čtvrtek 25. února 2016

Neapolské houstičky (Panini napoletani)

Neapolské houstičky plněné různými druhy salámů ( původní recept vyžaduje pravý neapolský salám ale dnešní recepty jsou více benevolentní), tvrdší sýr (originál vyžaduje provolone ale dobře poslouží i eidam nebo ementál) a kousky vajec natvrdo. V Neapoli se prodávají v každém denním baru a pekařství. Nejvíc se jedí na Velikonoce, konkrétně na Velikonoční pondělí, kdy je v Itálii tradicí pořádat piknik.
Kynuté těsto je víceméně klasické, asi jako na rohlíky, jen se může přidat jeden strouhaný vařený brambor nebo lžíce bramborové moučky a tím získá ještě větší měkkost a vláčnost. Pokud máte nějaký váš oblíbený recept na kynuté těsto, klidně jej použijte, nic se tím nezkazí.
******************************************************************************************************************************************
A nyní samotný recept:
500 gr hladké mouky
125 ml vody
125 ml mléka
12 gr čerstvého droždí
1 rovná lžička cukru
1 rovná lžíce soli
50 gr sádla
uzeniny (např. salám, šunka, libové uzené i klobása) nakrájené na kousky - množství tolik aby pokrylo plát těsta (zhruba 300 gr)
2-3 natvrdo vařená vejce - na kousky
150 - 200 gr tvrdšího sýra - eidam, ementál
trochu parmezánu
1 vařený brambor
vejce na potření
**********************************************************************************************************************
V trošce vlahého mléka rozpustíme droždí a vlijeme do důlku který jsme udělali v prosáté mouce.Necháme chvíli odpočinout a pak začneme zadělávat. Postupně přiléváme mléko a vodu (smíchala jsem dohromady i s cukrem), strouhaný vařený brambor a mícháme vařečkou až mouka postupně vsaje tekutinu. Hustota těsta záleží i na druhu mouky, tudíž je možné že budete muset přidat trochu mouky nebo tekutiny.Propracováváme asi 3 minuty, pak přisypeme sůl a opět vypracujeme. Nakonec přidáme sádlo nakrájené na kousky a hněteme tak dlouho, až získáme vláčné a hladké těsto. Dáme na teplé místo vykynout - zhruba 2 hodiny.
Z těsta vyválíme jeden větší nebo dva menší pláty. Uzeninu, sýr a vejce rozkrájíme na kousky a posypeme tím rovnoměrně těsto. Nakonec posypte parmezánem ale pokud nemáte, nemusí být.
Zaviňte a krájejte na kousky asi 3 cm. Dejte na plech vyložený pečicím papírem trochu od sebe - jak je vidět na fotografii a nechte ještě kynout asi 45 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 180°- 190°až zezlátnou.

13 komentářů:

  1. Houstičky mají výbornou náplň, takže chutnat budou skvěle. Další tvůj recept, co jde do pořadníku na vyzkoušení. Díky a hezký vikend. 🌞

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, houstičky bych si hned dala!!!Moc se mi zamlouvá ta náplň!!!

    OdpovědětVymazat
  3. To zase vypadá lákavě. Mám ráda takové pikantérie.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Jsou opravdu dobré a jen se po nich zaprášilo Víkend nám předpovídají velmi deštivý doufám že se budete mít lépe!   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ahoj Alenko,náplň se dá obměňovat, třeba mortadela nebo celé párky, po rozříznutí to pěkně vypadá. Moc zdravím!   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Ahoj Jituš, já bych si zas dala ty tvoje buchty a muffiny Chystám se na ně   

    OdpovědětVymazat
  7. Kdybych si teď nedala dva poctivý hambáče, asi bych slintala. Takhle neslintám, jen tiše achám a děkuji za další skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:    Já zas neznám "hambáče" Něco dobrého k jídlu nebo krajový výraz něčeho co znám ale který mi uniká?

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Ééé, to jsou hamburgery . Ale z toho si nic nedělej, my jim tak prostě říkáme .

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Tak to mě netrklo   Mám kuchařky z 80.let tam to nebylo

    OdpovědětVymazat
  11. Chtěli byste zvýšit návštěvnost na nejenhackovani.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

    OdpovědětVymazat
  12. Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

    OdpovědětVymazat