pondělí 28. července 2014

Zelene fazolky s rajcaty (Fagiolini al pomodoro)

Fazolek je v Italii nekolik druhu - tradicni zelenè, zluté, bilè nebo tyto dlouhé co vypadajì jako spagety - tem se v Toskansku rìka "stringhe" - struny (podle slovniku) nebo tkanicky jak rikaji tady. Stejny nazev se totiz pouziva i na tkanicky od bot :-). At mate jakykoliv typ fazolek, muzete je pripravit nasledujicim zpusobem.
INGREDIENCE:
asi 600 gr fazolek
2 strouzky cesneku
cerstva cibulka
peperoncino (s mìrou)
300 gr cerstvych zralych rajcat
olej, sul nebo trochu kostky na zeleninovy vyvar
Fazolky zbavime spicek,delsi prekrojìme - jen dlouhe fazolky se nechavaji vcelku, max.se prekroji napul. Namocime do studene vody aby se zbavily eventualnich necistot. Mezitim zpenìme na oleji cibulku, pridame okapane fazolky, chvili podusime. Pak vlozime sparena, oloupana a na kosticky nakrajena rajcata a utreny cesnek. Pridavam i zdibec zeleninove kostky, pak trochu peperoncina. Dusime za obcasneho michani. Kdyz jsou mekke, pridame lzice dobreho olivoveho oleje a zamichame, Podàvàme k masu jako prìlohu, ale jsou dobré i samotné s cerstvym chlebem.
Pokud chcete mit hlavni jidlo , pridejte k fazolkam na kostky nakrajenou sunku nebo pancettu.

4 komentáře:

  1. Ty jsi bezedna studnice letnich receptu. Hned jsem zburcovala domaci pestitele. Mile me prekvapili. Uz i bez me pripominky maji v planu tuto #spagetovou# fazolku pristi rok zasadit. Recept si ulozim a az budou prinesena, uvarim. Pa, mej se krasne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, špagetovou fazolku vidím dnes u tebe poprvé. Fazolky znám pouze zadělávané klasicky se smetanou.  A tohle je další super recept

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Bozenko, nevedela jsem jestli tyhle fazolky u nas jsou. Jde to i z tradicnich ale tyhle jsou chutove urcite lepsi    Zdravim!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Alenko, se smetanou bych si taky dala,ale tuhle upravu tady neznaji. Asi udelam, uvidime co na to budou rikat   

    OdpovědětVymazat