Sekanou nemusím jistě nikomu z vás představovat, ale zkusili jste jí někdy plněnou? Jde jen o pár minut a ingrediencí navíc, ale výsledek je zaručený, chuť výraznější a strávníci spokojení. Zvlášť když jim sekanou představíte jako "polpettone" - cizojazyčné názvy mají své kouzlo, i když se za nimi leckdy skrývá to, co vařily už naše babičky!
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 gr mletého masa - směs hovězího a vepřového
150 gr mortadely
2 vejce
2 krajíčky chleba
trochu mléka
2-3 lžíce strouhaného parmezánu nebo jiného tvrdého sýra
100 gr šunky nebo šunkového salámu
100 gr plátkového sýra
špenát - je-li libo
strouhanka, olej, sůl a pepř
trochu vývaru na podlévání
*******************************************************************************************************************************************
Chleba namočíme do mléka a vymačkáme. Do mísy vložíme maso a přidáme nadrobno usekanou nebo umletou mortadelu. Já používám malou mortadellu vcelku a nastrouhám jí na hrubším struhadle. Pak přidáme vejce, strouhaný sýr a chleba, osolíme (opatrně, mortadella je už dost slaná) a opepříme. Dobře vypracujeme těsto a dáme odpočinout.
Na stůl dáme papír na pečení nebo folii či alobal, podle toho, s čím se vám lépe pracuje - budeme balit!
Rozprostřeme na ní maso, uděláme buď jeden nebo dva obdélníky. Poklademe šunkou a sýrem, kdo má rád, přidá i špenát jak je vidět na dolní fotografii. Ten můžete dát i syrový, pokud máte mražený, nasekaný na jemno. Čerstvý špenát spařte horkou vodou, osušte a též nasekejte.
Zabalte jako roládu a obalte ve strouhance. Nejdříve opečte na pánvi ze všech stran a potom dejte do trouby dopéct mírně podlité vývarem. Během pečení občas přelévejte vypečenou šťávou a dolévejte vývar podle potřeby, ale jen po troškách aby se polpettone neutopil. Doba pečení v troubě je asi půl až třičtvrtě hodiny, podle velikosti.
Vyjměte a zabalte do alobalu,nechte asi 10 - 15 minut odpočinout a pak krájejte na plátky. Podává se kaší, se salátem nebo opečenými brambory - ty můžete dát nakrájené na kousky ovařit asi 5 minut a pak dopéct spolu s masem - je to skvělá kombinace.
Sekanou lze plnit např.i pancettou nakrájenou na tenké plátky (viz foto) nebo párky.
Ahoj Růženko,moc zdravím Úžasná inspirace na víkendové vaření
OdpovědětVymazatPrima novinka. Já sekanou plním jen vejci na tvrdo, ale toto musi být mnohem chutnější. Určitě vyzkouším, možná už o víkendu.
OdpovědětVymazatTeda Růženko, ty mi dáváš, až se mi kroutí žaludek. Kam se na to hrabe můj dnešní oběd - rohlík a vysočina!
OdpovědětVymazatRůženko, já sekanou plním vejcem, okurkou a klobáskou. Tato tvoje je zajímavá, byla by změna.
OdpovědětVymazat[1]:Ahoj Alenko, přeji hezký víkend - ať s polpettone nebo bez
OdpovědětVymazatRůženko, to je určitě mňamka, já miluji sekanou a tato by mi určitě chutnala. No, znamenám si a třeba brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazat[2]:Ahoj Boženko, sekanou s vejci jsem také viděla i jedla a není vůbec špatná Jen tady nechtějí jíst vejce natvrdo
OdpovědětVymazat[3]:Ahoj Jani, rohlík a vysočina je spíš svačinka! K obědu si můžeš klidně dát sekanou
OdpovědětVymazat[4]:Ta tvoje je taky "mlsná". Ale jak už píšu v minulém komentáři, vejce natvrdo u nás doma nejsou v oblibě. Já bych si ovšem s chutí dala!
OdpovědětVymazat[6]:Zrovna jsem odepisovala na komentáře když jsi mi sem vběhla Já mám sekanou taky moc ráda, i když někdo se nad ní šklebí, prý kdoví co v tom je. V restauracích možná, ale sem si dáme samé dobroty
OdpovědětVymazatJakmile je náplň se sýrem a pancetou, tak to musí být vynikající Já totiž všelijaké rolády, nedej bože s horkým rozměklým okurkem, párkem a vejcem na tvrdo nemám ráda. Ale s tahavým sýrem miluju všechno
OdpovědětVymazat