středa 25. listopadu 2015

Těstoviny se špenátem šunkou a smetanou (Pasta con spinaci prosciutto e panna)

Tento recept je také nazýván "těstoviny Pepka námořníka" (pasta di Braccio di ferro - Pepek námořník je v Itálii známý pod jménem "Železná paže) a zřejmě je to trik jak dostat do dětí špenát který u nich nebývá příliš oblíbený. Ale vidina svalnatého námořníka který díky posilujícímu špenátu všechny přemůže někdy pomůže Mrkající
Původně byl recept jen se špenátem a smetanou, ale šunka nebo pancetta dodají rozhodně lepší chuť!

INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 gr těstovin krátkého formátu ( penne, vřeténka apod.)
150 gr špenátu ( i zmrazeného)
150 ml smetany
150 gr na kostičky nakrájené šunky nebo pancetty ( italská sušená slanina )
olivový olej
sůl a pepř
strouhaný parmezán na posypání (nejlépe Parmigiano Reggiano)

Dejte vařit těstoviny do většího množství osolené vody.
Pokud použijete čerstvý špenát, spařte jej horkou vodou a nasekejte na drobno. Zmrazený nechte rozmrazit a naložte s ním taktéž. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte šunku, krátce orestujte a přidejte špenát. Ochutnejte a eventuelně dosolte.Dobře promíchejte, stačí pár minut. Mezitím se vám uvaří těstoviny - ne úplně do měkka aneb jak říkají Italové "al dente" - musí zůstat trochu tužší - které slijete ale nechte si naběračku vody ve které se vařily na zředění omáčky. Vhoďte je na pánev a přidejte i smetanu a trochu vody z těstovin. Nechte asi minutu je nechte dojít na pánvi za stálého míchání aby se těstoviny pěkně obalily krémovou omáčkou. Nakonec přidejte pepř, pokud máte čerstvě mletý tím lépe a asi 2 lžíce parmezánu Parmigiano Reggiano. Promíchejte jen velmi krátce a ihned podávejte. Na talíři ještě posypte parmezánem.

10 komentářů:

  1. Jo, jo, dobroučký špenátek. Kéž bych na něj neměla alergii.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý receptík a rychlý, pokud je potřeba rychle zasytit rodinku. Určitě vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:To je pravda, tenhle recept pro tebe není Tak zas příště

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Prakticky se omáčka uvaří za stejnou dobu jako těstoviny - typicky italské   

    OdpovědětVymazat
  5. To bych mohla uvařit, máme špenát rádi a mám v mrazničce listový, tak se bude hodit. Tak ještě kousek šunky a parmezán

    OdpovědětVymazat
  6. Jako vždycky, mňamina! Miluju taková rychlá jídla .

    OdpovědětVymazat
  7. Vida, co všechno lze dělat se špenátem a já stará konzerva ho dělám pouze klasicky. Iva s ním dnes plnila panenku a ty tuhle dobrotu, budu se muset nad sebou zamyslet.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Můžeš to udělat i bez šunky (ale ne bez parmezánu Se šunkou to je ovšem lepší!

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Mám pocit že už jinak než rychle ani vařit neumím    Někdy se pustím do něčeho delšího ale zdá se mi nespravedlivé vařit se hodiny s něčím co se pak za 20 minut sní

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Taky jsem zabrousila k Ivě Špenát se dá využít v mnoha podobách, já jsem tak dělala krůtí závitky - se špenátem, šunkou a sýrem taky dobré

    OdpovědětVymazat