středa 11. listopadu 2015

Svatý Martin ( San Martino)

Dnes se slaví svátek svatého Martina. Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. v rodině pohanského římského důstojníka v provincii Horní Panonie, dnešního Madarska. Otec jej donutil stát se vojákem již v jeho 15 letech. Legenda praví, že jedné chladné noci, za velkého deště a silného větru potkal Martin jedoucí na svém koni polonahého žebráka, který jej prosil o almužnu. Martin ale neměl peníze a tak rozetnul ve dví svůj teplý vojenský plášť a polovinu mu daroval.
Tady se legenda dělí na dvě části - jedna, kterou známe v našich českých krajích praví, že následující noc se mu zjevil sám Kristus zahalený právě do jeho pláště a díky tomuto zjevení přijal Martin v roce 339 křest a zasvětil svůj život Bohu.
V Itálii je zas tato verze - poté co žebrák poděkoval a řekl Martinovi že Bůh mu jeho dobročinní oplatí, pokračoval Martin ve své svízelné cestě v dešti a lijáku. Po krátké době se ale mraky začaly protrhávat a vysvitlo teplé slunce, které ho pak doprovázelo po zbytek jeho cesty - tzv."léto svatého Martina".
Kolem 11.listopadu bývá totiž v Itálii období kdy se zdá, že se léto vrátilo - mírné teploty, slunce a teplý větřík.
Letošní rok jak se zdá je toho důkazem - máme zde teploty kolem 20 stupňů a netrvá jen pár dní jako obvykle, ale už asi týden a ještě nekončí.
Naopak, v českých zemích by měl Martin přijet na bílém koni což by mělo znamenat příchod sněhu. Víc než jindy spíš platí přísloví "kdeže loňské sněhy jsou!!" protože to už dávno není pravda.
Ale že Martin na bílém koni opravdu jel a poutníka potkal o tom svědčí například i tato socha nacházející se na kostele sv.Martina ve městě Lucca v Toskánsku..
Vše nejlepší všem Martinům :-))!

8 komentářů:

  1. Diky za poučné počteníčko. V každé zemi je zřejmě pověst o Svatém Martinovi daná klimatem. Letos u nás bude také platit ta z  Itálie. Na Moravě je zataženo, sem tam prší, sem tam vysvitne sluníčko. O Martinovi na bílém koni si můžeme nechat jen zdát, odpoledni teploty jsou až 18st. Martin změnil oblečení a přijel v šortkách. Snad se do Vánoc sněhu dočkáme. Měj se hezky. ❄️ ☃ 🌨

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Boženko, to nám nehrozí ani ty vánoce což je ale vzhledem k pásmu celkem normální. Ale zimy pod nulou tu bývaly, dnes už taky jen ve vzpomínkách.
    Moc zdravím a brzo napíšu!

    OdpovědětVymazat
  3. Já Svatého Martina oslavím lahvinkou Svatomartinského vína!

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, a hezké povídání, zase jsem o něco moudřejší .

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, u nás si někdy taky říkáme, že brzy za teplem ani nebudeme jezdit, taky se taky trhaly rekordy v teplotách a stále po zimě ani vidu ani slechu, ale mně opravdu nechybí.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Mě taky ne, ale příroda z toho trochu blázní. A hlavně ty lijáky, to dřív nebylo a teď jsme tady pomalu už jako v tropech

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, mám syna Martina, ale slavit budeme až tuto sobotu. Syn byl služebně v Německu a tak se oslava musela odložit. Husička nebude, ale pečená kachní stehna. U nás každý chce stehno a to by musela husa být stonožka.

    OdpovědětVymazat