se momentálně vaří často, protože venku je zima jak v Mrazíkovi. Sněží, fouká severák, prostě bílá tma.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: O čínském česneku jsem taky něco slyšela sem snad ještě úplně nepronikl Se skořicí budou určitě taky moc dobré, příště vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: A ty hodné budou mít zkažené zuby, cukrovku a zimu     Jak vidno, "spravedlnost" vždy byla a bude   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Zvlášť teď když mrazí a fouká..

    OdpovědětVymazat
  8. [4]:Sem se to taky hrne.. Zatím jen fouká a je slunečno ale od zítřka prý ruská zima! Tedy zima asi jako v Rusku na jaře   

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý zvyk.
    Tady je cena česneku asi vyšší, než cukroví, tak se ty zlobivé děti prodraží.
    Zimu tu máme na východě Čech krásnou, 30 cm sněhu, jasno, - 3 stupně.
    Sjezdovka je v provozu - dnes tam bylo plno dětí - asi školní lyžařský výcvik.

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Růženko, koukám, že tys myšlenku "dotáhla" do konce.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Takovou scenérii už vidím jen v televizi

    OdpovědětVymazat
  12. Hmmm, dneska jsem si pro sebe ukradla poslední kousek cukroví, že bych si napekla další dávku?

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Proto jsem to pekla Většinou v tomto období ještě cukroví mám ale letos jsem ho (naštěstí, protože pak ho dojídám já) měla tak akorát

    OdpovědětVymazat